Kort nieuws

Nieuws

Speksteen
VENHUIZEN - Vrouwencontactgroep ‘Tijd voor Jezelf’ verzorgt vrijdag 16 september een creatieve avond in dorpshuis ‘t Centrum, Twijver 66 in Venhuizen. Tijdens deze Internationale Vrouwen Contactavond geeft Anja Broers een workshop ‘speksteen bewerken’. Het eindresultaat is een hangertje, dat gedragen kan worden als ketting. Aan de deelnemers wordt gevraagd een handdoekje mee te nemen, om het stof op te vangen dat tijdens het bewerken vrijkomt. Alle allochtone en autochtone vrouwen uit de gemeente Drechterland en omgeving zijn welkom. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via ivc@drechterlandmondiaal.nl. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina ‘Tijd voor Jezelf’.
Taalvrijwilliger worden

REGIO - In West-Friesland is een grote groep mensen die moeite heeft met het schrijven, lezen of spreken van de Nederlandse taal. Gelukkig zoekt deze groep steeds vaker hulp bij hun taalvraag. Bijvoorbeeld door naar school te gaan, door zich aan te sluiten bij een lokaal lesgroepje in de bibliotheek of door thuis met een vrijwilliger te oefenen. Dit is voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vaak een grote stap om te nemen. Voor mensen die hier als migrant of vluchteling zijn gekomen, is ook het spréken van de Nederlandse taal iets waar ze veel mee moeten oefenen. Maar ja, met wie? Verschillende organisaties in de regio zijn op zoek naar taalvrijwilligers. Wie wil helpen? Kom naar de informatiebijeenkomst van Taalhuis Westfriesland. Tijdens de informatiebijeenkomst wordt verteld wat taalvrijwilliger zijn inhoudt en bij welke organisatie hulp nodig is. De bijeenkomst vindt donderdag 15 september plaats van 14.00 tot 15.30 uur op het kantoor van Taalhuis Westfriesland aan de Maelsonstraat 20 in Hoorn. Informatie en aanmelding: info@taalhuiswf.nl / 0229-745067.
Lezing Balgzand
HOORN - De afdeling Hoorn/West-Friesland van de KNNV, de vereniging voor veldbiologie, houdt maandag 12 september in wijkcentrum Kersenboogerd een lezing over het Balgzand. Jaap Booij, beheerder van Natuurinformatiecentrum Balgzand (Het Kuitje), vertelt deze avond over het Balgzand, het waddengebied dat op een klein uurtje rijden van Hoorn ligt. Het is het zuidelijkste deel van het grootste waddengebied ter wereld langs de kust tussen Wieringen en Den Helder. Voor vogels, vissen, schelpdieren en andere organismen is het een voedselrijk paradijs. Het is de kraamkamer van de Noordzee, een pleisterplaats voor trekvogels. De lezing begint om 20.00 uur. Het wijkcentrum ligt aan de Brederodegracht 1 in Hoorn. Meer informatie: Jan Duyf, 0228-585272 of voorzitter@hoorn.knnv.nl.
Foreestenhuisavond

