Drukke Doe-Mee-Markt toont saamhorigheid van Maassluis

Nieuws
Leren zaadjes poten.
Leren zaadjes poten. (Foto: MB)

In Theater Koningshof was het maandagochtend meteen vanaf 10.00 uur een drukke en vrolijke boel. Op het jaarlijkse evenement van platform SamenzijnwijMaassluis presenteerden zich maar liefst 65 organisaties op het gebied van welzijn, cultuur en sport. “Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen hier verbonden zijn met elkaar.”

Martha Barendse

Op de markt was voor elke doelgroep en elke leeftijd wat te beleven: van graffiti kunstwerken maken tot geheugentraining of van genieten van een optreden van gospelkoor Sing & Swing tot Verbinding Maken bij de Buurtcirkel. Heel veel Maassluise organisaties presenteerden zich op deze zonnige dag, met een kraam of een activiteit. “We staan hier voor nieuwe cliënten, maar ook voor nieuwe vrijwilligers,” zoals Donna van Dagcentrum ASVZ vertelde. Samen met collega Ramancherra toonde ze de handdoeken die de textielgroep van het Dagcentrum voor mensen met een beperking maken.

Dit jaar, de derde editie, deden meerdere locaties mee: de naastgelegen bibliotheek en Dagcentrum ASVZ, evenals de Hema in de Koningshoek waar je een ijsje kon krijgen.

Wensdag

De rijkdom aan clubs en organisaties binnen één evenement toont de effectiviteit van platform #SamenzijnwijMaassluis. De twee verantwoordelijke wethouders, Corine Bronsveld (Zorg) en Sjoerd Kuiper (Sociale Cohesie), toonden zich dan ook tevreden. “Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen hier verbonden zijn met elkaar,” vond wethouder Bronsveld.

Samen verrichtten ze de opening van de markt, die met opzet op de eerste maandag van de meivakantie valt, zodat veel bezoekers tijd hebben. Omdat het op 29 april ook ‘Wereldwensdag’ was, mochten de wethouders ook de eerste vervulde wens uitreiken: een dagje Drievliet voor een Maassluis gezin. De afgelopen weken konden alle inwoners een wens in een van de zes wensboxen doen, een initiatief van Wensen Vervullen Maassluis met hulp van stichting Present, Voedselbank Maassluis, Leger des Heils, MaasDelta en de bibliotheek. Overigens was ‘wereldvrede’ de meest genoemde wens. Dat veel gezinnen als wens hadden een keer uit te mogen eten, werd ook opgepakt door ze een etentje aan te bieden in Theater Koningshof.

Verbinding

Wethouder Kuiper legde uit: “Met het platform #SamenzijnwijMaassluis hebben we de krachten gebundeld van de vele organisaties. Het doel is verbinding tussen alle inwoners. Iedereen hoort erbij. Via de website krijg je een overzicht van alle sociaalmaatschappelijke organisaties, verenigingen en initiatieven en kun je participeren hierin.” Hij benadrukte het belang van een positieve insteek: “Zo kun je lang praten over het probleem eenzaamheid, maar kun je ook de Maand van de Ontmoeting organiseren, zoals wij jaarlijks in oktober doen. Het gaat bij dit belangrijke project om verbinding en ontmoeting, in een stad waar iedereen kan participeren is het aangenaam wonen.” Collega Bronsveld vulde aan: “Ik ben er trots op dat de mensen dit met elkaar zo goed oppakken. Elk jaar bekijken we met ons team hoe het beter kan en elk jaar groeit deze markt.” Vorig jaar waren er zo’n 1250 bezoekers.

Zwerfafval

In de theaterzaal stonden circa twintig kramen, onder meer van Maassluis Zwerfafval Vrij. In deze kraam hingen afvalitems waarvan bezoekertjes mochten gokken hoelang het duurt voor ze afgebroken zijn in de natuur (met als uitschieter: nooit). 

Initiatiefnemer van de club is Paul van Deventer. Hij zag het zwerfafval langs de Waterweg met lede ogen aan en schreef er, alweer zeventien jaar geleden, een artikeltje over. Dat leverde toen een enthousiast groep vrijwilligers op die gezamenlijk de rommel gingen oprapen. Hij vertelde: “Nog steeds hebben we een groep die maandelijks op zaterdagochtend een rondje maakt. Maar dat is niet alles: op mijn lijst staan wel honderd mensen die hun eigen straat schoonhouden. Geweldig! Onze actie is als een olievlek uitgewaaierd. Wie ook mee wil doen, kan zich melden bij de gemeente. Dan krijg je ook een grijper voor zwerfafval en een afvalzakhouder.”

Kunstwerk maken met graffiti.
Het was gezellig druk in Theater Koningshof.