Onderwater lassen, wat houdt het precies in?

Nieuws
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Onderwater lassen is een uitdagende en gespecialiseerde vorm van lassen die wordt uitgevoerd onder wateroppervlakken, zoals zeeën, oceanen, meren, of zelfs onderwaterconstructies zoals dammen en bruggen. Deze unieke techniek vereist niet alleen vaardigheid in lassen, maar ook expertise in duiken en kennis van de onderwateromgeving. Ga je onderwater lassen of wil je een lasapparaat kopen? In dit artikel zullen we in gaan op het onderwater lassen, inclusief de techniek, de training van onderwater lassers, en de veiligheidsaspecten die hierbij komen kijken. 

Techniek van Onderwater Lassen

Onderwater lassen vereist speciale apparatuur, een Kemppi lasapparaat, zoals de Kemppi Master S is hiervoor geschikt. Maar het vergt ook speciale procedures vanwege de uitdagende omgeving waarin het wordt uitgevoerd. In het algemeen worden twee methoden gebruikt voor onderwater lassen: nat lassen en droog lassen.

Bij nat lassen werkt de lasser direct in het water, waarbij hij beschermd wordt door een duikpak en gebruik maakt van elektrodes die speciaal zijn ontworpen voor onderwater gebruik. Deze methode is echter beperkt in diepte en kan worden beïnvloed door factoren zoals stromingen en zichtbaarheid.

Droog lassen wordt uitgevoerd in een droge omgeving onder water. Dit wordt mogelijk gemaakt door gebruik te maken van speciale kamerconstructies die om het te lassen object worden geplaatst, waardoor de lasser droog blijft tijdens het werk. Dit biedt meer controle en veiligheid, vooral bij grotere dieptes.

Onderwaterlasser Opleiding

Het worden van een onderwater lasser vereist een grondige opleiding en certificering, omdat het een complexe en gevaarlijke taak is. Typische opleidingen voor onderwater lassers omvatten instructie in duikvaardigheden, veiligheidsprocedures, lassen technieken, en onderhoud van apparatuur.

Onderwater lasser opleidingen omvatten vaak zowel theoretische als praktische elementen, waarbij studenten hands-on ervaring opdoen onder begeleiding van ervaren professionals. Het is essentieel dat onderwater lassers vertrouwd zijn met de risico’s en uitdagingen van het werken onder water, evenals de technische aspecten van lassen in deze omgeving.

Is onderwater lassen gevaarlijk?

Onderwater lassen kan gevaarlijk zijn vanwege verschillende factoren, waaronder de druk van het water, beperkt zicht, en de potentieel gevaarlijke apparatuur die wordt gebruikt. Daarom is veiligheid een topprioriteit bij het uitvoeren van deze taken.

Een onderwaterlasser moet zich bewust zijn van de risico’s en zich houden aan strikte veiligheidsprocedures om ongelukken te voorkomen. Dit omvat het regelmatig controleren en onderhouden van apparatuur, het werken in teams voor extra veiligheid, en het volgen van specifieke protocollen voor noodgevallen.

Samengevat

Onderwaterlassen is een complexe vorm van lassen die speciale vaardigheden en uitrusting vereist. Nat en droog lassen zijn de twee gebruikelijke methoden, elk met zijn eigen uitdagingen. Een grondige opleiding is vereist voor onderwater lassers vanwege de risico’s van de omgeving. Veiligheid staat voorop vanwege de potentiële gevaren van werken onder water, inclusief druk, beperkt zicht en gevaarlijke apparatuur. Onderhoud en naleving van strikte protocollen zijn essentieel voor het voorkomen van ongelukken.

De redactie is niet verantwoordelijk voor deze publicatie.