Roeivereniging de Kogge doet mee aan Elfstedenroeimarathon in Friesland

Nieuws
De start in Leeuwarden in 2023.
De start in Leeuwarden in 2023. (Foto: aangeleverd)

ONDERDIJK/REGIO - Roeivereniging de Kogge uit Onderdijk neemt vrijdag 10 en zaterdag 11 mei deel aan de Elfstedenroeimarathon in Friesland. Dit is een estafette roeitocht langs de elf Friese steden, waaraan ongeveer honderd teams uit binnen- en buitenland deelnemen.

Twaalf roeiers wisselen elkaar af in teams van drie (één stuurman en twee roeiers). De start is om 20.00 uur in Leeuwarden en na Bartlehiem roeien de deelnemers de nacht in naar Dokkum. De ondersteuningsploeg zorgt ervoor dat bij de wissels de nieuwe ploegen klaarstaan en dat de vermoeide roeiers kunnen eten en uitrusten. In het zuidelijk deel van de route trotseren de roeiteams de golfslag en wind op de grote Friese meren. Naar verwachting zal de ploeg de tocht binnen 23 uur afleggen, vorig jaar finishte het team van de Kogge op een verdienstelijke 45e plaats van de 94 boten.

De tekst gaat door onder de afbeelding.


De eerste wissel in Bartlehiem in 2023.- Foto: aangeleverd

Al een paar maanden bereiden de teams zich voor met steeds langere roeitrainingen, eiwitrijke voeding en voldoende slaap. Maar ook fietsen en krachttraining dragen bij aan het opbouwen van het uithoudingsvermogen van de roeiers. De ondersteuningsploeg heeft het parcours verkend, de wisselplaatsen gekozen en de materiaalploeg heeft de boot klaargemaakt voor de uitdagende tocht. De Kogge roeit met twee boten mee: één voor het eigen team en één voor een team van de Zwitserse zusterroeivereniging. Zij raakten zo enthousiast door de verhalen over de tocht der tochten dat zij een team naar de Friese meren sturen. De vereniging hoopt op goed roeiweer en gaat ervoor! 

Het team van de Kogge is vanaf 10 mei ‘s avonds te volgen via https://tourmonitor.eu/elfstedenroeimarathon/esrm2024. Wil je een keer kennismaken met roeien? Dan kun je een clinic of proefles boeken via roeien@rvdekogge.nl