Veilig rondkijken bij De Marsen

Algemeen
Hulpboer Lily werkt mee aan de rondleidingen. Naast haar exploitant Wouter Joop.
Hulpboer Lily werkt mee aan de rondleidingen. Naast haar exploitant Wouter Joop. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Zorgboerderij De Marsen in Het Twiske gunt iedereen een kijkje op haar erf, maar wil het wel voor iedereen – inclusief de dieren die er rondlopen – prettig en veilig houden. Om de regie stevig in eigen hand te kunnen houden biedt ze een ‘Rondje Boerderij’: elke zaterdag kunnen belangstellenden van 11.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur worden rondgeleid.

Door Marcel van Stigt

Aanvankelijk was De Marsen een kinderboerderij, waar je spontaan kon binnenvallen. Dat kan niet meer sinds het een zorgboerderij is geworden, waar dertig zogeheten hulpboeren – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – onder begeleiding de taken uitvoeren die bij het runnen van een boerderij horen, uiteenlopend van de paarden, kippen en koeien voeren, de winkel runnen en mest rijden. Bezoekers staan er niet altijd bij stil dat je er niet zomaar kunt rondlopen - en in een enkel geval trekken ze zich er zelfs niet zo veel van aan. 

Gericht op deelnemers

Dat wil soms wat wringen. Dan staan er bijvoorbeeld een enthousiaste opa en oma voor het hek met een paar kleinkinderen die niet kunnen wachten om de dieren van dichtbij te bekijken en te aaien en dan mogen ze niet naar binnen. “Kinderboerderijen zijn gericht op bezoekers”, benadrukt exploitant Wouter Joop, “maar De Marsen is nu gericht op de deelnemers, de medewerkers die hier een functie hebben. We moeten mensen vaak teleurstellen.”

Duidelijke reden

De exploitant verkoopt ‘Nee’ om een duidelijke reden: het bewaren en bewaken van de rust en veiligheid op het terrein. De dieren en hulpboeren hebben daar baat bij, maar dat niet alleen. Er is de exploitant veel aan gelegen ongelukjes te voorkomen. Kinderen die te dicht bij een koe staan met het risico een oplawaai te krijgen als het dier met haar kop schudt, op een trekker klimmen terwijl pa nèt even op zijn mobiel zijn mails checkt, langs een rol gaas lopen en zich aan een van de punten bezeren… het kan allemaal gebeuren. Ook willen bezoekers graag de dieren voeren. Er staan weliswaar borden waarop met koeienletters staat vermeld dat dat niet is toegestaan, maar die hebben vaak hetzelfde effect als de borden met daarop de tekst ‘Honden aan de lijn’ op sommige hondenbezitters. En de hulpboeren zijn niet altijd mans genoeg om slagvaardig op te treden en de bezoekers aan te spreken.

Elegante oplossing

Hoog tijd daarom voor een even afdoende als elegante oplossing. Wouter Joop: “We gunnen onze bezoekers een kijkje, maar het moet wel voor iedereen veilig blijven. Daarom bieden we op de zaterdag rondleidingen. Ze brengen we vraag en mogelijkheden bij elkaar.”

Om de rondleidingen mogelijk te maken levert Het IVN Twiske, waarmee al nauw wordt samengewerkt, vrijwilligers. Zij nemen de groep mee langs de stallen, de dieren en over het erf. Ook enkele hulpboeren spelen hier een rol en vertellen enthousiast over de dieren en het werk dat in De Marsen moet worden verricht.