50 jaar klaverjasvereniging Troef

Nieuws
Klaverjasverenging Troef vierde vorige week vrijdag haar 50-jarig bestaan met een etentje in Hotel Maassluis. Een deel van de aanwezigen ging bij de letters Maassluis, naast het douanehuisje op de foto.
Klaverjasverenging Troef vierde vorige week vrijdag haar 50-jarig bestaan met een etentje in Hotel Maassluis. Een deel van de aanwezigen ging bij de letters Maassluis, naast het douanehuisje op de foto. (Foto: CW)

Klaverjasvereniging Troef vierde vorige week vrijdagavond haar 50-jarige bestaan in Hotel Maassluis. Bij de toost die voorzitter Jos van Schaijk op dit jubileum uitbrengt, wenst hij de aanwezige leden “nog vele jaren van gezelligheid, vriendschap en kaartplezier’ toe.

Chrit Wilshaus

“Een collega vroeg mij op een avond nu vijftig jaar geleden of ik kon klaverjassen. Ik zei ja want dat had ik in dienst geleerd. Dan moest ik voor hem spelen en punten winnen. Dus ik klaverjassen dat de blaren op mijn vingers stonden maar ik behaalde bijna geen punten. Toch kreeg ik niet op mijn sodemieter. Maar het bleef niet bij die ene keer. Ik ben nu al vijftig jaar lid van Troef”, vertelt Frank Monkhorst tijdens het feestdiner. “Ik heb een hele tijd in Drunen gewoond maar ondanks dat reed ik jarenlang iedere week naar Maassluis om bij Troef te klaverjassen. Ten eerste omdat ik van klaverjassen houd en ten tweede omdat ik van autorijden houd; destijds reed ik ongeveer 80 duizend kilometer per jaar.” Een keer gaat het mis en rijdt hij zijn bolide total loss. “Mijn hond die op de achterbank lag, keek heel even op, legde zijn hoofd weer neer en sliep verder. Alles moest aan de kant om te kunnen klaverjassen; als ik uit mijn werk kwam, gunde ik mezelf de tijd niet om te eten en ging gelijk naar de Bommelunder (het café wat in de oude Koningshoek gevestigd was, red.) om te klaverjassen. Ik moet er wel bij vertellen dat je daar dan een patatje kon krijgen. Een keer werd ik kampioen van Maassluis. Toen heb ik een servies gewonnen. Niet zo duur hoor. Kwam meen ik uit het Oostblok”, vertelt Monkhorst lachend om daaraan toe te voegen: “Kaarten is een geluksspel en sommigen zijn daar erg goed in.” In zijn kaarten kijken, laat hij zich trouwens nooit.” Wat vindt hij het leukste aan Troef? “De saamhorigheid.”

Leuke club

Nico Boekestijn, ruim twintig jaar lid, (“het begon geloof ik ooit met een Paastoernooi”) vindt desgevraagd het spelelement het leukste. “Maar natuurlijk ook de mensen met wie ik speel; je krijgt er eigenlijk een hele vriendenkring bij. Troef is absoluut een leuke club. In Maasland heb ik trouwens zelf ook een klaverjasvereniging en onderling organiseren we weleens toernooitjes.”

Goede sfeer

Jos van Schaijk is al zo’n veertig jaar lid en sinds vijftien jaar voorzitter. “Daarvoor was ik nog nooit voorzitter geweest.” Troef moderniseren is een van zijn drijfveren om ja te zeggen tegen het verzoek vanuit de vereniging om voorzitter te worden. Het lukt hem om het aantal leden van Troef te laten toenemen tot ongeveer 58. “Nu hebben we iets van 40 leden. Na corona is het iets teruggelopen. Maar we mogen niet klagen vergleken met andere clubs in de omgeving. Het oude bestuur was trouwens een beetje autoritair en daar ben ik niet zo van. Dus heb ik tegen de leden gezegd: Klaverjassen is belangrijk maar gezelligheid ook. Onze slogan is dan ook: Gezelligheid Troef! Een goede sfeer, daar doe ik het voor, want het gaat bij ons ook om de sociale cohesie; die is zo belangrijk. Ook mooi is dat mensen voor elkaar klaar staan, elkaar helpen als het nodig is. En altijd op een hele spontane en losse manier. Toen het weer was toegestaan om in coronatijd met zijn vieren thuis bij elkaar te komen, werd er thuis bij iemand weer geklaverjast, weet ik. Verder heb ik veel steun aan mijn medebestuursleden Anneke Louwen (penningmeester) en Marcel Hanswijk. Maar ook oud-leden Adelheid en Bob (die ook bij ons jubileum in Hotel Maassluis aanwezig zijn, red.) hebben veel voor ons gedaan. Nieuwe vrijwilligers krijgen, is trouwens steeds moeilijker. Maar dat is een tendens die je overal ziet.”

Goocheltruc

Dennis Kouwenhoven maakt foto’s van de jubileumbijeenkomst. Daarnaast is hij ook regelmatig actief als clown en goochelaar Felix. Hij doet een goocheltruc met kaarten en weet uiteraard precies welke kaart Van Schaijk getrokken heeft.

Heel erg belangrijk

Ook aanwezig in Hotel Maassluis is Marjan Heesbeen, lid van Troef maar ook voorzitter van de Flat. Hoe belangrijk is Troef eigenlijk voor de wijkvereniging? “Heel erg belangrijk, het is een van onze grootste groepen. Ik kom sinds 2000 bij de wijkvereniging en toen ik mijn trouwerij er in 2003 vierde, zeiden ze tegen ons dat ze ook een klaverjasvereniging hadden. We zijn toen gelijk lid geworden en ik ben dat nog steeds.” Namens de Flat feliciteert Heesbeen de jarige vereniging. “Het is altijd supergezellig want mensen spelen puur voor hun plezier. En mensen mogen heel lang blijven komen. Totdat het echt niet meer gaat. Bijvoorbeeld door dementie. Ja, als Flat zijn we heel erg blij met deze club.”

Over Troef
Klaverjasclub Troef wordt op 3 mei 1974 klaverjasclub opgericht en heeft tot de verhuizing naar, dan nog, zalencentrum Koningshof, de Bommelunder in de oude Koningshoek als thuisbasis. Begin jaren 90 zet de vereniging haar activiteiten voort in de Wethouder Smithal. Eind 2001 trekt Troef in bij wijkvereniging de Flat, destijds nog gevestigd aan de Burgemeester Schwartzlaan in de Westwijk. Ook wordt geklaverjast, na weer een verhuizing, in het noodgebouw van diezelfde wijkvereniging aan de Burgemeester Wesselinkstraat. Sinds september 2014 wordt er iedere dinsdagavond vanaf half acht gekaart in het (nieuwe) onderkomen van wijkvereniging de Flat aan de Dr. Jan Schoutenlaan. (Er wordt in het seizoen van januari tot en met half mei en van september tot en met half december tegen een kleine vergoeding gespeeld). De speler met de meeste punten wint een prijs maar die wordt dan niet uitgereikt. In plaats daarvan worden de gewonnen prijzen bij elkaar gelegd om vervolgens eens per jaar gezamenlijk iets leuks te gaan doen. Ook wordt er regelmatig een toernooi georganiseerd. Zoals op zaterdag 18 mei Koppel klaverjassen in de Flat. Gespeeld worden vier partijen. Deelname bedraagt 7,50 euro per persoon. Meer info, ook over Troef zelf, is te vinden op www.klaverjasverenigingtroef.nl.