Wethouder Axel Boomgaars onthult informatieborden op begraafplaats Keern in Hoorn

Algemeen
Wethouder Axel Boomgaars onthulde op Open Monumentendag de nieuwe informatieborden
Wethouder Axel Boomgaars onthulde op Open Monumentendag de nieuwe informatieborden Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Op de monumentale begraafplaats aan het Keern onthulde wethouder Axel Boomgaars afgelopen zaterdag - Open Monumentendag - drie informatieborden. Deze borden, ontworpen door Maartje Durge uit Enkhuizen, laten een overzicht zien van de geschiedenis van de begraafplaats uit 1830 en een aantal bijzondere graven. Ook vinden bezoekers op de borden een plattegrond en de huisregels van de begraafplaats.

Bij de plattegrond staat een QR-code die de wethouder 10 september in gebruik heeft gesteld. “Tot nu toe was het voor bezoekers van de begraafplaats lastig om een bepaald graf te vinden. Met de QR-code gaat dat nu een stuk gemakkelijker”, vertelt Rita Lodde van de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern. “Je kunt na het scannen van de QR-code digitaal zoeken op achternaam en zo word je vanzelf naar het juiste graf geleid.” 

Op de nieuwe borden kunnen bezoekers onder meer informatie lezen over bijzondere graven die hier te vinden zijn. Bijvoorbeeld het graf van Lucas Stokbroo (1792-1867), eigenaar van een pand aan de Ramen in Hoorn en een groot verzamelaar van oudheden en zeldzaamheden. Tijdens opgravingen van Archeologie West-Friesland achter de Ramen 1 kwamen uit een afvalkuil allerlei bijzondere vondsten tevoorschijn die in bezit waren geweest van Lucas Stokbroo. Archeoloog Michel Bartels heeft het verhaal van Lucas en zijn unieke verzameling helemaal uitgezocht en er een rapport over geschreven dat je kunt lezen op www.archeologiewestfriesland.nl .

Dat de begraafplaats nog steeds een functie vervult, blijkt uit de recente begravingen en bijzettingen. “Mensen willen de herinneringen aan familieleden zichtbaar levend houden. Deze begraafplaats is een stukje geschiedenis van onze stad, een waardige plaats voor herinneringen. Elke grafsteen, elke persoon heeft een verhaal. Wie waren die mensen? Daar ben ik nieuwsgierig naar, daar wil ik meer van weten. Ik hou enorm van geschiedenis. Van mijn eigen familie heb ik een stamboom gemaakt; ik vind het prachtig om in de archieven te duiken en dingen uit te zoeken.”

Meer weten? Kijk op www.oudhoorn.nl/vriendenKeern/ . Het adres van de begraafplaats is Dampten 27 in Hoorn. De poort staat altijd open, dus bezoekers zijn van harte welkom.