30 seconden te laat bij biljartfinale in Hoorn: terug naar Limburg

Algemeen
De 72-jarige Harry Pluijmaekers mocht niet deelnemen aan de biljartfinale.
De 72-jarige Harry Pluijmaekers mocht niet deelnemen aan de biljartfinale. Foto: aangeleverd

HOORN - Hij had er maar liefst 257 kilometer op zitten, was om 14.00 uur uit Limburg vertrokken en arriveerde iets na 17.00 uur in Hoorn. Om half zes had hij zijn intrek genomen in het vooraf gereserveerde hotel, zette zijn auto uit het oogpunt van kostenbesparing op het Transferium, liep terug over de spoorlijn, waarna hij tot twee keer toe de weg naar het Achterom moest vragen. Hij betrad om half zeven het gebouw van de Horna, waar hij tot zijn verbijstering te horen kreeg dat hij te laat was. Maar hij was niet te laat, het was immers half zeven, het tijdstip waarop de deelnemers geacht werden aanwezig te zijn bij het biljartkampioenschap dat voor hem om acht uur zou beginnen. De wedstrijdleider, Thea de Weerd, was echter onverbiddelijk en gaf hem te verstaan dat hij niet mocht meedoen aan het kampioenschap waarvoor hij zich had weten te plaatsen: “U bent te laat.” Dat is alles wat hij te horen kreeg. Geen enkele vorm van begrip, geen enkele vraag ook waarom hij 30 seconden te laat was, geen enkele vorm van empathie. 

Door Wally Ooms

Dit alles overkwam de 72-jarige Harry Pluijmaekers uit het Limburgse Eygelshoven. Na vele voorwedstrijden in de eigen regio was hij erin geslaagd zich te plaatsen voor het NK libre 3e klasse, dat gedurende een vol weekend zou worden afgewerkt bij de jubilerende biljartvereniging Horna in Hoorn, die een dubbel Nederlands kampioenschap toegewezen had gekregen. 

Vrijdag 24 februari, de eerste dag van het NK, was hij na een snelle lunch in de auto gestapt om de lange reis naar Hoorn te maken, waar hij voor twee nachten een hotel had gereserveerd. Alles thuis geregeld via de vaste telefoon, want een mobiele telefoon heeft hij simpelweg niet. Die lange rit met de auto had hij er graag voor over, want als enthousiast biljartliefhebber wilde hij niets liever dan deelnemen aan het landelijk kampioenschap. 

Maar dat mocht dus niet zo zijn, daar hij 30 seconden te laat was in de ogen van de wedstrijdleider. Ze vertelde hem dat de aanwezige reservespeler volgens de regels nog diezelfde minuut was ingeseind dat hij zijn plaats mocht innemen. Het verweer van de onfortuinlijke Harry Pluijmaekers vond geen gehoor bij de strenge mevrouw, die naar het inzicht van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) iets te veel petten op had die bewuste avond. De woordvoerder van de bond liet weten dat het bondsbestuur op de hoogte was van deze onverkwikkelijke gang van zaken. De KNBB heeft laten weten te gaan bezien of er een gebaar in de richting van de heer Pluijmaekers gemaakt zou kunnen worden om hem nog enigszins te compenseren na dit vertoon van gebrek aan empathie. Het landelijk bestuur zit er danig mee in de maag en is zich ervan bewust dat een tegemoetkoming in de kosten en een excuus niet kunnen goedmaken wat de biljarter is overkomen. De woordvoerder van de KNBB heeft laten weten het voorval zeer te betreuren en het uitermate sneu te vinden voor de Limburger. 

Er restte Harry Pluijmaekers niets anders dan die avond maar een rol als toeschouwer te vervullen, daar hij niet van plan was om dan ook nog eens ‘s avonds laat terug te rijden naar het verre Limburg. Wel heeft hij zich diezelfde vrijdagavond nog omgekleed in het nabije hotel daar hij niet langer in biljartkleding wenste te lopen, om gelijk ook aan te geven dat hij de volgende morgen weer huiswaarts zou gaan met het verzoek de tweede nacht en dus ook het ontbijt te annuleren. Hij kreeg te horen dat dit administratief verwerkt zou moeten worden en dat men er bij hem op terug zou komen. Uiteindelijk is duidelijk geworden dat er geen andere boeking was gekomen die dag en kon volgens de regels het geld dan ook niet worden gerestitueerd. Ook niet het niet genoten ontbijt, net als de toeristenbelasting.

De biljarter uit Eygelshoven heeft meer dan 500 kilometer gereden, twee nachten in een hotel betaald en niet kunnen doen waarvoor hij gekomen was: deelnemen aan de biljartfinale waarvoor hij zich had weten te plaatsen en waar hij zeer naar uit had gekeken. De wapperende vlaggen en wimpels en de vrolijke ballonnen bij de biljartvereniging konden geen glimlach op het gezicht toveren van de diep teleurgestelde Limburger. 

Biljartvereniging Horna treft geen enkele blaam. De wedstrijdleider, die tevens voorzitter is van het district Westfriesland, alsmede wedstrijdleider competitie, neemt dit soort beslissingen en ze wenst er ook geen afstand van te nemen. Ze zegt te hebben gehandeld volgens de regels en die luidden in dit geval dat wie zich niet om exact half zeven heeft gemeld wordt uitgesloten van deelname. Ook al meldt iemand zich 30 seconden later.