Kunstwerk op Zonneplein voor en door de buurt

Nieuws
De onthulling door de helft van het theaterduo De Geoliede Chaoten.
De onthulling door de helft van het theaterduo De Geoliede Chaoten. (Foto: Rodi Media/MvS)

TUINDORP OOSTZAAN - Op het Zonneplein staat sinds kort een informatiebord met fotocollages uit Tuindorp Oostzaan. Daar bovenop staat een T die zodra het donker wordt licht geeft. Jongeren, buurtbewoners en makers hebben hier de afgelopen maanden aan gewerkt en het is onlangs officieel en feestelijk onthuld. Een kunstwerk voor en door de buurt. 

door Marcel van Stigt

De onthulling vond plaats onder leiding van Angela Kroon, buurtwerker van jongerenorganisatie DOCK. Het regende, de genodigden stonden in een partytent dicht op elkaar, maar de stemming leed daar niet onder. Dat kan ook niet, als het immer goedgemutste Theaterduo De Geoliede Chaoten in de buurt is. Die raken niet zo snel uit balans. De twee dames speelden samen met De Bohemian Souldiers muziek en zorgden voor begeleiding tijdens het zingen van het Tuindorp Oostzaan-lied, een paar jaar gecomponeerd ter ere van het honderdjarig bestaan van dit bijzondere Amsterdamse stadsdeel. Hapjes gingen rond met dank aan Tuindorp Deli-cious. 

Daarna werd het bord officieel onthuld. Het kunstwerk valt onder het project MooiMakers vanuit de gemeente Amsterdam. In januari 2022 is het project gestart in verschillende buurten van Amsterdam. In Oud Noord werkt de gemeente samen met Stichting Makers aan het IJ en DOCK. 

De afgelopen maanden hebben jongeren, buurtbewoners en makers gewerkt aan een vijftal afzonderlijke installaties, kunstwerken of andere kunstzinnige elementen in de openbare binnen- of buitenruimte. Gezamenlijk is geprobeerd de buurt mooier te maken, maar vooral heeft iedereen kunnen leren met en van elkaar. Binnen deze samenwerking zijn bijzondere dingen ontstaan.  

Angela Kroon: “Sinds vorig jaar zijn we hiermee gestart en zijn we samen met kunstenaar Frouwkje op het plein gaan staan en gaan horen waar behoefte aan was. Uiteindelijk ontstond er een top vier en hebben we de ideeën gecombineerd tot dit bord. Samen met buurtbewoners - jong en oud - maar ook met andere organisaties en ondernemers uit de buurt is het gemaakt.
Dennis van de Kroon Graveren heeft ons geholpen bij de vormgeving, Daniel van Woodwork in Progress heeft het bord gemaakt, HATO, het Historisch Archief Tuindorp Oostzaan heeft ons geholpen bij het uitzoeken van alle foto’s en deze beschikbaar gesteld. Dat was erg leuk, zoveel herinneringen van vroeger kwamen naar boven. Kunstenaar Gabrielle Gordeau heeft geholpen bij het maken van het lichtkunstwerk met een paar jongeren. Fijn dat we ook steeds gebruik konden maken van studio 46 voor de verschillende bijeenkomsten. Inmiddels zijn de fotocollages af en zullen ze afwisselend in het bord geplaatst worden.”

Muziek om de stemming erin te houden.