Vrijwilligers gezocht voor klussen in de natuur

Duurzaam
Vrijwilligers helpen niet alleen de natuur een handje, maar vooral de biodiversiteit in de buurt!
Vrijwilligers helpen niet alleen de natuur een handje, maar vooral de biodiversiteit in de buurt! (Foto: aangeleverd)

HOORN - Stichting Risdam-Noord Groen zoekt vrijwilligers die zaterdag 4 november van 10.00 tot 12.00 uur mee willen helpen in de Historische Fruittuin Swaegh of in de Theekruidentuin. Dit in het kader van de Nationale Natuurwerkdag.

De Stichting heeft als doel om de woonwijk te vergroenen. Op 4 november kan ieder bijdragen aan dit sympathieke streven. Voor iedereen is er een klus op maat. Er zijn lichte en zware klussen, werkzaamheden voor leken en voor kenners. En er is sprake van groene gezelligheid. Het noodzakelijke aanmelden voor één van deze activiteiten kan via Natuurwerkdag.nl, zoek op Hoorn en de klussen worden gevonden.

Historische Fruittuin Swaegh

De openbare Fruittuin is te vinden tussen De Hoornbloem, de Kerketuin, de Kosterstuin en de Pinksterbloem. Daar langs de doorgaande weg De Opgang worden de zomer- en herfstframbozen gesnoeid, de ongewenste plantengroei verwijderd, de composthoop omgeschept en geleegd, de nestkasten geschoond en het egelhotel opgeknapt. Een paar sterke mannen zijn nodig om herfstbladeren over de plantvakken te verspreiden. Lichtere klussen zijn bijvoorbeeld het bijwerken van de sedumdaken en de fruitstruiken op naam brengen.

Theekruidentuin

Tussen de Ossenweide en de Paardenweide ligt ter hoogte van Ossenweide 1, deze door wijkgenoten onderhouden tuin. De diversiteit aan werkzaamheden is ook hier groot. De theekruidentuin reorganiseren. Veel planten die geen thee of kruiden zijn, verwijderen. De takkenril aanvullen en de composthoop uitzoeken en omscheppen. Voor elk wat wils! De Theekruidentuin brengt midden in deze woonwijk meer biodiversiteit. Hier komen kevertjes voor die je nergens anders ziet. Dankzij deze tuin leert jong en oud de waarde van, en omgaan met de, natuur. Veel liefhebbers plukken letterlijk en figuurlijk de vruchten van deze tuin.

Afbeelding