Zonovergoten Midden-Delfland Dag

Algemeen
Koos Karssen en Arnoud Rodenburg verrichten de opening vanaf het bruggetje over de Zweth.
Koos Karssen en Arnoud Rodenburg verrichten de opening vanaf het bruggetje over de Zweth. (Foto: Henk Groenendaal)

Het was misschien wel de zonnigste Midden-Delfland Dag ooit. Niet voor niets zochten veel bezoekers afgelopen zaterdag hun ‘toevlucht’ op het water. 

Door Heleen Paalvast

Ze stapten in een fluisterbootje, voeren mee met de trekschuit de Goude Leeuwin of maakten een rondvaart. Een groen bewaard geheim had de Midden-Delfland Vereniging dit jaar gekozen als thema. Centraal stonden de Zwethzone, Maasland en Rijswijk-Sion.

Opening

De aftrap was bij Paviljoen de Zweth, een uitgelezen locatie die een prachtig uitzicht biedt op het polder- en weidevogellandschap van Midden-Delfland en waarvandaan je de markante kerktoren van ’t Woudt kunt zien. Voorzitter Koos Karssen en burgemeester Arnoud Rodenburg in hemdsmouwen verrichten de opening, vanaf het bruggetje over de Zweth dat de gemeenten Westland en Midden-Delfland sinds een paar jaar dichter bijelkaar heeft gebracht. Zij werden dan ook geflankeerd door onder anderen de kersverse Westlandse wethouder Michiel Ferwerda.

Bijzonder Landschap

Onder Koos Karssen is het de gewoonte geworden om bestuurders uit te nodigen voor een informeel gesprek om de Midden-Delfland Dag op te starten. Als vanouds waren de burgemeesters Marja van Bijsterveldt (Delft) en Edo Haan (Maassluis) zaterdag van de partij. ‘De kop is eraf, een goede discussie over het belang van behoud en ontwikkeling van dit mooie Bijzonder Provinciaal Landschap’, liet de eerste weten. Aansluitend praatte Floor Koornneef van het Weidevogelpact Midden-Delfland op het bruggetje de gasten bij over de ‘tijdelijke’ bewoners van de Woudse Polder; Midden-Delfland is een belangrijke kraamkamer voor met name grutto’s.

Boerderijen

Ondertussen hadden veel bezoekers hun weg allang gevonden naar de boerderijen Boerin in Midden-Delfland, Landlust en Bouwlust waar van alles was te beleven. In het dorp Maasland was in de Oude Kerk een toneelvoorstelling voor kids, getiteld Roodkapje & de Rode Wolk, met een gastrolletje voor Marjanne Zuijderwijk van de Midden-Delfland Vereniging. Een bijzondere attractie was de Goude Leeuwin. De trekschuit uit Maassluis, sinds twee maanden in de vaart, wordt net als in vroegere tijden voortgetrokken door een paard.