Daniël Stokvis (17) fractieassistent VVD

Algemeen
Daniël. Bescheiden, maar kritisch.
Daniël. Bescheiden, maar kritisch. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De fractie van de VVD heeft met trots zijn nieuwe fractieassistent Daniël Stokvis verwelkomd. Daniël is pas zeventien jaar oud, maar weet precies wat hij wil. 

Hij heeft deze functie aangenomen omdat hij zich graag wil inzetten voor een veiliger, mooier en beter Oostzaan. “In Oostzaan is de leeftijd voor fractieassistenten verlaagd naar zestien jaar en dat vind ik een goeie zaak. Eigenlijk zou dat landelijk moeten gebeuren, want de jeugd is de toekomst en meedenken over ontwikkelingen in je eigen dorp of stad is niet alleen nodig, maar ook nog eens interessant”, zegt hij. Zaanstad staat hier ook voor open en is ook aan het onderzoeken of dit daar kan. 

Kritisch

Daniël woont al vijftien jaar in Oostzaan. Hij is een bescheiden maar kritische jongeman, hij denkt goed na alvorens hij antwoord geeft op de vragen die hem gesteld worden.

“Hoe komt een jonge man van zeventien jaar op het idee om zich in te zetten voor de politiek? Dat is tegenwoordig echt geen hip gespreksonderwerp, toch…?” Maar dáár is Daniël het echt niet mee eens. “Ik ben al vanaf jongs af aan geïnteresseerd in alles wat er om me heen gebeurt. Ook hebben we op school maatschappijleer en daar ligt mijn interessegebied.“ 

Zijn vader was tot de verkiezingen fractievoorzitter van de VVD, en uiteraard wordt er thuis wel gesproken over de gebeurtenissen. “Dat is wel zo”, zegt Daniël, “en we zijn het vaak wel met elkaar eens, maar niet altijd. We discussiëren ook wel met elkaar en ik verwacht dat er gaandeweg wel vaker min of meer serieuze gesprekken zullen gaan plaatsvinden bij ons thuis.” Hij hoopt hier zelfs op, want als je het altijd met elkaar eens bent, dan leer je niets. Het is goed om tegengestelde ideeën in je meningsvorming mee te nemen. Het gaat hem voornamelijk om het welzijn van Oostzaan. “Partijpolitiek is wel belangrijk, maar het gaat mij om Oostzaan.” 

Waarom Daniël voor de VVD gekozen heeft, is voor hem geen vraag. “Ik heb interesse in de portefeuille onderwijs, veiligheid in zijn algemeenheid, verkeersveiligheid, maar ook de veiligheid op het water, dus het varen en natuurlijk het item jongeren. Dit zijn allemaal onderwerpen die me interesseren. Andere politieke partijen besteden hier uiteraard ook wel aandacht aan, maar de VVD spreekt zich hierover explicieter uit en dat trekt me aan.” 

Positief

Op het Zaanlands Lyceum, waar hij volgend jaar in het examenjaar zit, reageren zijn klasgenoten positief. Daniël hoopt dat zijn enthousiasme op hen afstraalt, want de politiek kan een positieve impuls en zeker ‘jong bloed’ wel gebruiken. Hoewel hij zich voor de volle honderd procent gaat wijden aan zijn politieke ambities, vergeet hij zijn studie niet. Ook kiest hij op dit moment (nog) niet voor een politieke toekomst. “Nee, niet direct, maar ik sluit het ook niet uit. Momenteel denk ik aan de studie geneeskunde of architectuur. Ik wil iets creatiefs gaan doen, met mijn handen werken, maar niets staat nog vast.” 

Barbara van Wijk