About a Jacket in Hoorn verrast Adelheid Roosen op Internationale Vrouwendag

Nieuws
Adelheid Roosen dankt alle vrouwen die mee hebben geborduurd aan de jas.
Adelheid Roosen dankt alle vrouwen die mee hebben geborduurd aan de jas. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

HOORN - Op Internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, zette borduuratelier About a Jacket in Hoorn theatermaakster, schrijfster en actrice Adelheid Roosen in het zonnetje. Ook is zij oprichtster van Female Economy, een theatercollectief dat werk maakt waarin de ontmoeting met de ander centraal staat. Afgelopen november werd Female Economy nog uitgeroepen tot winnaar van de Cultuurfonds Prijs 2023. De borduursters van About a Jacket hadden ruim zeven weken aan een jas geborduurd, speciaal voor Adelheid. Deze jas werd op Internationale Vrouwendag onthuld.

Wauw, wauw, wauw! Dit is zo liefdevol

“In jouw leven en werk staan de ontmoeting met de ander en de zoektocht naar verbinding centraal”, zei Marilou, oprichtster van About a Jacket, tegen Adelheid. “En dat past ook helemaal bij een dag als deze en het project waaraan we de afgelopen weken gewerkt hebben. Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is ‘Duizend vrouwen in één wereld’. Met andere woorden: elke vrouw is uniek en toch hebben we ook veel overeenkomsten. We inspireren elkaar. Vandaag is een dag van ontmoeting en met die gedachte is deze jas gemaakt. Hij is jou op het lijf geschreven.”

Toen de jas na de woorden van Marilou onthuld werd, reageerde Adelheid zichtbaar verrast en uitbundig. “Wauw wauw wauw! Ik dacht dat het een jack zou zijn, maar het is echt een jas. Wat lief!” Op de achterkant was zelfs haar naam geborduurd. Marilou legde uit: “Het geborduurde motief is gebaseerd op een kaleidoscoop. Die symboliseert verschillende opinies en jij zoekt zelf ook de verbinding met mensen die verschillende meningen hebben.” Adelheid reageerde: “Ik ben nu 65, maar ik leer nog steeds elke dag door ontmoeting met de ander. Ik zie mezelf door de ogen van die ander. Voor elke ontmoeting ben ik dankbaar.” Adelheid trok de jas ter plekke meteen aan. Hij zat haar als gegoten. “Ik probeer jullie allemaal te vinden met mijn ogen”, sprak ze de aanwezige borduursters toe, terwijl ze hen één voor één in de ogen keek. “Ik ben jullie zo dankbaar, dit is zo liefdevol. Ik dank jullie uit de grond van mijn hart.”