Dodenherdenking in Oostzaan

Nieuws
Afbeelding
(Archieffoto Rodi Media)

OOSTZAAN - ‘Vrijheid kun je niet zien maar wel voelen’ is de landelijke herdenkingsslogan van dit jaar. Van oudsher wordt in Oostzaan elk jaar op 4 mei een plechtige dodenherdenking gehouden. Ook dit jaar zal deze plechtigheid weer in stijl plaatsvinden op het plein achter het gemeentehuis, waar ook de kranslegging zal zijn. 

Voorafgaand aan deze officiële herdenkingsceremonie zal er in de Grote Kerk een bezinningsbijeenkomst plaatsvinden. Het thema van deze bijeenkomst is: ‘De moed om vrij te zijn.’ Er wordt een inspiratietekst voorgedragen, gevolgd door een korte toespraak door Ds. Sjaak Visser. Wie graag een kaarsje wil aansteken krijgt de gelegenheid in de kerk. Een deel van het pop-up popkoor, onder leiding van dirigente Ineke Mulder, zal voor de aanwezigen twee van hun liederen zingen. 

De leiding van deze bijeenkomst is in handen van Ds. Sjaak Visser. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Het officiële deel van deze bijeenkomst start om 19.15 en om 19.45 uur sluiten de aanwezigen aan bij de dodenmars, begeleid door het Wierings Trompetter Korps naar de Hannie Schaft-plaquette en vervolgens terug naar het verzetsmonument op het plein achter het gemeentehuis, waar de ceremonie door Evelien Leguit wordt geleid. 

Om 19.58 uur speelt Ron Bekebrede de Taptoe Infanterie bij het verzetsmonument met de duif, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte betracht wordt. Deze stilte wordt afgesloten met het volkslied Het Wilhelmus, gespeeld door Concordia.

Evelien Leguit zal dan een aantal sprekers het woord geven, om te beginnen met burgmeester Marvin Polak, gevolgd door de muzikale bijdrage van Roos Kneppers. Desteny Dech van Jong Oostzaan zal als jeugdvertegenwoordiger een verhaal vertellen en Owen de Dood sluit deze bezinningsmomenten af met zijn toespraak. 

Hierna kondigt Evelien Leguit de kranslegging aan. De kinderen hebben bij de dodenmars allemaal een bloem gekregen, die nu bij het monument mogen worden neergelegd. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de muziekvereniging Concordia onder leiding van Thomas Eveleens. En na afloop om circa 20.40 uur staat de koffie klaar in de KunstGreep. De muzikale omlijsting hier wordt verzorgd door muziekvereniging Crescendo onder leiding van Bart Koning.

Barbara van Wijk