Regen houdt Maassluizers niet weg bij Aubade

Nieuws
Kinderen konden dit jaar meezingen, dansen en swingen met Swing a Song.
Kinderen konden dit jaar meezingen, dansen en swingen met Swing a Song. (Foto: CW)

“Deze aubade en deze hele Koningsdag staan in het teken van saamhorigheid en van samen feestvieren. Want we wonen in een prachtig land en in een hele mooie stad. Daarom hebben we met z’n allen heel veel zin om een keer per jaar met elkaar door te brengen en leuke dingen te doen.”

Chrit Wilshaus

Die woorden sprak burgemeester Gregor Rensen bij de traditionele aubade waarmee deze editie van Koningsdag vorige week zaterdag begon. Daarbij stond Sebastiaan Hettema op de bok bij de Maassluise Harmonie in de muziekkapel die speciaal voor dit doel op de Markt was neergezet. Daaromheen stonden de zangers en zangeressen van Maassluis. Ondanks het slechte weer waren ook deze keer vele inwoners naar de Markt gekomen om al zingend Koningsdag te beginnen. De eerste burger benadrukte ontzettend verrast en trots te zijn op iedereen die gekomen was “ondanks dat jullie na de gordijnen opengedaan te hebben zagen wat voor slecht weer het was, geweldig!” Gaandeweg de aubade werd het gelukkig droger. Of zoals Rensen het omschreef: “Volgens mij gaat het al beter worden en kunnen we een mooie Koningsdag tegemoet zien!”

Behalve de traditionele Koningsdagliederen, zoals de Zilvervloot, het Lied van Maassluis en In een blauwgeruite kiel, stonden er deze keer, net als vorig jaar, ook liedjes op het programma speciaal voor de aanwezige kinderen. Samen met de zes jonge zangers van Swing a Songz zongen zij Daba Die Daba Daa en ZiggZagg. En dat gebeurde heel enthousiast, kon het publiek zien. 

Geweldig mooi aantal

Verder herinnerde burgemeester Rensen eraan dat hij de dag voor Koningsdag in de Groote Kerk aan zestien Maassluizers namens koning Willem-Alexander een koninklijke onderscheiding mocht uitreiken. In totaal kregen trouwens achttien personen actief als vrijwilliger in Maassluis dit jaar een onderscheiding. (Zie elders in deze krant). “En dat is een geweldig mooi aantal. Het zijn allemaal mensen die zich voor de Maassluise gemeenschap ongelooflijk lang en met heel veel passie hebben ingezet.” De gedecoreerden van dit jaar waren de eregasten bij de aubade en zaten vooraan, onder de parasols, vlak voor de muziektent. Het noemen van hun namen door de burgemeester leverde steeds een applaus op.

Heel veel zin

De eerste burger sprak de hoop uit dat het een prachtige Koningsdag zou worden. De koning en zijn familie zelf vierden het dit jaar in Emmen, in de provincie Drenthe. “En ik gun hem van harte dat hij ook mooi droog weer heeft.” Burgemeester Rensen vertelde verder de vorst een e-mail gestuurd te hebben, waarin hij hem namens de inwoners van Maassluis feliciteerde met zijn 57e verjaardag. 

De aubade 2024 werd mede mogelijk gemaakt door SPEM (Stichting Publieke Evenementen Maassluis), Stichting Oranjedag Gedecoreerden Maassluis en de Maassluise Harmonie. “Geweldig dat zij bij zulke slechte weersomstandigheden toch nog zo mooi kunnen spelen”, vond Rensen.