‘Ik krijg er rillingen van hoe hard hier wordt gereden’

Nieuws
Inventarisatie op Drakenstein.
Inventarisatie op Drakenstein. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Het bijna fatale ongeluk van de elfjarige Rosa Visser op Brederode in de wijk Havezathe heeft veel impact. Niet alleen in de buurt, maar ook in de politiek. Raadsleden Mandy Elfferich (D66), Niels Bonenkamp (VVD) en Rolf van Soest (Lokaal Landsmeer), zelf wonend in deze wijk, zetten afgelopen middag een buurtschouw op touw om te horen welke verkeersproblematiek bewoners ondervinden en om suggesties voor oplossingen te noteren.

Door Marcel van Stigt

De drie raadsleden, ondersteund door Axel Damme van Lokaal Landsmeer die alle opmerkingen noteert, trekken van het ene speelplein na het andere en daar staan buurtbewoners al te wachten. Los van elkaar leggen ze hetzelfde probleem op tafel: de bestelbusjes, maar ook pizza- en sushi-koeriers, die in het voetgangersgebied rijden en hun waren graag snel en pal voor de deur afleveren. “Veel kinderen spelen hier buiten”, zegt een bewoonster van Ilpenstein, “maar het wordt hier steeds drukker. Paaltjes neerzetten zou mooi zijn. Maar de bus van SamenMeer moet hier wel kunnen komen. ”

Ook op Drakenstein wordt het probleem van de besteldiensten genoemd. Met daarbij een oplossing: “Veel bewoners willen hun pakje thuis afgeleverd hebben”, zegt een bewoner. “Is het misschien een idee één verzamelplek in te stellen?”

Zo denkt een bewoner van Stoutenburg er ook over. “Een centrale plek om pakketjes af te halen. Mensen zijn toch vaak niet thuis.”

De vaart die de besteldiensten aanhouden is en blijft het grootste probleem. Een andere bewoner van Stoutenburg schudt zijn hoofd. “Ik krijg er rillingen van hoe hard hier wordt gereden. Het is hier een kinderrijke buurt. Je moet hier stapvoets rijden. Maar dat zit er niet in.”

“Als een busje achteruit rijdt, weet je niet of ze je zien”, vult een meisje aan. Zij zal dit al regelmatig hebben meegemaakt.

Paaltjes zien de meeste bewoners als oplossing. Of kunststof drempels. “Hier op Stoutenburg zijn al paaltjes neergezet”, zegt een bewoonster. “Maar daar hebben we wel lang om moeten zeuren.”

Of het nu weer lang gaat duren voordat er afdoende maatregelen worden genomen om ongelukken uit te bannen? Als het aan de raadsleden ligt niet. Hun bevindingen gaan naar het college, met de bedoeling dat er snel actie wordt ondernomen om de wijk Havezathe verkeersveilig te maken. De resultaten zullen met de bewoners worden gedeeld.

De buurtschouw begon op Ilpenstein.