Start vernieuwen riool Hoorn-Noord en Venenlaankwartier

Nieuws
Afbeelding
Foto: Pixabay

HOORN - De riolering in een groot deel van Hoorn-Noord/ Venenlaankwartier wordt vernieuwd. Maandag 5 juni start het werk aan de Willemsweg. Vervolgens verplaatst het werk zich naar de Boelisstraat en Van Beijerenstraat. Opvallend: vuil en schoon water wordt gescheiden. Het nieuwe riool is toekomstbestendig en beter voorbereid op extreem weer.

Het vernieuwen van het riool is opgesplitst in projecten en fasen. Zo is de wijk ook tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Om welke straten gaat het?

De Venenlaan, Boelisstraat, Van Beijerenstraat (2 - 40), Draafsingel (1 - 36), Willemsweg (1 - 17) en het Julianaplein (15 - 41).

Verbetering inrichting straat

Op sommige plekken wordt niet alleen het riool vernieuwd. In overleg met bewoners zijn ontwerpen gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. Denk hierbij aan openbaar groen, afvalophaalplekken, verlichting en verkeersaanpassingen.

Van gevel tot gevel

De gemeenteraad heeft in een paar gevallen besloten om de openbare ruimte van gevel tot gevel opnieuw in te richten. De Venenlaan is daar een voorbeeld van. Het ontwerp van de Venenlaan staat op www.hoorn.nl/HNV

Toekomstbestendig

Wethouder Dick Bennis: “We zijn blij dat het werk begint en de wijk onder en boven de grond flink opgefrist wordt. Het nieuwe riool is toekomstbestendig en beter voorbereid op extreem weer. Zo komt er een drainage om de grondwaterstand beter te beheersen. Hevige regenbuien worden zo beter verwerkt en ook wordt vuil en schoon water gescheiden. Het is positief dat de straten ook boven de grond worden opgeknapt. We hebben hierbij rekening gehouden met wensen van omwonenden. Het is fijn dat bewoners zo betrokken zijn bij hun wijk en veel ideeën hebben gedeeld.”

Uitvoer

Het werk wordt uitgevoerd door vijf aannemers onder de naam Hoorn 2020. Dit zijn: Schadenberg Infratechniek, Schot, GP Groot, J Koper & Zn. BV en MIN Infrabouwers. De provincie Noord-Holland heeft subsidie beschikbaar gesteld voor de herinrichting van de Venenlaan.

Wat wordt er gedaan?

Het werk is onderverdeeld in fasen. Het vernieuwen van de riolering gaat als een treintje door de straten. Het werk duurt ongeveer 24 maanden. De weg wordt opgebroken en afgegraven. Dan wordt het nieuwe rioolstelsel aangelegd. De huisaansluitingen worden daarna aangesloten op het nieuwe riool. Het oude riool wordt dan verwijderd. Wanneer dit niet veilig kan, wordt dat deel van het riool volgeschuimd. In het nieuwe riool wordt een drainage aangelegd om de grondwaterstand beter te beheersen. De pieken (bij langdurige hevige regen) en dalen (bij langdurige droogte) worden zo beter opgevangen. Er wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd met twee aparte buizen. De ene buis is het vuilwaterriool. Die voert het vuile water uit de woningen af naar de zuiveringsinstallatie. Denk hierbij aan water uit het toilet, de keuken en de badkamer. Bij veel woningen zijn de regenpijpen nog aangesloten op dit vuilwaterriool. Dat betekent dat het “schone” regenwater ook in het vuilwaterriool terecht komt.De andere buis is het hemelwaterriool. Die voert regenwater af naar omliggende sloten en singels. Waar mogelijk zorgt dit riool ervoor dat het water de bodem in zakt. Regenwater dat op straat valt, wordt via het hemelwaterriool afgevoerd. Als bewoners het water uit de regenpijpen ook apart aanbieden, sluiten we ook de regenpijpen van die woningen hierop aan. Zo wordt het ‘schone’ regenwater niet meer gemengd met het vuile water uit de woningen. Dat betekent dat dit water niet meer onnodig afgevoerd wordt naar de zuiveringsinstallatie om daar gezuiverd te worden. We sluiten zoveel mogelijk regenpijpen van woningen aan op het hemelwaterriool. Zo zijn de gevolgen van extreme regenbuien beperkt. En dragen we bij aan een duurzamere leefomgeving. Ten slotte wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht volgens uitgewerkt ontwerp.