OSG-leerlingen Tijn en Thijs uit Hoorn volgen maatschappelijke stage bij MAK Blokweer

Nieuws
Tijn (l) en Thijs volgen hun maatschappelijke stage bij MAK Blokweer. De dieren verzorgen vinden de mannen het leukst.
Tijn (l) en Thijs volgen hun maatschappelijke stage bij MAK Blokweer. De dieren verzorgen vinden de mannen het leukst. Foto: Jan Siebring Fotografie

BLOKKER - Op hun vrije zaterdag doen Tijn Rumping (14) en zijn klasgenoot Thijs Lunter (13) uit Hoorn bij MAK Blokweer in Blokker allerlei klusjes. En dat steeds op de laatste zaterdag van de maand, vier weken lang. Zij volgen daar namelijk hun maatschappelijke stage onder begeleiding van hun stagebegeleider Roy de Moel. “Het allerleukst vind ik de dieren verzorgen”, laat Tijn weten. “Al is het vandaag wat minder leuk; het regent namelijk al de hele dag.”

Ik dacht dat ik de hele dag moest harken, maar dat is niet zo

Met de maatschappelijke stage maken leerlingen kennis met vrijwilligerswerk bij een stichting, vereniging of andere maatschappelijke organisatie. “Op deze manier kunnen ze - onbetaald - iets goeds voor een ander doen en leren ze wat vrijwilligerswerk inhoudt. Hun wereld wordt groter, ze leren nieuwe mensen kennen en ze ontdekken waar ze goed in zijn”, legt Nancy Alders van Vrijwilligerspunt Westfriesland uit. “En daarnaast is het natuurlijk heel leuk en gezellig. De stage kun je doen bij veel organisaties. Denk aan musea, de kinderboerderij, jouw eigen oude basisschool, op een groot evenement zoals Koningsdag, in het wijkcentrum, bij jouw sportclub of in een zorginstelling.” 

Markt opzetten

Vandaag hebben Tijn en Thijs plantjes geplant en een stroomdraadhek geplaatst, een afrastering bij de schapen zodat ze niet aan de mooie bloemetjes gaan eten. Ook hebben de twee mannen, allebei havo-leerlingen op het OSG in Hoorn, de dieren gevoerd en water gegeven. Op de vraag of dit is wat hij ervan verwachtte, antwoordt Tijn: “Nee, ik had het heel anders verwacht eigenlijk. Ik dacht dat ik de hele dag moest harken ofzo, maar ik heb bijvoorbeeld ook geholpen met het opzetten van de marktkramen voor de markt die hier morgen is.”

Enthousiast

Beide jongens zijn duidelijk enthousiast over hun maatschappelijke stage. “Ik vind het helemaal niet erg om dit op zaterdag te doen”, laat Thijs weten. “Anders heb ik toch niks te doen op zo’n dag. Vandaag is al mijn laatste dag hier, maar eigenlijk wil ik nog helemaal niet stoppen. Wat ik er zo leuk aan vind? De dieren, de natuur en de gezelligheid”, somt hij op. “De konijnen zijn denk ik mijn favoriet.” Stagebegeleider Roy is trots op de mannen. “Ja, hier word ik natuurlijk heel blij van”, glundert hij. “Twee jongens die zo enthousiast zijn, wat wil je nog meer? Het MAK vindt het belangrijk om iedereen een kans te geven, ook jongeren. En weet je? Ook al vinden ze dit werk níet leuk, dan hebben ze tóch iets geleerd. Het is namelijk ook handig als je weet wat je níet wilt”, benadrukt Roy. “De werkzaamheden bij het MAK zijn in ieder geval heel divers, waardoor de stagedagen er steeds weer heel anders uitzien.”

Blijven hangen

Vrijwilligerspunt zorgt ervoor dat de leerlingen en de organisaties bij elkaar komen. “Om leerlingen wat inspiratie en ideeën te geven, heeft Vrijwilligerspunt Westfriesland een vacaturebank waarin je heel veel leuke maatschappelijke stages kunt vinden. Ook houden we meerdere keren per jaar op verschillende middelbare scholen een maatschappelijke stagemarkt waar tientallen organisaties aan meedoen”, vertelt Nancy. “Voor organisaties is het beschikbaar stellen van stageplekken namelijk ook heel waardevol. Je krijgt niet alleen extra handjes voor een bepaalde tijd, maar ook nieuwe, verfrissende ideeën. Vorig jaar hebben we zo’n vijftienhonderd leerlingen en organisaties aan elkaar verbonden en uit onderzoek blijkt dat zo’n dertig procent van de jongeren die stagelopen blijven hangen als vrijwilliger. Goed om te weten als je bedenkt dat veel maatschappelijke organisaties vaak te kampen hebben met een tekort aan vrijwilligers. Met de maatschappelijke stage worden mogelijkheden gecreëerd om hier wat aan te doen.”

Wil je meer weten over maatschappelijke stages? Kijk dan op www.mas.vrijwilligerspunt.com . En wil je MAK Blokweer zelf ook eens bezoeken? Kom dan langs op een woensdag, vrijdag, zaterdag of zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Het adres is Kloosterhout 1-2 in Blokker. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl .