‘Ik geef het oranjevirus door’

Oranje
Samen in 1994 met vrienden naar het WK in Amerika.
Samen in 1994 met vrienden naar het WK in Amerika. (Foto: aangeleverd)

Ton Groot (57) uit Andijk stuurde de redactie een leuke foto van zijn trip naar het WK van 1994 in Amerika. “De foto is genomen in Washington D.C. bij de wedstrijd tegen Saudi-Arabië.”

Ton bezocht met zijn maten, v.l.n.r. Ab van ’t Hof (Andijk), Jos Spijkstra (Bovenkarpel), Klaas Groot (Andijk, helaas overleden), Martien de Haan (Wervershoof) en Ton zelf, geheel gepast in oranjestijl Amerika.

“Wij gingen toen met vijf man, als de ‘Orlando Five’, naar het WK en zouden alle wedstrijden kijken tot de finale toe, als Oranje het zou halen. Helaas strandde (onterecht?) Nederland in de kwartfinale tegen Brazilië.”

Ton ging toentertijd in verschillende samenstellingen, maar voornamelijk met Ab, Klaas en Ton, vanaf EK 1988 naar de eindrondes en met sommigen zelfs tot 2014 naar Brazilië toe. “Een prachtige tijd natuurlijk. We stonden ook nog op de camping in 1992 tijdens het EK Zweden. Tegelijkertijd met Feyenoordspelers, onder meer John de Wolf en Regi Blinker. We staan op de foto met de ‘Generaal’ Rinus Michels in Church Street Station in Orlando 1994, waar alle feesten werden gehouden met de oranje supporters. Zelfs Willem Alexander was daar. In 1992 werden we in Zweden op de kiek gezet met van Basten en Frank de Boer op de golfbaan.”

De Andijker gaat dit EK met zijn zoon Lars naar alle wedstrijden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. “Zo geef ik het oranjevirus door aan hem. Ik had kaarten tot de finale, als het Nederlands elftal dit zou halen. Maar helaas heeft de UEFA de kaarten weer terug genomen in verband met de coronamaatregelen. Ik hoop dat ze toch te zijner tijd de kaarten weer beschikbaar maken voor de gewone supporter.”

Ton zijn verwachtingen voor dit toernooi zijn niet al te hoog gespannen. “We zullen naar mijn mening de eerste ronde wel doorkomen, maar daarna hangt het mijn inziens erg van de loting af hoe ver we komen. Maar ik hoop dat mijn verwachting niet uitkomt en dat we in de finale terechtkomen en dat we er dan bij kunnen zijn.”

Krantenknipsels en plakboek van oranjegek Ton Groot uit Andijk.
Ton probeert bij elke wedstrijd van Oranje te zijn.