Kick off nieuw bewonersnetwerk De Groene Buurtjes om samen tuinen te vergroenen

Algemeen
Jaap Zuijderhoudt geeft uitleg.
Jaap Zuijderhoudt geeft uitleg. (Foto: Rodi Media/MvS)

TUINDORP OOSTZAAN – Bewoners genoeg in Tuindorp Oostzaan die hun tuinen willen vergroenen, maar ook bewoners die hiervoor kennis, energie en materiaal beschikbaar willen stellen. Eén plus één is hier twee. Onder de noemer De Groene Buurtjes is in dit stadsdeel een nieuw netwerk ontstaan met als doel de ene partij aan de andere te koppelen. Afgelopen vrijdag vond de kick off plaats aan de Maanstraat, waar zich onder het toeziend oog van Jaap Zuijderhoudt een inspirerende voorbeeldtuin bevindt.

Jaap Zuijderhoudt heeft graag goed verzorgd groen om zich heen. Het ging hem dan ook aan zijn hart dat het onderhoud van planten, bomen en struiken eenentwintig jaar geleden na de renovatie van Tuindorp Oostzaan een stuk minder aandacht kreeg. Lijdzaam toezien was er bij hem niet bij. Hij wilde er hoogstpersoonlijk werk van maken om zijn woonomgeving weer een fraaier, groener aanzien te geven. Als hovenier en projectcoördinator van de Hortus Botanicus in Amsterdam kon hij meteen zijn kennis, maar ook fraaie planten meebrengen. Hij richtte de perken rond zijn woning aan de Maanstraat smaakvol in en dat bleef niet onopgemerkt. Omwonende raakten geïnspireerd. Dit wilden zij ook. Maar… hoe? “Ze zaten met de handen in het haar”, vertelt Zuijderhoudt. “Maar ze konden bij mij terecht voor advies.”

Het balletje is blijven rollen. Meer bewoners, maar ook diverse instanties haakten aan en zo is het idee ontstaan om De Groene Buurtjes op te richten, een samenwerkingsverband tussen Ymere, Stadgenoot, de gemeente Amsterdam en Provincie (RegioDeal ZaanIJ). Doel is verbindingen te leggen tussen bewoners die hun tuin willen vergroenen en bewoners die daarbij willen helpen. Een verbinding tussen, zoals betrokken medewerker Ralph Stuyver van ‘Tegels eruit, groen erin!’’ stelt, groen en sociaal. 

Plantje in de aarde

“Groen en sociaal hangen met elkaar samen”, vertelde hij vrijdag in zijn introductiepraatje. “Groen kan niet bestaan zonder mensen. Het is prettig wonen met groen, maar niet iedereen heeft de kennis en de fysieke mogelijkheden om dat zelf te realiseren. We gaan elkaar helpen. Dat is het doel van dit platform. We zetten een plantje in de aarde en dat laten we samen groeien.”

Groencoach Peter Duitman: “De tamtam klinkt, de animo is aanwezig. We gaan mails uitsturen naar bewoners, waarbij ze kunnen aangeven wat voor hulp ze willen en wat voor hulp ze kunnen bieden. Zo zetten we een database op. Er is ook een plan in de maak om vanuit het Huis van de Wijk gereedschappen te gebruiken.”

Het project krijgt hiermee handen en voeten. Concreet is ook de eerste bewonersactiviteit. Op 24 september worden acht aangewezen tuinen vergroend. De betrokken bewoners hebben een ontwerp ontvangen en worden bij de inrichting door andere bewoners geholpen. Bijvoorbeeld bj het weghalen van tegels om plaats te maken voor gras en planten. Zodra het project loopt, moet het uitwaaieren over heel Tuindorp Oostzaan en daarna over heel Amsterdam-Noord.

De kick off werd afgesloten met een rondleiding van Jaap Zuijderhoudt door zijn tuinen. Na afloop kregen de aanwezigen vier verschillende planten mee naar huis om zelf in de tuin te zetten. Een mooie start.