Huisvuilinzameling particulier aanbesteden

Nieuws
Afval moet beter worden gescheiden.
Afval moet beter worden gescheiden. (Foto: Pixabay)

OOSTZAAN - Op de raadsvergadering van afgelopen donderdag woedde er een stevige discussie over het aanbesteden van de huisvuilinzameling. Het contract met JP Groot, de huidige ophaaldienst, verloopt eind van dit jaar en de vraag is of dit contract moet worden verlengd of dat het beter is om over te gaan op een andere dienst. Met een minieme meerderheid van stemmen is besloten om de huisvuilinzameling toch weer particulier aan te besteden. Daarbij ging wel de hele raad akkoord met een amendement (ingediend door de hele oppositie) waarin staat vermeld dat bij de aanbesteding al de eis gesteld wordt dat eind 2026 de grens/norm van maximaal 100 kg restafval per inwoner bereikt zal moeten zijn.

door Barbara van Wijk

Feit is dat het huishoudelijk afval beter moet worden gescheiden. Oostzaan levert 237 kg restafval per persoon per jaar en dat is veel te veel. In Oostzaan is de hoeveelheid ver boven het landelijke gemiddelde. Het landelijk streven was om al vóór eind 2020 te komen tot 100 kg per persoon per jaar. In 2030 moet dat 30 kg zijn en in 2050 helemaal geen restafval meer, 0 kg dus, maar als we op de bestaande voet doorgaan, wordt die norm bij lange na niet gehaald. Hoewel het scheiden van afval in Oostzaan de laatste jaren wel iets is verbeterd, blijft het toch staan op de vierde plaats van slechtst scheidende gemeente. Daarmee wordt Oostzaan ‘het vieste jongetje van de klas‘ genoemd. 

Nu het contract met de particuliere ophaaldienst JP Groot eind van dit jaar ten einde loopt, moet er een keuze gemaakt worden: een nieuw of ander contract met een particulier bedrijf? Of in zee gaan met de Huisvuil Centrale HVC? De collegepartijen hebben voorkeur voor een particulier bedrijf, de oppositie voor HVC. 

Extra ambtelijke capaciteit 

JP Groot is een particulier bedrijf. De inzameling functioneert goed, het bedrijf leegt keurig alle bakken, maar heeft geen enkele inbreng waar het gaat om het reduceren van de afvalstroom. Particuliere ophaaldiensten hebben de deskundigheid en ervaring niet om de almaar groeiende afvalstroom te reduceren. Bij de keuze voor deze optie is er extra ambtelijke capaciteit nodig om deze particuliere vuilophaaldienst te begeleiden. Die capaciteit is er niet en om daar iemand voor te vinden is moeilijk.

HVC is een groot bedrijf dat niet anders doet dan vuilnis ophalen. De bedrijfsstructuur is anders, waardoor de relatie tussen HVC en de bij hen aangesloten gemeentes, anders is. HVC heeft de deskundigheid en de knowhow zelf in huis, ze regelen het ophalen zelf en hebben ruime ervaring hiermee. Ze denken in oplossingen, waarbij ze bijvoorbeeld in andere gemeentes ondergrondse containers hebben geplaatst. Die hebben drie cabines: één voor plastic, metaal, drinkkartons en dergelijke, één voor papier, en één voor restafval. Daarmee zou het scheiden beter en eenvoudiger worden voor de inwoners, al kleven hier er ook wel nadelen aan. Immers, de bewoners moeten in sommige gevallen verder lopen om het huisvuil weg te brengen en er zijn altijd mensen die zomaar een zak ergens neerzetten. Toch neigt de oppositie naar deze optie voor Oostzaan. 

Regie in eigen hand

Maar het college zou het liefst in zee gaan met een particulier bedrijf, om zodoende de regie in eigen hand te houden. De extra ambtenaar zou de touwtjes in handen moeten nemen om het bedrijf te begeleiden. Bij HVC is het college huiverig voor de garantstelling die bij HVC aan de orde is, mocht er ooit sprake zijn van een faillissement van dit bedrijf. Bovendien denkt zij dat de relatie met HVC te hecht wordt, waardoor het – in geval het toch niet goed blijkt te bevallen – lastig wordt om weer uit te stappen. Maar daarmee is de oppositie het niet eens, de kans op faillissement van HVC is zó klein en uitstappen kan altijd. 

Als de doelstelling behaald zou kunnen worden, kan de afvalstoffenheffing ook minder kunnen worden. In Wormerland betalen de inwoners veertig euro minder per jaar dan in Oostzaan, omdat het scheiden van afval daar veel beter verloopt. Dat moet in Oostzaan ook kunnen. “We zijn er met z’n allen van overtuigd dat we heel alert moeten zijn op duurzaamheid en dat we het milieu moeten ontzien”, zegt Aart Ruijter, fractievoorzitter van D66. 

De kosten van het ophalen van de afvalstromen bij de verschillende instanties ontlopen elkaar niet veel. De particuliere ophaaldienst is iets goedkoper maar dan komen de kosten van een extra ambtenaar erbij en dan is dat verschil weer gelijk getrokken.