Opwaardering De Hulk in Hoorn goed voor recreanten en natuur

Algemeen
Recreatieschap Westfriesland gaat in recreatiegebied De Hulk aan de slag. Doel van de werkzaamheden is een opwaardering van dit gebied aan het Markermeer.
Recreatieschap Westfriesland gaat in recreatiegebied De Hulk aan de slag. Doel van de werkzaamheden is een opwaardering van dit gebied aan het Markermeer. Foto: Recreatieschap Westfriesland

HOORN - Recreatieschap Westfriesland gaat in recreatiegebied De Hulk aan de slag. Doel van de werkzaamheden is een opwaardering van dit gebied aan het Markermeer. De kwaliteitsimpuls is een project uit het Natuur- en Recreatieplan Westfriesland.

Rond De Hulk zijn verschillende ontwikkelingen gaande zoals de versterking van de Markermeerdijk, de aanleg van het stadsstrand in Hoorn en de aanleg van een fiets-wandelpad tussen Hoorn en Amsterdam. Het Recreatieschap Westfriesland (dat het binnendijkse gebied De Hulk in eigendom heeft, beheert en onderhoudt) ziet hier de mogelijkheid om zaken te combineren waardoor het hele gebied aantrekkelijker wordt. Verbeteringen ziet het Recreatieschap door verder te bouwen op de kernwaarden die het gebied heeft.

Kansen

De opwaardering van De Hulk is mede mogelijk omdat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de dijk langs het Markermeer versterkt. De provincie Noord-Holland zag hier de gelegenheid om de Markermeerkust en het achterland een extra impuls te geven door het gebied anders in te richten of extra mogelijkheden voor natuur en recreatie te creëren. Onder het motto ‘Een dijk van een kust’ werkt de provincie Noord-Holland in het Ambitieprogramma Ruimtelijke Kwaliteit Kustzone Amsterdam-Hoorn (APRK) nauw samen met gemeenten, natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en recreatieschappen waaronder het Recreatieschap Westfriesland. Uitgangspunt daarbij is dat het cultuurhistorische en landschappelijk belangrijke karakter van de dijk wordt versterkt. De opwaardering van De Hulk, één van de 33 projecten uit het APRK, is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland.

Kernwaarden

De Hulk is een gebied van 58 hectare groot en bestaat uit een binnen- en buitendijks deel. Er zijn wandel- en fietspaden, er is een kano-overstapplaats en een hondenlosloopgebied en op het zuidelijke deel graast vee, voornamelijk schapen. De ligging van het gebied aan het Markermeer en de goede bereikbaarheid zijn twee grote pluspunten. In het gebied zijn de oude kavel- en slootstructuren nog goed te zien. Gewassen werden vroeger per skuit - Westfries voor ‘schuit’ - van het land gehaald. Tel er de groene uitstraling van volwassen bomen en struiken, de afwisseling van water en land en het gevoel van ruimte bij op; alles bij elkaar een aantrekkelijk natuurinclusief recreatiegebied voor de bewoners van Koggenland en Hoorn en voor recreanten en toeristen uit de regio.

Het Recreatieschap Westfriesland ziet volop kansen om De Hulk nóg aantrekkelijker te maken. Daarom gaat het Recreatieschap:

- Een bootinlaat aanleggen voor het te water laten van kleine vaartuigen;

- De natuurwaarde/biodiversiteit verhogen door het aanplanten van vegetatie en aanpassing van beheer;

- Zorgen voor natuurvriendelijke oevers;

- Wandelpaden en een brug aanleggen in De Hulk binnendijks. Met een vlonderpad door het rietgebied kunnen recreanten meer van de natuur genieten;

- Een vispaaiplaats maken die aansluit op de visvriendelijke waterinlaat bij het gemaal Westerkogge.

Ook wordt binnen- en buitendijks land op elkaar aangesloten. Dat zorgt voor een toekomstige verbinding naar het buitendijkse gebied, het fiets-wandelpad Amsterdam – Hoorn en het stadsstrand in Hoorn. De plannen hiervoor moeten nog concreet worden uitgewerkt. In een digitale kaart op de website van het Recreatieschap Westfriesland laten foto’s, kaarten en teksten zien wat het Recreatieschap gaat doen. Kijk op www.recreatieschapwestfriesland.nl . De werkzaamheden starten in het binnendijkse gebied zodra de vergunningsaanvraag is afgerond en de aanbesteding is afgerond. Dit is waarschijnlijk na het recreatieseizoen 2022. Zo beperkt het Recreatieschap ook de overlast voor recreanten en beschermt het de natuur.