Bikkel de Haan, hier tussen door haar gemaakt glaswerk en schilderijen, organiseert in juni Schilderen aan het Scheur waar iedereen aan mee kan doen.
Bikkel de Haan, hier tussen door haar gemaakt glaswerk en schilderijen, organiseert in juni Schilderen aan het Scheur waar iedereen aan mee kan doen. (Foto: CW)

Waterweg inspiratiebron in juni bij Schilderen aan het Scheur

Algemeen

Het zat al een aantal jaar ‘in de pen’, of in dit geval wellicht beter ‘in het penseel’, buiten schilderen. “Maar in je eentje buiten schilderen, doe je niet zo snel”, weet kunstenaar Bikkel de Haan, die daarom in 150 jaar Waterweg een mooie aanleiding zag daar nu eens echt werk van te maken, onder de titel Schilderen aan het Scheur.

Chrit Wilshaus

En wel op vier zaterdagen in juni (4, 11, 18 en 25) van 10:00 - 17:00 uur. Voor de goede orde: het water dient als inspiratiebron. En daarom had het ook net zo goed Fotograferen aan het Scheur of Dichten aan het Scheur kunnen heten. Maar ook mensen die graag dansen zijn van harte uitgenodigd zich door het water te laten inspireren. “Niet dat er straks een dansvoorstelling is aan de Waterweg maar dat daar dan een dans wordt bedacht. En ook hoop ik dat mensen elkaar inspireren”, vertelt Bikkel de Haan die zichzelf Bikkel Artist noemt. En om gelijk nog maar een misverstand de wereld uit te helpen: het is dus geen cursus buiten schilderen! “Dergelijke cursussen heb ik in het verleden wel gegeven maar hier mogen mensen zelfstandig aan de slag gaan. En dat betekent dus ook dat mensen hun eigen spullen mee mogen nemen. Zoals een schildersezel, verf en kwasten en eventueel een parasol. Mensen mogen alle vier de zaterdagen komen maar kunnen ook kiezen voor een zaterdag. In een later stadium wil ik ook het een en ander gaan exposeren.” Bijvoorbeeld in Theater Koningshof en bij Ervaar Maassluis. “En misschien nog op andere locaties maar dat is nog niet bekend.” Daarnaast bestaat voor het project ook in Vlaardingen en Schiedam belangstelling. Dat heeft volgens Bikkel Artist alles te maken met de Stimuleringsprijs van de Waterweg Cultuurprijs die zij won. “Toen ik die kreeg, was de vraag of Schilderen aan het Scheur ook breder getrokken kon worden. Dat kan, maar ik wil graag in Maassluis beginnen.”

Schilderen aan het Scheur wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Maassluis. “Verder verzorgt Hotel Maassluis de lunches van een aantal vrijwilligers die meehelpen. Mijn project is maar een klein onderdeel van 150 jaar Waterweg maar ik vind het wel heel erg leuk om dit te kunnen organiseren.”

Gastlessen

Deelname is trouwens gratis. “Totnogtoe hebben 35 personen laten weten graag mee te willen doen. Die komen uit Maassluis, uit de regio, uit elders in Nederland en zelfs heb ik twee deelnemers uit Milaan, Italië.” Wat Bikkel Artist betreft, blijft het niet bij die 35 deelnemers. Wie wil, kan zich aanmelden door een mail te sturen naar: bikkelartist@outlook.com. Bikkel de Haan neemt dan vervolgens contact op. Nog niet zo lang geleden verzorgde ze zeven gastlessen op het Lentiz-, Reviuslyceum over Schilderen aan het Scheur. Onder meer op de HAVO/VWO-afdeling van deze middelbare school was Bikkel de Haan tot aan haar pensionering, nu dertien jaar geleden, volgens eigen zeggen twintig jaar met veel plezier als CKV(culturele en kunstzinnige vorming)-docent werkzaam. “Wat mij vooral aansprak, was dat bij dit vak een aantal disciplines samenkwam.” Naast dat Bikkel de Haan vertelde over Schilderen aan het Scheur, gaf ze de leerlingen ook korte opdrachten die daarmee te maken hebben. De resultaten daarvan liggen in schetsvorm (“in een half uurtje kun je niet veel meer doen”) gesorteerd in mapjes op tafel in haar galerie in het voormalige Rabobankpand aan de Uiverlaan, waar we elkaar voor de krant spreken. Onder andere liet ze een klas vlaggen ontwerpen. “Die moeten iets zeggen over wat zij belangrijk vinden maar ook iets over het land waarin ze wonen. Maar ook heb ik een groep iets laten doen met de wereld onder en boven water, met de onder- en bovenwereld.” Andere opdrachten hadden te maken met mode, gedichten, zeemansliederen en tekeningen. “En ik heb de leerlingen uitgenodigd mee te doen met Schilderen aan het Scheur.”

Glaskunst en Schilderen

Bikkel de Haan, geboren op Curaçao, volgde tekenles bij de Vrije Academie en ronde haar studie af aan de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam. Nu is ze vooral bezig met glaskunst en schilderijen. “In de tijd dat ik voor de klas stond, had ik al een eigen galerie, genaamd Galerie Kunst aan de Kade. Die was ook bedoeld om samen met andere kunstenaars werk in te exposeren. Ik was altijd ontzettend druk bezig. Op een gegeven moment dacht ik: wanneer ga ik daar eens mee stoppen? Aan het begin van de coronacrisis kreeg ik een licht hartinfarct. Even daarvoor was ik met alles gestopt; alsof ik het heb voelen aankomen. Vanaf toen focus ik mij alleen nog op mijn eigen werk. Het is wel een vreugde om me daar helemaal op te kunnen richten en bezig te zijn met wat ik wil doen. Zoals nu Schilderen aan het Scheur.” Daar is trouwens ook een Facebookpagina van met dezelfde naam.

Afbeelding
Succesvol NK voor vinzwemmers van Delphis Algemeen 3 jul, 18:36
Afbeelding
Kunstwerk van de Maand juli Algemeen 2 jul, 08:29
Afbeelding
Mahorokan judoka Joshua de Lange 5e van Europa Sport 1 jul, 16:32
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Jeugd Kickboksexamens bij Fighting4All Algemeen 1 jul, 13:29
Afbeelding
Klein kindje zwaar gewond na val uit raam - Willem Marislaan Maassluis Algemeen 1 jul, 12:18
Afbeelding
Openbaar Sportplein aan Het Scheur geopend Algemeen 1 jul, 12:08
Afbeelding
Koning Willem Alexander opent vernieuwde Lely Campus in Maassluis Algemeen 1 jul, 12:00
Afbeelding
Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland Algemeen 1 jul, 09:46
Afbeelding
Judoka Nanco Krijthe wint European Cup brons in Bosnië Sport 30 jun, 15:59
Afbeelding
Theaterspektakel Pas Halverwege groot succes Algemeen 30 jun, 09:15
Afbeelding
Koorzangers uitvoering Matthäus Passion in 2023 nog steeds welkom Algemeen 30 jun, 08:26
Afbeelding
‘Nieuwe start helaas nog niet voor iedereen weggelegd’ Algemeen 30 jun, 07:44
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.