Kerkstraat Oostzaan feestelijk geopend

Algemeen
Rosemarijn Dral verricht de opening in stijl.
Rosemarijn Dral verricht de opening in stijl. (Foto: Foto's: José Goddard)

OOSTZAAN - Het was vanmiddag om 16.00 uur feest onder en rond het viaduct op de Kerkstraat. Die middag werd de straat na een grondige renovatie geopend door wethouder Rosemarijn Dral. Daarna ontving burgemeester Marvin Polak op deze plek de Zaanse Regenboogvlag en de ZaanPride jaarpin uit handen van Stichting De Zaanse Regenboog. 

Burgemeester Polak ontvangt Zaanse Regenboogvlag

Een jaar lang lag de Kerkstraat open door werkzaamheden. Dit bracht overlast met zich mee voor het verkeer en aanwonenden. Aannemer KWS heeft hier een grondige renovatie uitgevoerd, wat gelukkig kon rekenen op begrip. 

Vooraf is de waterleiding vervangen en vervolgens is de straat in samenspraak met de bewoners grondig gerenoveerd. Parkeervakken zijn praktischer ingericht, er zijn nieuwe groenstroken aangelegd, de straat is opgehoogd en er ligt weer een mooie strakke laag asfalt op het wegdek.

Gemeente Oostzaan en de meeste bewoners van de Kerkstraat zijn enthousiast over het resultaat. De hele straat is opgeknapt en veel aanwonenden hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de voortuin aan te pakken, al dan niet om het ontstane niveauverschil met de opgehoogde Kerkstraat te verhelpen. 

Om de afronding van de werkzaamheden te vieren waren bewoners van de Kerkstraat uitgenodigd voor een hapje en een drankje bij het viaduct. Via stichting Jong Oostzaan hielp de jeugd uit het dorp een handje mee in de organisatie. Hier werd de gerenoveerde straat officieel geopend door wethouder Rosemarijn Dral: “Ik ben ontzettend blij met het resultaat. De straat ligt er prachtig bij. Ik wil graag iedereen danken die zo hard heeft gewerkt om het project binnen de tijd af te ronden. Ook veel dank voor het begrip en het geduld van alle verkeersdeelnemers en aanwonenden tijdens het afgelopen jaar.” 

Na de opening ontving burgemeester Marvin Polak uit handen van Stichting De Zaanse Regenboog en van Jong Oostzaan, die in bonte optocht door de Kerkstraat ging, de regenboogvlag en de ZaanPride jaarpin 2022. Op 17 mei benadrukt men inclusie van de samenleving in seksuele oriëntaties, genderidentiteit en expressie via de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie. De Wereldgezondheidsorganisatie schrapte op deze datum in 1990 homoseksualiteit van de internationale lijst van ziekten. Tot dat moment stond dit nog te boek als psychische aandoening met alle nadelige gevolgen voor lesbische, homoseksuele en biseksuele personen.

In de Zaanse Regenboogweek en tijdens ZaanPride, van 4 tot en met 11 juni, hangt de Zaanse Regenboogvlag in de mast voor het gemeentehuis om te benadrukken dat de gemeente Oostzaan staat voor vrijheid, diversiteit en inclusie. Ze veroordeelt discriminatie en geweld tegen mensen vanwege hun geaardheid en ondersteunen hen in hun strijd om te mogen zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. 

Om onze steun extra te benadrukken presenteerde de burgemeester het plan om de pilaren van het viaduct te schilderen in de kleuren van de regenboog.  “Met dit plan maken wij, gemeente Oostzaan en ook de jongeren van Jong Oostzaan, een statement dat wij in dit dorp staan voor een inclusieve samenleving, waar geen ruimte is voor homohaat en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie, sekse en ras”, aldus burgemeester Polak.

Frank Vos van de stichting De Zaanse Regenboog en burgemeester Polak presenteren de vlag.
Het viaduct aangepast.
Jong Oostzaan op weg naar het viaduct.