Indieners burgerinitiatief vragen om ondertekening petitie

Nieuws
Afbeelding
(Archieffoto Rodi Media)

OOSTZAAN - Jan Heitlager en Peter Hazes hebben met een aantal betrokken inwoners een burgerinitiatief ingediend bij de gemeente Oostzaan. Ze willen dat de inwoners meer betrokken worden bij de besluitvorming over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Om dit te ondersteunen vragen ze de inwoners om de petitie ‘Bestuurlijke Toekomst van Oostzaan’ te ondertekenen op www.petitie.nl.

In het burgerinitiatief wordt het gemeentebestuur gevraagd om de inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming en meer informatie te geven over het besluitvormingsproces en de te maken keuzes. 

Voorgesteld wordt om: een platform op te zetten waar de inwoners hun ideeën, zorgen en voorstellen kwijt kunnen; bijeenkomsten te organiseren waar met de inwoners kan worden gesproken; een onafhankelijke verkenner aan te stellen die ook aanschuift bij de gesprekken met andere gemeenten, dit om een zo’n transparant en eerlijk mogelijk besluitvormingsproces te waarborgen; terugkoppeling naar de burgers met inhoudelijke informatie (en financieel effect) van elke mogelijk scenario voor de bestuurlijke keuze.

Mede-initiatiefnemer Jan Heitlager: “Na de spelletjesavonden en de online enquête is er van de kant van de gemeente een radiostilte ontstaan. Minder dan vijf procent van de inwoners deed toen mee, maar ook die hebben geen terugkoppeling gehad, of is ze verteld wat met hun inbreng is/wordt gedaan. Eén dag voor de beslissende raadsvergadering van 14 maart jongstleden werd een brief van het college aan de raad ingebracht, waarvan de toonzetting en het tijdstip bij alle partijen veel vraagtekens opleverden. Het bestuur heeft hiermee de argwaan aangewakkerd en is er wantrouwen ontstaan.”

Na de laatste raadsvergadering nam volgens Heitlager en Peter Hazes de onrust toe bij veel Oostzaners en ontstond er een gevoel dat er bewust naar een oplossing gestuurd wordt, waar ze uiteindelijk niet achter zullen staan: beter een groen hart, dan een donkere stad. 

Heitlager: “Als u dit als inwoner herkent, wordt u gevraagd om het verzoek om meer transparantie en participatie te ondersteunen door het ondertekenen van de petitie.”

Kijk daarvoor op www.petities.nl

Afbeelding