Wognum opent voor het eerst sinds 1991 het kortebaanseizoen

Nieuws
Het is voor het eerst sinds 1991 dat het Westfriese dorp de seizoensouverture verzorgt.
Het is voor het eerst sinds 1991 dat het Westfriese dorp de seizoensouverture verzorgt. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - De Stichting Kortebaandraverij Wognum heeft vrijdag 10 mei de eer om het kortebaanjaar 2024 te openen. Het is voor het eerst sinds 1991 dat het Westfriese dorp de seizoensouverture verzorgt. De aanvang op de Kerkstraat is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

Sinds 1997 is Assendelft standaard de eerste kortebaan van het seizoen, met uitzondering van de coronajaren toen de beperkingen zorgden voor een aangepaste (minimale) kalender. Het lintdorp organiseert normaliter op de eerste zaterdag van mei, maar vanwege Dodenherdenking, de vaste plek op de kalender van Wognum en Pinksteren wijkt Assendelft uit naar zaterdag 25 mei. En dus mag Wognum de eerste kortebaan van het seizoen verzorgen.  

Dit betekent dat de organiserende stichting zich tijdens de 57ste editie mag verheugen op het maximale aantal van 24 paarden. Zo aan het begin van het seizoen zijn alle trainers, eigenaren en pikeurs immers nog vol verwachtingen van hun (nieuwe) troeven. Bovendien maken alle deelnemers in Wognum kans op de Westfriese startpremie. Ze maken hier aanspraak op wanneer ze ook in actie komen in Venhuizen, Schagen, Medemblik en Enkhuizen.

Stal de Groningers

Stal de Groningers van Michel Roggen probeert voor de vierde keer op rij de winst te pakken op de Kerkstraat. Ronny Brandt (2019), Coktail Bar (2022) en Candy Blue Chip (2023) waren de afgelopen jaren de winnaars. Van hen is alleen Coktail Bar nog actief in het nieuwe seizoen. Roggen vertrouwt verder op zijn troeven van vorig jaar: Epoque, Enzo Viva, The Natural, It’s Showtime Zaz en vermoedelijk ook nog oudgediende Archange de Jiel. Daarnaast heeft hij met Jori Boko, Dia A Baers, Nineteen Newport en SJ’s Bajaro vier nieuwe kortebaners. Rick Wester is de vaste eerste pikeur van Stal de Groningers.

De tekst gaat door onder de afbeelding.


Welke paarden er aan de start komen in Wognum, wordt bekendgemaakt op dinsdag 7 mei. - Foto: aangeleverd

Caroline Aalbers domineerde het kortebaanseizoen van 2023. De trainster en pikeur wil ongetwijfeld weer eens scoren in Wognum. Ze won voor het laatst op de Kerkstraat in 2012 met het paard Videx SR als winnaar. Met onder andere paarden als Cassidy Byd, Medusa J, Jet Bianco en Leo GS heeft ze meerdere kanshebbers op de overwinning.

Weddenschappen

Wie een weddenschap op de paarden wil plaatsen, kan dit doen aan beide kanten van de Kerkstraat, op en ter hoogte van de Burgemeester Commandeurslaan. Ook is het mogelijk online te wedden via www.zeturf.nl.

Welke paarden er aan de start komen in Wognum wordt bekendgemaakt op dinsdag 7 mei. Zodra de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op de website www.kortebaanbond.nl. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator. Kijk voor meer informatie over het evenement op www.kortebaanwognum.nl.