Sfeervolle lichtjesintocht Sinterklaas in gemeente Medemblik

Algemeen
Kinderen kijken reikhalzend uit naar de sint en zijn pieten.
Kinderen kijken reikhalzend uit naar de sint en zijn pieten. (Foto: RG-Fotografie)

De feestelijk verlichte pakjesboot stoomt zaterdag 13 november rond 17.00 uur de Oosterhaven binnen en burgemeester Frank Streng ontvangt Sinterklaas en de vele pieten. De intocht in Medemblik kan doorgaan dankzij de vele vrijwilligers en de medewerking van de gemeente Medemblik. 

Doe mee met de sfeervolle lichtjesintocht. Aan alle kinderen de oproep om met een lampion of ander lichtje naar de haven te komen. Vanaf 16.30 uur start het fantastische programma met spetterende optredens van danspieten en een ‘spectaculaire’ actie tussen de piraten en Jetski pieten. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, zodat je alles goed kan volgen. Vanaf 16.00 uur is het evenemententerrein open, ingang bij de Visafslag wel met de coronacheck voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Coronamaatregelen

Om de intocht door te laten gaan, heeft iedereen te maken met de landelijke coronamaatregelen. Voor zaterdag betekent dit dat een deel van de Oosterhaven bij de Visafslag wordt aangemerkt als evenemententerrein, waar een QR-check is voor iedereen van 18 jaar en ouder. Langs de route is dat niet noodzakelijk, maar wordt op iedereen een beroep gedaan om zoveel mogelijk rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Bij het kasteel is bij de ingang wel weer een QR-check.

Vispiet

Er is veel gebeurd afgelopen week in Medemblik. Er zijn piraten gesignaleerd die op zoek zijn naar hun verdwenen schat. De piraten hebben hun schatkist leeg aangetroffen. De smaragdstenen en munten zijn verdwenen! Wel heeft Vispiet iets gevonden, toen zij op een onbewoond eiland een hengel uit wilde gooien. Wat heeft Vispiet hiermee gedaan? Zullen ze in de pepernotenkamer tussen de pepernoten zijn beland? Dit alles is te volgen op Facebook, dus houd dat goed in de gaten. Naast de vlogs is er dit jaar een dansje, welke op school aan alle kinderen wordt geleerd om samen op de kade en (nogmaals) in het kasteel voor Sinterklaas te doen. Het kasteel wordt versierd met de kleurplaten die zijn verspreid op de basisscholen. Doe enthousiast mee kinderen, kleur zing en dans, want het wordt alleen met jullie één groot feest!

Stenen

De smaragd stenen moeten terug gevonden worden. Wie helpt ze terug te vinden? De pepernoten en (misschien) smaragd stenen zijn verpakt in zakjes. Deze zakjes á 1 euro zijn te koop bij de MEVO-winkeliers in Medemblik, herkenbaar aan de gele actieposter. In tien zakjes zitten waarschijnlijk de smaragdstenen tussen de pepernoten. Wie de stenen vindt, krijgt een VIP behandeling bij de intocht. 

Wie de gelukkigen zijn? Het wordt een race tegen de klok want zaterdag is het zover! 

Warm welkom

Na de aankomst in Medemblik gaat de stoet met Sinterklaas op Ozosnel via de een korte route Oosterhaven, Hoogesteeg en Pekelharinghaven naar Kasteel Radboud. Historische voertuigen, een Pietenband, Citytours, Crescendo, drumband en majorettes maken de levendige lichtjesoptocht compleet.
Bewoners langs de route worden gevraagd binnen- en/of buitenlampjes op te hangen of een windlicht met kaars voor het raam te zetten. De route is tussen 17.15 en 18.15 uur afgesloten voor verkeer.

Swingend feest

Het grote sinterklaasfeest op Kasteel Radboud barst tussen 18.30 en 19.30 uur los. Kaartjes voor het feest voor kinderen vanaf 5 jaar zijn à 2,50 euro verkrijgbaar bij FunFestijn, aan de Admiraliteitsweg, en het Bakkerijmuseum, aan de Nieuwstraat. Het is voor ouders mogelijk op het kasteel een drankje in het taverne te nuttigen, houd echter wel rekening met de geldende coronamaatregelen.

Intochten in de regio

In de volgende dorpen komt de Sint ook op 13 november: in Twisk wordt de intocht van het treinstation naar het dorpshuis gehouden van 12.40 tot 15.00 uur; in Wognum van 17.00 tot 20.00 uur een route van de Nieuweweg naar het centrum; een route door het dorp Andijk van 17.00 tot 19.00 uur.

Sinterklaas komt op 14 november om 12.00 uur in Abbekerk/Lambertschaag; van 12.45 tot 15.00 uur is hij in De Dres in Nibbixwoud; in Mid/Oostwoud is hij van 14.00 tot 17.00 uur in de dorpskern.

Ook komt hij 20 november van 17.00 tot 19.30 uur in Wervershoof; van 11.45 tot 14.00 uur in Benningbroek, Sijbekarspel; in het dorpshuis in Opperdoes van 12.45 tot 15.00 uur.

Kijk op de diverse Facebookpagina’s van de sinterklaasintochten. Daar staat meer informatie over de routes die worden gelopen en feestjes die worden georganiseerd.

In het donker komt Sinterklaas aan in Medemblik. Neem jij ook je lichtje mee?