CleanUp Hoorn organiseert PeukMeuk: ruim 22.000 peuken geraapt

Algemeen
De actie PeukMeuk in de Hoornse binnenstad was weer een groot succes.
De actie PeukMeuk in de Hoornse binnenstad was weer een groot succes. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Wist je dat er plastic zit in het filter van een sigaret? En dat één peuk die op straat belandt, acht liter grondwater vervuilt? Tijdens de landelijke actie PeukMeuk worden daarom zoveel mogelijk peuken opgeruimd. Zaterdagmiddag 2 juli stond CleanUp Hoorn op het Kerkplein in Hoorn. Iedereen die wilde, kon meehelpen met peuken rapen in de binnenstad. Vervolgens leverden de deelnemers hun buit weer in en kregen zij voor elke vijftig peuken een lot. 

Vorig jaar ruimden de deelnemers in Hoorn 5673 peuken op. Dit jaar waren dat er veel meer: de circa twintig deelnemers hebben ruim 22.000 peuken geraapt. Sommige mensen hadden van tevoren al in hun eigen wijk peuken geraapt en namen de buit mee. De actie trok de aandacht van veel bezoekers in de binnenstad en leidde bij veel mensen tot een stukje bewustwording. 

CleanUp Hoorn is dé community in Hoorn die zich inzet om Hoorn zwerfafvalvrij te houden. Het is ontstaan als burgerinitiatief waarin inwoners uit verschillende wijken in Hoorn samenwerken, ervaringen delen en acties organiseren zoals de maandelijkse Trashdates. Om hun impact te vergroten leggen ze met de app Litterati vast wat zij op straat aantreffen: zo wordt zichtbaar welke soorten afval ze tegenkomen en wat broeiplekken zijn voor zwerfafval. Deze data kunnen aanleiding zijn om een gesprek te starten met de gemeente, ondernemers en inwoners om het probleem aan te pakken. CleanUp Hoorn wordt gesteund door Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland en Voor een mooie stad.