Lezing over ‘Het Sluysjen op de Goren’

Nieuws
Over het oude sluisje valt veel te vertellen.
Over het oude sluisje valt veel te vertellen. (Foto: aangeleverd)

URSEM - De Historische Kring Ursem heeft Frans Blom en Erik Koning bereid gevonden om een lezing/presentatie te geven over ‘Het Sluysjen op de Goren’ op donderdag 11 april 2024. Dat vindt plaats in de Hervormde Kerk van Ursem aan het Kerkepad 4. De avond begint om 20:00 uur en de entree is gratis. In de pauze worden koffie en thee geserveerd voor € 1,00. Na de pauze worden er historische beelden uit de Ursemmer geschiedenis vertoond.

“Als wij in de jaren vijftig van de vorige eeuw een zondagsuitstapje maken, is dat al kloetend van de Walingsdijk richting de Goorn. Om bij ome Piet en tante Betje te komen moeten we echter door de sluis. Dat is altijd weer een belevenis. “Handen binnenboord”, roept mijn vader en dat is een plechtig moment. Langzaam varen we onder de druipende sluisdeur door, terwijl we schuilen tegen de druppels onder een oude bouwersjas. 

De sluis vormt vanuit de Ursemmerpolder de toegang tot de naastgelegen Avenhorner polder én de veiling. Als Ursemmer akkerbouwertje komt mijn vader niet zelf op de veiling, maar geeft hij zijn geoogste waren mee aan pikkenier Dorus de Boer, die door middel van een toeter laat weten dat hij in de buurt vaart en op weg is naar Avenhorn. Dorus heeft de sluis ontelbare malen gepasseerd. In de jaren zeventig is er verkaveld en werd de sluis geschiedenis. De heren Blom en Koning weten alles  over dit stukje historie en vertellen hier graag over. Iedereen is van harte welkom.