HOORN - De eerste Foreestenhuisavond van dit seizoen vindt woensdag 14 september plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. De Nederlands-gereformeerde predikant Klaas Huizinga gaat in gesprek met de remonstrantse predikant Bert Dicou over de gereformeerde en vrijzinnige wijzen van geloven. Uitgangspunt is een poster van de remonstranten van afgelopen jaar, met in grote letters de tekst 'Mijn God gelooft in mij'. Hoe kijken een vrijzinnige en een orthodoxe theoloog naar de mens, zijn beperkingen en zijn mogelijkheden? In essentie positief of negatief? Hoe zou God naar ons kijken? Aanvang 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur inloop met koffie en thee. Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Levenseinde
HOORN - In het laatste stuk van iemands leven kan een arts diegene niet beter maken. Maar hij of zij kan nog wel heel veel voor deze mensen doen. Hij kan de zorg geven die voor hen belangrijk is, en die bij hen past. Daarvoor moet hij wel weten wat belangrijk is, wat diegene wil en niet wil. Bijvoorbeeld: zo lang mogelijk alle behandelingen hebben die er zijn? Of zijn er misschien behandelingen die ze later niet meer willen? Welke begeleiding wordt van de dokter verwacht? Of kan de mogelijkheid van euthanasie besproken worden? Denk dus na over deze laatste fase. Praat erover met familie en vrienden én met de dokter. Hoe en wat regel je voor de laatste levensfase? Wering Steunpunt verzorgt bijeenkomsten voor mensen die over dit onderwerp verder met anderen van gedachten willen wisselen. Belangstelling? Stuur dan een bericht aan Bernadette Vonk: b.vonk@dewering.nl. Bellen kan ook: 088-0075140. Data bijeenkomsten (maximaal acht deelnemers): woensdag 14 september van 13.30 tot 16.30 uur en 28 september van 9.30 tot 12.30 uur. Locatie: Wering Steunpunt, Commandeur Ravenstraat 49/40 in Hoorn.
iPad-training
HOORN / GROOTEBROEK - De bediening van een iPad is gemakkelijk en de mogelijkheden zijn eindeloos. Met een iPad is het mogelijk om te beeldbellen, e-mailen, surfen op het internet en nog veel meer. Ook kennismaken met de iPad? Volg dan iPad-training voor beginners. Deze is bedoeld voor Omringpas-houders en bestaat uit twee bijeenkomsten. Geïnteresseerden kunnen kiezen voor de ochtend- of de middagtraining op 16 en 25 september. De ochtendtraining is van 10.00 tot 12.00 uur, de middagcursus van 13.00 tot 15.00 uur. Locatie: Het Baken, Nieuwe Steen in Hoorn. Ook in Grootebroek vindt een iPad-training plaats: woensdag 28 september en 5 oktober van 13.00 tot 15.00 uur in woonzorgcomplex Rigtershof, Rigtershof 9. Aanmelden kan via 088-2067999. Nog geen Omringpas? Kijk dan op www.omringpas.nl.
Bloembollen
HOORN - Carlos van de Veek verzorgt donderdag 15 september bij Groei & Bloei afdeling Hoorn de presentatie 'Bloembollen'. Carlos vertelt over allerlei groei- en bloeiwijzen van de vele bollensoorten, zoals allium, hyacint, tulp, scilla en narcis. Hoe kun je bloembollen het beste toepassen en welke combinatiemogelijkheden zijn er? De lezing vindt vanaf 20.00 uur plaats in cultureel centrum de Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. Leden van Groei & Bloei hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen 2,50 euro.
Aan tafel bij Netwerk

HOORN - Gezellig(er) om samen te eten met mensen uit de buurt? Bij stichting Netwerk kunnen belangstellenden bij diverse 'tafels' aanschuiven om te genieten van een twee- of driegangenmenu. De maaltijden worden bereid en geserveerd door vrijwilligers en er wordt veel gekookt met producten van het seizoen. Voor een driegangenmenu betalen bezoekers € 7,50. Deze maand zijn alle eettafels weer van start gegaan. Meer weten? Kijk dan in het programmaboekje of de website van Netwerk voor de locaties en de tijden: www.netwerkhoorn.nl.
Werelddansvereniging

HOORN / MIDWOUD - Op zoek naar een sportieve en gezellige dansmiddag of -avond en een beetje ritmegevoel? Werelddansvereniging Koftos is in september weer gestart met nieuwe danscursussen in Midwoud en in de Huesmolen in Hoorn (ook voor beginnende dansers). Internationale dans betekent: dansen uit verschillende landen op muziek die daarbij hoort. Leden zijn niet afhankelijk van een danspartner en er is ook geen speciale kleding nodig. Kom zonder verplichtingen de sfeer eens proeven! Er wordt gedanst op de maandagmiddag, de dinsdag- en de woensdagavond. Meer informatie over tijd, plaats en lidmaatschap: www.koftos.nl, info@koftos.nl of 06-45921149.
Zing mee met Voci d'Angeli

BLOKKER - Het a-capellakoor Voci d'Angeli zingt elke donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur met veel plezier tijdens de repetities in het kerkje, hoek Kolenbergstraat en Westerblokker in Blokker. Om de balans in het koor te versterken, is de groep dringend op zoek naar enkele enthousiaste mannen. Ook een of twee sopranen zijn van harte welkom. Er worden liederen uit de tijd van de Renaissance en Barok gezongen. 16 oktober treedt het koor op in de gerestaureerde kerk van Schellinkhout. Kom even luisteren en doe een keertje mee! Belangstellenden kunnen vrijblijvend en zonder kosten een maand meezingen. Het koor staat onder leiding van Eduardo López Cabello, student aan het conservatorium in Amsterdam. Aanmelden kan via www.vocidangeli.nl. Neem voor meer informatie contact op met Rina de Wit-Hofland via info@vocidangeli.nl.
Kledingruildag

ZWAAG - Aan de Dorpsstraat 167 in Zwaag vindt zondag 18 september van 11.00 tot 15.00 uur een kledingruildag plaats. Iedereen die al eerder kleding heeft ingeleverd, kan dan gratis kleding uitzoeken voor de punten die zij of hij heeft ontvangen. Ook is het mogelijk om kleding te kopen voor één euro per ruilpunt. Dan kost een (spijker)broek twee euro en een T-shirt één of twee euro. Meer informatie: kledingruilbeurszwaag@gmail.com of kijk op Facebook (Kledingruilbeurs Zwaag). Telefoon: 06-12319909 / 06-40106947.
Wandeling Utrecht

HOORN - De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen), afdeling Noorder-Koggenland, verzorgt dinsdag 20 september een wandeling door de stad Utrecht. Vertrek is om 9.36 uur vanaf station Hoorn. In de middag gaat de groep weer terug. Kosten zijn tien euro voor de koffie en de gids. De lunch en reis zijn voor eigen rekening. Opgeven (uiterlijk 17 september) kan bij Cisca Groeneveld: 0229-201519. Zij regelt dan een groepsticket.
Medemalaca Vocali

MEDEMBLIK - Medemalaca Vocali is een gemengd zangkoor uit Medemblik dat zich toelegt op het zingen van klassieke koorwerken, die worden uitgevoerd met begeleiding van professionele musici. Het eerstvolgende concert is 27 november met onder meer het kerstoratorium van Saint-Saëns en het bekende Hallelujah van Händel. Voor het jaarconcert staat de beroemde Carmina Burana van de Duitse componist Carl Orff op het programma. Ondanks dat het koor ruim honderd leden telt, is er dringend behoefte aan nieuwe leden, vooral mannen. Noten lezen is geen vereiste; zangervaring en tomeloze inzet wel. Het koor repeteert wekelijks op donderdag van 20.00 tot 22.15 uur in het Verenigingsgebouw St. Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik en staat onder leiding van een bevlogen dirigent: Jan Laan. Kom gerust eens langs voor een kennismaking.
EP-release Mr Dark Horse
BLOKKER - Na Golden Earring, The Shadows en The Beatles brengt Mr Dark Horse een bezoek aan Blokker. De band van Ruud van Diepen (zang/gitaar), Bert Schipper (drums), Michael Leeninga (gitaar) en Kees Harrison (bas) viert zaterdag 24 september de release van de gelijknamige debuut-EP in café De Harmonie aan de Oosterblokker 38. Beïnvloed door Silverchair, Incubus, Tool en The Mars Volta houdt de muziek ergens het midden tussen pop, grunge en progressieve metal. Naast de festiviteiten rond de EP-release, speelt Mr Dark Horse live in de zaal van de Harmonie. Bevriende bands Two Shakes Of A Lamb’s Tail uit Hoorn en Thieving Magpies uit Zwolle spelen ieder ook een set. Iedereen is van harte welkom en krijgt bij binnenkomst een download-card waarmee de Mr Dark Horse EP gratis te downloaden is. Entree: € 5,-. Aanvang programma: 22.00 uur.
Bridge
HOORN/BLOKKER - Bridgeclub Roken Pas start woensdagavond 21 september een bridgecursus voor beginners. Docent Kees de Lange zorgt ervoor dat de deelnemers in een korte tijd - twaalf avonden - dit spel onder de knie krijgen. Eén les duurt circa 2,5 uur. Roken Pas heeft drie speelsessies: maandagavond in Het Gouden Hoofd in Blokker, maandagmiddag en woensdagavond in Cultureel Centrum de Huesmolen. Meer informatie en opgave: C. de Lange, ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374.
Borderline
HOOGKARSPEL - GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt woensdag 21 september - in samenwerking met de gemeente Drechterland - een informatieavond over de persoonlijkheidsstoornis borderline. De bijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in de bibliotheek in Hoogkarspel. Familieleden, mantelzorgers en geïnteresseerden zijn van harte welkom. Borderline heeft niet alleen een grote invloed op het leven van de persoon in kwestie, maar ook op dat van zijn of haar omgeving. Veel mensen met een borderlinestoornis komen eerder of later in aanraking met de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Soms alleen voor gesprekken, soms volgt een psychiatrische opname. Vaak ontstaat dan een behoefte om antwoorden te krijgen op vragen. Daarom wordt deze informatieavond georganiseerd. De spreker van de avond is M. Kwakman (GZ-psycholoog/psychotherapeut, werkzaam bij GGZ Noord-Holland-Noord locatie Hoorn). En er is een ervaringsdeskundige van RCO De Hoofdzaak aanwezig, die uit eigen ervaring vertelt. De bieb is te vinden aan de Streekweg 220 in Hoogkarspel. De entree is drie euro. Reserveren: 088-6565010 (vraag naar locatie Hoorn).
Excursie Balgzand
HOORN - De afdeling Hoorn/West-Friesland van de KNNV, de vereniging voor veldbiologie, verzorgt zondag 18 september een excursie naar het Balgzand. Deelnemers gaan het wad op met steekschop en emmers onder leiding van Jaap Booij, een bijzonder ervaren kenner van het wad. Voorafgaand aan de excursie legt Jaap in het informatiecentrum uit wat het gebied zo uniek maakt. De excursie start bij Het Kuitje, het informatiecentrum voor het Balgzand van landschap Noord-Holland. Er staan daar prachtige aquaria met de flora en fauna van het Balgzand. Kosten voor volwassenen zijn 5 euro. Kinderen betalen 3,50 euro. Vertrek vanaf het Dampten om 12.30 uur. De excursie start om 13.30 uur bij Het Kuitje. Rond 16.30 uur is de groep weer terug. Meer informatie en aanmelden: Ben Pronk, bdmpronk@hotmail.com of 06-12425629.
Cursussen bloemstyling

HOORN - Bij Groei & Bloei afdeling Hoorn gaan in september en oktober diverse cursussen bloemstyling van start. De cursussen vinden plaats in de Blauwe Schuit aan de Vredehofstraat 7a in Hoorn. De basiscursus bloemstyling - bestaande uit acht lessen - begint in oktober en duurt tot en met maart. Elke woensdag van 19.45 tot 22.00 uur, eens per vier weken, komen de cursisten samen. Docent is Tineke Out. De cursus 'bloemstyling niveau 1' is van september tot en met maart en is eens per maand op de maandagavond van 19.45 tot 22.00 uur. Het gaat om acht lessen en de docent is Joke Hottentot. Eens per maand op de dinsdag van 19.45 tot 22.00 uur is de cursus 'bloemstyling niveau 2'. Dit zijn acht lessen en de cursus wordt gegeven door Pascal Stroet van Blooms. Een 'vereiste' is dat recent de basiscursus of niveau 1 is gevolgd. Meer informatie en opgave: Laeta Schermers, bij voorkeur per mail: laetaschermers@hotmail.com. Telefoon: 0229-296296.
Barvrijwilligers

HOORN - Stichting Netwerk is dringend op zoek naar enthousiaste barvrijwilligers voor in de wijkcentra De Zaagtand, Huesmolen, De Cogge en Grote Waal. Wie vindt het leuk om buurtgenoten te ontmoeten in een ongedwongen sfeer én heeft nog enkele uurtjes over? Kom langs om de mogelijkheden te bespreken. De invulling van het vrijwilligerswerk en het aantal beschikbare uren zijn in overleg te bepalen. De barvrijwilliger zet koffie/thee en andere dranken klaar serveert eventueel uit. Ook bevoorraadt hij of zij de bar en wordt de kassa beheerd. Meer informatie: Ali Serpici, a.serpici@netwerkhoorn.nl of 0229-280940. Kijk ook op www.netwerkhoorn.nl.
Fotocollage
HOORN - Bij Octant Mondzorg, Nieuwe Steen 8 in Hoorn, zijn tot eind november de fotocollages van Bep Roet te bewonderen. De sprookjesachtige werkstukken zijn opgebouwd met elementen uit de natuur. Octant is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 17.30 uur.
Kleding-/speelgoedbeurs

BERKHOUT - Bij de GeertHolle school, Kerkebuurt 156 in Berkhout vindt vrijdag 23 september om 20.00 uur een kleding-/speelgoedbeurs plaats. Ook staat vanaf maandag 19 september weer een container op het schoolplein om vuilniszakken met textiel te deponeren. Het levert de school 0,30 cent per kilo op. Het bedrag wordt besteed aan het schoolpleinproject van de GeertHolle. In de zakken mag alle soorten textiel worden gedaan: goede kwaliteit tweedehands kleding, maar ook lakens, dekens, gordijnen, knuffelbeesten, schoenen (per paar), riemen/ceinturen en handtassen. Het streven is om de 1615 kilo van vorig jaar te verbeteren. Uiterste inleverdag: 24 oktober om 13.00 uur. Meer informatie: www.kledingbeursberkhout.simplesite.com of op Facebook 'Kledingbeurs Vrienden van De Geert Holle'.
Herberg Hoorn
HOORN - Achter de schermen wordt op dit moment al hard gewerkt aan de tweede versie van Herberg Hoorn. Vorig jaar waren bij de manifestatie bijna duizend vrijwilligers betrokken. Het thema dit jaar is: Stad van ons Allen. Van 10 tot 27 december vinden allerlei activiteiten in de stad plaats die bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent, laten zien wat Hoorn in huis heeft. Nieuwe samenwerkingsverbanden en onverwachte allianties creëren tussen zoveel mogelijk organisaties en individuen: ongeacht leeftijd, afkomst of religieuze overtuiging. Een onvergetelijke kerstperiode creëren voor de bewoners en bezoekers van Hoorn. Het centrum en het havengebied worden gevuld met livemuziek en theater op bijzondere locaties, onverwachte ontmoetingen en vertellingen. Herberg Hoorn zoekt individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Zij kunnen dit laten weten voor 30 september via e-mail: ingriddocter@hotmail.com.