In erecouloir op de Dam: veteraan Jan-Willem uit Maasland met assistentiehond Jacky

Nieuws
Jan-Willem met assistenthond Jacky.
Jan-Willem met assistenthond Jacky. (Foto: Birthe Kulik)

Jan-Willem (49) uit Maasland staat dit jaar op 4 mei in de erecouloir op de Dam, tijdens de Nationale Dodenherdenking. 

Jan-Willem werd 30 jaar geleden uitgezonden naar Bosnië met de Landmacht en heeft daar veel meegemaakt. Hij ziet de erecouloir als een moment om de gevoelens rondom die missie echt af te sluiten. Jan-Willem is één van de 60 veteranen die dit jaar deelnemen aan de erecouloir. Hij staat er met trots én voor de veteranen die er niet meer kunnen staan, omdat zij uit het leven zijn gestapt na hun thuiskomst.

Jan-Willem heeft zelf ervaren dat een uitzending veel impact kan hebben op jezelf en de omgeving. Ook hij weet hoe het is om niet meer verder te willen. Gelukkig is het kwartje de goede kant op gevallen voor hem. Het doet Jan-Willem pijn dat sommige veteranen een andere keuze hebben gemaakt. Voor hen staat hij op 4 mei in de erecouloir.

Geen idee

Van september 1994 tot maart 1995 werd Jan-Willem als dienstplichtig militair uitgezonden met de Landmacht naar Bosnië. “Ik was 20 jaar, net klaar met school, en had geen idee in wat voor situatie ik terecht zou komen. Je kunt veel leren voordat je wordt uitgezonden, maar niet hoe het is om in oorlogstijd in een land te zijn. De werkelijkheid is altijd anders dan je had bedacht of gepland. Als je 20 bent, gaat er zoveel langs je heen. Pas later besefte ik wat voor schrijnende dingen ik allemaal had gezien. Die geuren, geluiden en beelden zijn lang, heel lang, blijven hangen.”

Enorme eer

Jan-Willem kan pas sinds kort op een goede manier terugkijken op zijn uitzending naar Bosnië. “Ik heb EMDR-therapie gehad om de herinneringen en beelden in mijn hoofd neutraler te maken. Het gaat nu goed met me en daarom sta ik op 4 mei trots op de Dam.” Hij wordt op de Dam vergezeld door zijn trouwe assistentiehond Jacky van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF). De labrador is opgeleid om mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) emotionele steun en afleiding te bieden. In de erecouloir op de Dam staan vindt Jan-Willem ontzettend spannend. “Eigenlijk vind ik alles buiten Maasland al spannend. Tussen zoveel mensen op de Dam staan, is dus wel een dingetje. Maar met Jacky durf ik alles. En vooral de gedachte aan degenen voor wie ik dit doe, zorgt ervoor dat ik vol trots en met veel respect op de Dam zal staan. Ik vind het een enorme eer.”

Jan-Willem

Jan-Willem was dertien maanden actief binnen Defensie. Op dit moment werkt hij als vrijwilliger bij een ontmoetingscentrum voor demente ouderen. Het volledige verhaal van Jan-Willem is te lezen op de website van het Nederlands Veteraneninstituut.