Lezing Oud Hoorn: slavernij en verzet in Suriname

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt woensdag 12 april om 20.00 uur een lezing over de slavernij in Suriname door Wouter de Vries. De bijeenkomst vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn.

In 1737 verscheen een prachtige kaart van Suriname van de hand van de landmeter Alexander de Lavaux. Strak omlijnde rechthoeken langs de rivier symboliseren Nederlandse controle over het gebied. De orde die de kaart laat zien, is niet in lijn met de werkelijkheid. Veel laat de kaart niet zien: plantages waar slavernij en ontmenselijking aan de orde van de dag waren. Dat leidde soms tot openlijk verzet, zoals de Berbice slavenopstand van 1763. Maar ook dagelijks waren er spanningen tussen oorspronkelijke bewoners, weggelopen slaven, goudzoekers, landmeters, avonturiers en militairen. Wouter de Vries is als historicus verbonden aan de Universiteit Leiden en lid van de Hoornse gemeenteraad voor D66.

De lezingen kunnen uitsluitend door reservering en vooruitbetaling worden bijgewoond. Reserveren via lezingen@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. Lezing. De toegangsprijs is 5 euro voor leden van Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.