De petanquevereniging in Zwaag heeft inmiddels 150 leden. Zij spelen met veel plezier op het terrein aan het Leekerpad.
De petanquevereniging in Zwaag heeft inmiddels 150 leden. Zij spelen met veel plezier op het terrein aan het Leekerpad. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

Petanquevereniging de Bouledozers in Zwaag viert veertigjarig jubileum

Algemeen

ZWAAG - Petanquevereniging de Bouledozers viert zaterdag 23 april haar veertigjarig jubileum. De vereniging werd opgericht in 1982 door de zwagers Jaap van der Struijs en Bob de Kreek (beiden nog steeds lid van de vereniging) en hun vriend Henk Willemsen. De vereniging ging van start met 25 leden. 

Veertig jaar geleden werd er eenvoudig gebouled op een stuk openbaar terrein aan de rand van het Visserseiland met soms als extra handicap geparkeerde auto’s. Enige tijd later werden de ballen gegooid op het voormalige terrein van de vuilnisbelt in het Julianapark. Dit heeft geduurd tot 1984. In overleg met de gemeente kon in dat jaar een stukje grond naast jongerencentrum Troll aan de Geldelozeweg worden geëgaliseerd en door de verlichting van een aanwezige lantaarnpaal en een provisorische kantine en magazijnopslag kon zowaar een knap terrein worden ingericht. 

De vereniging groeide en voelde zich volwassen om haar bestaan vast te leggen in statuten, notarieel bekrachtigd in 1986. In 1993, met een ledenbestand van zestig, waren er twaalf boulebanen op het terrein beschikbaar. De vereniging werd ook al vertegenwoordigd in de hoofdklasse met enkele spelers. Omdat er geen echte accommodatie beschikbaar was moest voor competities en bondstoernooien uitgeweken worden naar het terrein achter restaurant De Nadorst in Blokker. Natuurlijk had de vereniging de ambitie om een echt onderkomen en een eigen terrein te verwerven. Bij de gemeente Hoorn werden in talloze gesprekken, in figuurlijke zin, vele ballen opgegooid. Uiteindelijk stelde de gemeente Hoorn een terrein beschikbaar waar nog geen officiële bestemming voor bestond, naast atletiekvereniging Hollandia. Daar werden drie oude portacabins gekocht en tegen elkaar geplaatst. De tussenwanden werden verwijderd en zo ontstond een eigen onderkomen met zelfs een keuken en een terras. De opening van het clubhuis was in 1996. Er werd goed gebruik gemaakt van het complex met 42 banen en 6 lichtmasten. Men kon daar ook toernooien organiseren. Al met al was het er goed vertoeven en ook de sportieve prestaties groeiden mee. Clubleden promoveerden zelfs tot in de Eredivisie. 

Omdat de gemeente Hoorn echter woningbouw wilde realiseren op deze grond, stelde de gemeente de vereniging voor om te verhuizen naar de huidige locatie aan het Leekerpad 8 in Zwaag. Hier kreeg de vereniging de mogelijkheid om te moderniseren en een overdekte boulehal te plaatsen met zestien speelvelden waarin ook ‘s winters gerieflijk kan worden doorgespeeld. Op het buitenterrein zijn veertig speelvelden gerealiseerd waar regionale en nationale wedstrijden kunnen worden georganiseerd.

Dit complex, ook door zelfwerkzaamheid van veel leden gerealiseerd, is in 2008 in gebruik genomen en behoort nog steeds tot één van de mooiste ‘bouledromes’ van Nederland. De vereniging is inmiddels uitgegroeid naar 150 leden. In verband met het heugelijke feit van het veertigjarig jubileum vindt 23 april een feest plaats op het terrein voor alle leden van de vereniging.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Oliebollenkramen Hoorn 2022: hier staan ze! Algemeen 24 nov, 11:51
Afbeelding
Alle informatie over de energietoeslag voor inwoners gemeente Hoorn Algemeen 24 nov, 10:36
Afbeelding
Vragen over huisvesting arbeidsmigranten in Hoorn Algemeen 24 nov, 09:27
Afbeelding
Herinneringsbankje op begraafplaats Keern in Hoorn: waardevol alternatief voor gedenksteen Algemeen 23 nov, 16:27
Afbeelding
Prins voor de Blockeniers in Blokker Algemeen 23 nov, 16:18
Afbeelding
WerkSaam Westfriesland Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022 Algemeen 23 nov, 16:05
Afbeelding
Actie Write for Rights van Amnesty International in Hoorn Algemeen 23 nov, 15:21
Afbeelding
Oosterpoortbrug oranje: Hoorn doet mee aan Orange the World Algemeen 23 nov, 15:13
Afbeelding
Leerlingen Copernicus in Hoorn debat over strafrecht Algemeen 23 nov, 13:20
Afbeelding
Tienerdisco Club Festo in Manifesto Hoorn Algemeen 23 nov, 12:58
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
Christmas carols in Hoornse Oosterkerk Algemeen 22 nov, 18:42
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief