Nu er is gestemd, praten de partijen over een coalitie.
Nu er is gestemd, praten de partijen over een coalitie. (Foto: archief writing4u.nl)

Analyse: welke coalitie komt er in Nieuwkoop en Kaag en Braassem?

Politiek

NIEUWKOOP / KAAG EN BRAASSEM - Het is stil op de gemeentehuizen van Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Maar alle politieke partijen zijn in stilte bezig met onderhandelen over wie tot de coalitie mag horen. En welke partijen geen wethouder mogen leveren en dus veroordeeld zijn tot vier jaar vanaf de zijlijn oppositie voeren. Verslaggever Joep Derksen bekijkt vanaf de zijlijn waar de gesprekken op kunnen uitdraaien en waar de pijnpunten zitten.

Joep Derksen

In de gemeente Nieuwkoop lijkt SBN welhaast verzekerd te zijn van een plek in het college. Met 21 te verdelen raadszetels is SBN met zes zetels hofleverancier. De VVD, onder leiding van de jeugdige fractievoorzitter Tom de Kleer, heeft het met vijf zetels ook goed gedaan. De Kleer heeft de afgelopen jaren aangetoond, dat hij zich uitstekend staande kan houden in het politieke debat.

D66 heeft haar zetelaantal verdubbeld

Het CDA heeft met vier zetels ook een huidig wethouder (Antoinette Ingwersen), die haar kennis kan gebruiken voor een nieuw college. Maar gaat dat ook gebeuren? Dat hangt er natuurlijk vanaf, hoe de onderlinge verhoudingen waren de afgelopen vier jaar tussen de huidige leden van het college van Burgemeester en Wethouders. Natuurlijk Nieuwkoop had allicht gehoopt op meer dan de drie zetels, die ze hebben gekregen. D66 heeft haar zetelaantal weliswaar verdubbeld, maar met twee zetels is deze partij niet de eerste logische gesprekspartner voor collegedeelname.

SBN, VVD en CDA

Alles overziende lijkt een combinatie van SBN, VVD en CDA het meest voor de hand te liggen. Hoewel SBN en VVD samen ook een absolute meerderheid hebben, is een wat ruimere meerderheid voor de coalitiepartijen wenselijk. Zeker als je kijkt naar de enorme vraagstukken waar de politici voor staan: duurzaamheid, wonen en zorg. Aan de andere kant; wanneer SBN en VVD samen optrekken, kunnen ze beiden twee wethouders leveren. Dat is voor bepaalde politici natuurlijk ook een aanlokkelijk alternatief.

Kaag en Braassem

De politieke partij PRO behaalde een verpletterende overwinning op woensdag 16 maart. PRO won maar liefst zeven zetels. Het CDA behaalde een verrassende tweede plek met vier zetels. Samen voor Kaag en Braassem (SVKB) kreeg eenzelfde aantal zetels toebedeeld, maar moet haar wonden likken, omdat deze partij twee zetels verloor. De kiezers bepaalden, dat D66 en VVD beiden drie zetels ontvingen. Met name voor de VVD was dit een prettige verrassing, omdat deze partij in Kaag en Braassem heel lastige jaren heeft gekend en electoraal in een diep moeras zat.

Met wie gaat PRO regeren?

Voormalig wethouder Floris Schoonderwoerd was een groot pleitbezorger van het raadsbrede akkoord in Kaag en Braassem. Aan het begin van de regeerperiode spraken alle partijen af, dat ze het over bepaalde onderwerpen helemaal eens waren en dat hier vier jaar lang niets meer aan veranderd zou worden. Met name voor één partij, het CDA, bleek dit een ergerniswekkende situatie. Omdat het CDA de afgelopen vier jaar geen wethouder mocht leveren, was de mogelijkheid voor de christendemocraten om oppositie te voeren ernstig belemmerd. Fractievoorzitter Anja de Rijk heeft al laten weten, dat het huidige raadsbrede akkoord wat haar betreft op de schop moet.

Welke partijen leveren een wethouder?

Nu is natuurlijk de vraag; met wie gaat PRO regeren en welke partijen mogen ook een wethouder leveren? Zou dit keer SVKB de enige partij worden, die geen wethouder mag leveren? Of komt er een ‘ouderwetse’ coalitie met twee of drie partijen, zoals PRO met D66 en CDA of PRO met VVD en D66?

Welke samenstelling er ook komt in Nieuwkoop en Kaag en Braassem, uiteindelijk is er maar één ding dat telt. Het wordt de hoogste tijd dat de politici de komende vier jaren niet alleen vergaderen, maar met de inwoners zelf regelmatig in gesprek gaan. Ga lekker fietsen of lopen door jouw gemeente en kondig dat van tevoren aan. Inwoners die dan wat met je willen bespreken kunnen tegelijk meelopen of meefietsen. Gezellig, gezond en leerzaam!

Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Maximale capaciteit elektriciteitsnet bereikt in Kaag en Braassem en Nieuwkoop Nieuws 10 jun, 09:07
Afbeelding
15 mille voor Sportvereniging M.M.O. Sport 8 jun, 13:57
Afbeelding
Gemeente houdt evaluatie Covidpandemie Nieuws 8 jun, 13:34
Afbeelding
Roen van der Geest debuteert met boek ‘Rond de Rode Polder’ Nieuws 27 mei, 14:19
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Molendag in K&B ‘groot succes’ Nieuws 17 mei, 12:02
Afbeelding
Tommy Wieringa: “Een week zonder doodsbedreiging is een week niet geleefd” Nieuws 13 mei, 14:47
Afbeelding
Buitenspeeldag Algemeen 13 mei, 12:20
Afbeelding
Inwoners uit K&B slaan handen ineen om Oekraïners te helpen Nieuws 13 mei, 10:54
Afbeelding
De gemeenteraad van K&B gaat schrijven aan een nieuw raadsakkoord Politiek 11 mei, 16:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Kaag en Braassem

Op Rodi Kaag en Braassem volg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem. Rodi Kaag en Braassem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Kaag en Braassem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem in je mailbox.