Strijd om Het Twiske duurt voort

Nieuws
Al eerder kon de stichting rekenen op steun vanuit de inwoners.
Al eerder kon de stichting rekenen op steun vanuit de inwoners. (Foto: Pascal Filmich)

OOSTZAAN – De Stichting Hart voor het Twiske zet haar strijd voor het behoud van de rust in het Twiske onverminderd voort. Want ondanks de steun van zesduizend burgers en van de meerderheid van de Oostzaanse gemeenteraad om het Natura2000-gebied te vrijwaren van festivals en overnachtingen is de zaak nog niet beklonken. Secretaris José Berkhof: “Op 31 augustus is de nieuwe Omgevingsvisie 2.0 aangenomen door CDA, D’66 en Groen Links. Maar de VVD en de PvdA traineren de wensen van burgers en politiek met alle mogelijke middelen. Wordt de democratie geschaad? Wij roepen iedereen op om maandagavond 8 november om kwart over zeven te protesteren voor het gemeentehuis van Oostzaan.”

De strijd om het Twiske is volgens de stichting een politiek drama in meerdere bedrijven. Op 20 april 2021 presenteerde het college de nieuwe ontwerp-omgevingsvisie Oostzaan. Daarin werd dit Natura2000-gebied tot een gebied voor evenementen verklaard. En voor het eerst sinds vijftig jaar werden overnachtingen toegestaan. 

Petitie 6000 ondertekenaars

Stichting Hart voor het Twiske sloeg alarm. Samen met IVN-Landsmeer en het landelijke NatuurAlert organiseerde zij een petitie, die op 14 juni onder grote belangstelling aan de burgemeester werd overhandigd. ‘Geen festivals en overnachtingen in de omgevingsvisie van Oostzaan’, luidde de boodschap van ruim zesduizend ondertekenaars. Zij vonden gehoor bij de Oostzaanse politiek. 

Wethouder weigert 

José vertelt dat Groen Links, D’66 en CDA een amendement op het raadsvoorstel maakten. Grootschalige evenementen en overnachtingen werden geschrapt. Het college kreeg de opdracht om aan de hand van de Ontwerp omgevingsvisie 2.0 een definitieve omgevingsvisie te formuleren. Dit raadsbesluit werd met twaalf stemmen vóór (GroenLinks, CDA, D66 en VVD) en één stem tegen (PvdA) aangenomen.

“Stichting Hart voor het Twiske zag de overwinning binnen handbereik. Maar dat viel tegen. Het werd een dramatische avond. Tot veler ontsteltenis verklaarde VVD-wethouder Dral dit raadsbesluit niet uit te kunnen voeren. De VVD-burgemeester kondigde aan dat hij de Commissaris van de Koning ging vragen of dit raadsbesluit wel rechtsgeldig was. D’66 en CDA dienden een motie van wantrouwen in. ‘De wethouder dient het besluit van de raad uit te voeren. Anders moet zij opstappen’, stelde Siefko Julius van D’66. Maar de motie kreeg geen meerderheid.”

Raadsbesluit moet uitgevoerd

‘’We zijn nu 2 maanden verder,’’ aldus Julius. ‘’De vragen aan de Commissaris van de Koning zijn nooit gesteld. Het is immers algemeen bekend dat stem van de raad leidend is. Het college heeft de zaak wel voorgelegd aan dure juristen. Maar het is ze niet gelukt om het raadsbesluit van tafel te krijgen. Het is gewoon geldig en wethouder Dral moet het uitvoeren.‘’

Omdat de geamendeerde omgevingsvisie 2.0 een nieuwe omgevingsvisie is, moet de hele besluitvorming opnieuw. Het college hoopt dit proces op 26 april 2022 te voltooien. Maar dat kan veel sneller, vinden CDA, D66 en Groen Links. Daarom beleggen zij een extra raadsvergadering op 8 november over de uitvoering van het raadsbesluit.

Vogels niet verstoren

Stichting Hart voor het Twiske is verontwaardigd. ‘’De VVD haalt alles uit de kast om de festivals en vakantiepark Twiske-Haven erdoor te drukken. Ze proberen tijd te rekken tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dan moet de stemming opnieuw. Waar blijft de democratie? De VVD negeert de wens van de zesduizend burgers en een meerderheid van de Oostzaanse raad”, vindt secretaris José Berkhof. 

‘’Bovendien schaden deze gigantische massa’s festivalgangers, de keiharde muziek, en de flitsende lasershows de natuur in het Twiske. Dat kàn helemaal niet in dit Natura2000-gebied. Oostzaan heeft een zorgplicht voor de natuur!’’ zegt voorzitter Milou Mulder.

Natura2000-status

Het Twiske kreeg in 2013 de Natura2000-status, met een speciale beschermingszone voor vogels. José Berkhof: “Dat betekent dat je kwetsbare vogels niet mag verstoren door toename van licht, geluid of mensen. Deze Europese natuurbeschermingsregels werden verankerd in de bestemmingsplannen van Oostzaan en Landsmeer. Festivals en overnachtingen zijn niet toegestaan in het Twiske. Ze zijn strijdig met de huidige bestemmingsplannen. Er is geen evenemententerrein ingetekend. Je mag hier tussen zonsondergang en zonsopgang niet verblijven, zodat de natuur tot rust kan komen.” 

Illegale festivals 

De Natura2000-status bleek flora en fauna geen garantie op rust te bieden. “Jarenlang werden er illegaal toch festivals gehouden, zo werd aangetoond via de Ombudsman”, stelt José Berkhof. ‘’Men had verzuimd een ontheffing op het bestemmingsplan aan te vragen. Dat kan maximaal tien jaar. Die zijn nu voorbij. Daarom willen de VVD en de PvdA het bestemmingsplan wijzigen, nu omgevingsvisie geheten. Maar festivals schaden de natuur. Daarom stappen wij naar de rechter. Deze zomer hebben wij met IVN-Twiske en het landelijke Natuur-Alert de natuurvergunning voor het Lentekabinet aangevochten. De procedure loopt. Maar wij hopen dat de democratie zal zegevieren. Daarom roepen wij iedereen op maandagavond 8 november om kwart over zeven naar het gemeentehuis in Oostzaan te komen, en te protesteren tegen festivals en overnachtingen in de omgevingsvisie.”