Honderdduizendste bezoeker LEGO-expositie in Hoorn

Nieuws
De honderdduizendste bezoeker(s): Tijs (8) en Nina (6) Smale uit Velserbroek.
De honderdduizendste bezoeker(s): Tijs (8) en Nina (6) Smale uit Velserbroek. Foto: aangeleverd

HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn ontving woensdag 29 november de honderdduizendste bezoeker van de tentoonstelling ‘90 jaar LEGO’. Ruim elf maanden na de start werden Tijs (8) en Nina (6) Smale uit Velserbroek de gelukkige. Uit handen van bedrijfsleidster Manon Sibie ontvingen zij, samen met mamma Rianne en oma Liduin, een mooi LEGO-cadeau-pakket. Dankzij de bouwsteentjes wordt dit in ieder geval het best bezochte jaar ooit voor het Hoornse museum. Het vorige topjaar telde 79.500 bezoekers.

Op 17 december 2022 startte de expositie 90 jaar LEGO. De tentoonstelling is daarna nog met twee zalen uitgebreid. Er zijn vier grote diorama’s waar bezoekers treinen, auto’s en vliegtuigen in beweging kunnen brengen. Thema’s als Harry Potter en Star Wars komen aan bod en zelfs enkele nieuwe items als de Concorde en Titanic zijn te zien. Ook zijn er speel- en bouwplekken voor LEGO en DUPLO.

Tijdens de vakanties en weekenden waren er dagen met geregeld meer dan vijfhonderd bezoekers per dag en soms meer dan duizend. De reacties van de bezoekers waren zeer enthousiast. 

Twaalf vrachtwagens 

Begin 2022 ontdekte museumdirecteur Hans Stuijfbergen dat er een zeer unieke en omvangrijke LEGO-collectie te koop werd aangeboden. Na lang onderhandelen, en ook wat financiële steun van Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, kon het museum de collectie overnemen en met zo’n twaalf vrachtwagenritten werden alle bouwwerken, doosjes en bouwstenen naar Hoorn gebracht. De medewerkers waren vervolgens nog maanden bezig met het inrichten van uiteindelijk drie zalen.

LEGO-Kerst-speurtocht

Aanvankelijk was het de bedoeling om de expositie alleen dit jaar te tonen, maar vanwege het grote succes en de vele mooie reacties, is besloten om ook in 2024 nog drie zalen vol LEGO te blijven tonen. Daarna wordt een deel in depot opgeborgen. In ieder geval is alles ook komende kerstvakantie te zien. Dan is er ook een leuke Kerst-Speurtocht waarbij je LEGO-kerstmannen en -bomen moet vinden. Het Museum van de 20e Eeuw is 7 dagen per week open, alleen op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Zie ook www.museumhoorn.nl .