Geboortehuis George Baker aan de Gravenstraat in Hoorn in ere hersteld

Algemeen
Het huis is nu klaar voor de verkoop en Elsa en Gerard nemen afscheid. "Wel een beetje met pijn in ons hart hoor."
Het huis is nu klaar voor de verkoop en Elsa en Gerard nemen afscheid. "Wel een beetje met pijn in ons hart hoor." Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Op de Gravenstraat in Hoorn staat een bijzonder huis met een rijk verleden te koop: het geboortehuis van zanger George Baker. Ook zou deze plek de geboortegrond van JP Coen zijn. Eigenaren Gerard van Parreeren en Elsa de Zwart kochten het pand in 2017 en hebben het van boven tot onder verbouwd en opgeknapt. Dat dit het huisje is waar George Baker in 1944 ter wereld kwam, is op initiatief van Gerard en Elsa nu ook zichtbaar gemaakt, op subtiele wijze. “Zie het maar als een cadeautje voor het huis en voor onze stad”, zegt Elsa met een knipoog.

“Het eerste jaar stond alleen maar in het teken van slopen”, blikt Gerard terug. “Laat ik het zo zeggen: we hebben het constructief goed aangepakt. Er moest heel veel gebeuren. Wat dat betreft is het niet meer terug te herkennen.” De woning is voorzien van een nieuwe betonvloer en vloerverwarming, de ramen zijn vervangen en er is een staalconstructie in de woning aangebracht. “De voormalige garage hebben we omgetoverd tot een loft met meerdere woonlagen.”

Gerard is dol op klussen en heeft bovendien al eerder met dit bijltje gehakt. “Op de Breestraat, ook in de binnenstad dus, heb ik al eerder een pand helemaal verbouwd en opgeknapt. En ook voor de woning aan de Gravenstraat geldt: het meeste heb ik zelf gedaan. Elke dag stapte ik op de fiets om vervolgens hier heerlijk te klussen. In 2018 ging ik met pensioen, dus dit pand kwam op het goede moment.” Het huisje, een beschermd stadsgezicht, is gebouwd in 1890, maar op de eerste verdieping vind je nog originele houten balken uit circa 1700. “Een deskundige van Oud Hoorn heeft dat bevestigd. Verder hebben we qua schilderwerk aan de buitenkant van de woning de kleuren van het Rijksmuseum gebruikt”, legt Elsa uit. “Hiermee willen we de woning een authentieke en unieke uitstraling geven.” Als kers op de taart zijn daar de prachtige glas-in-loodramen. “Veel toeristen die hier langslopen, weten dat ergens in de Gravenstraat het geboortehuis van George Baker staat. Door een kleine verwijzing naar hem te maken in de glas-in-loodramen weet iedereen nu voortaan het huisje te vinden”, lacht Elsa. In het ene raam prijkt een witte duif, in het andere raam een groen tasje. Allebei een verwijzing naar de bekendste hits van George: ‘Una Paloma Blanca’ en ‘Little Green Bag’. Deze mooie klus is uitgevoerd door Ruud Harberts die op de Berkhouterweg in Hoorn een glasatelier heeft. “Ik vond het een leuk idee van Gerard en Elsa en ik heb het met plezier gedaan. Het resultaat is erg mooi geworden, al zeg ik het zelf”, laat hij weten.

Herinneringen

Wat George Baker hier zelf eigenlijk van vindt? Elsa heeft hem via e-mail benaderd en zijn reactie was als volgt: “Ja, aan dat oude huis heb ik heel wat herinneringen, dus vereeuwigd worden in glas-in-lood lijkt me enig.” Elsa en Gerard zijn blij dat hij het weet te waarderen en hopen dat hij binnenkort het resultaat komt bekijken.

Nu het huisje klaar is voor de verkoop, nemen Elsa en Gerard langzaamaan afscheid. “Wel een beetje met pijn in ons hart hoor”, laat Elsa weten. “We wonen zelf in een heerlijk huis met een ruime tuin en ik weet van mezelf dat ik écht niet in de binnenstad wil wonen, maar tóch. We hebben zo veel tijd en liefde in deze woning gestoken. Ik wens de nieuwe eigenaren heel veel geluk op dit mooie plekje.”

Ruud Harberts, Elsa de Zwart en Gerard van Parreeren bij de nieuwe glas-in-loodramen in het huis aan de Gravenstraat. n het ene raam prijkt een witte duif, in het andere raam een groen tasje.