De Buurtsportcoach van Oostzaan

Sport
Maud Boks weet uit eigen ervaring hoeveel plezier bewegen geeft.
Maud Boks weet uit eigen ervaring hoeveel plezier bewegen geeft. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Als fervent hardloopster en crossfitster weet Maud Boks uit eigen ervaring hoeveel plezier bewegen geeft. Als Buurtsportcoach in Oostzaan namens Team Sportservice gunt ze dat plezier iedereen die wil sporten en ondersteunt ze zowel verenigingen die tegen een obstakel aanlopen als inwoners die even op weg willen worden geholpen of een zetje in de rug nodig hebben.

Door Marcel van Stigt

De 29-jarige Haarlemse kent sportief Oostzaan steeds beter en zo is het andersom ook. Onlangs schoof ze aan bij de lokale badmintonvereniging om kennis te maken en zo breidt ze haar netwerk uit. Al eerder is Team Sportservice, actief in de gehele regio Zaanstreek-Waterland, begonnen met het in kaart brengen van het sportaanbod in Oostzaan om daar waar nodig ondersteuning te bieden. Maud Boks heeft het stokje overgenomen van Mark Hendriks. 

Met name in coronatijd was haar hulp welkom. Het verenigingsleven lag noodgedwongen stil en het was zaak om de leden te behouden. Maar hoe? Maud: “Samen kijken we naar de sterke kanten van een vereniging. Waar ligt de potentie? Ook kijken we naar nieuwe doelgroepen. Dat heeft geleid tot de oprichting van OldStars. Boksen, volleyballen en tennis voor 55-plussers.” 

Zo komt uit een crisis toch nog iets moois voort. 

Ook staat Team Sportservice open voor initiatieven uit het dorp waarbij ondersteuning is gewenst. Zo mag Oostzaan zich verheugen in de terugkeer van de populaire Sport- en Feestweek. Een groepje vrijwilligers heeft het idee opgevat deze weer in het leven te roepen en Maud Boks helpt daarbij. De datum staat al vast: 14 tot en met 18 juni. Het wordt een meerkamp en het is de bedoeling dat diverse verenigingen op hun eigen terrein een programma-onderdeel bieden. “We zijn er nog mee bezig, maar nu al willen teams meedoen”, roept Maud enthousiast. 

De verenigingen kennen onderhand haar naam en gezicht, maar bij de inwoners van Oostzaan is Maud Boks nog niet zo bekend. Daarin wil ze graag verandering brengen. Juist hen wil ze namelijk graag van dienst zijn. En dan vooral diegenen die een zetje in de rug nodig hebben. Niet iedereen die wil sporten weet immers de juiste weg te bewandelen, en wie met een beperking kampt moet misschien even over een drempel worden geholpen. Maud: “Met deze mensen ga ik het gesprek aan. Ik vraag wat ze willen en ga op zoek naar de mogelijkheden. Zo heb ik wel eens een dame geholpen die wilde sporten, maar deels verlamd raakte. Voor haar heb ik bij de Uniek Sporten Uitleen een aankoppelbare handbike geregeld. Blij zei ze dat ze ineens haar vrijheid terug had.” 

Het zijn niet alleen hulpmiddelen waarvoor Maud Boks kan zorgen. Het kan ook aanmelding bij een geschikte sportvereniging zijn. En ook hier ervaart ze dat mensen hier heel blij van worden. “Ik sprak laatst iemand bij het populaire rollatorwandelen, geleid door Rob Wit. De deelnemer vertelde dat hij met zijn rollator eerst niet tot aan de hoek kwam. En nu doet hij lekker mee. Structureel komt hij steeds een stapje verder.” 

Mogelijkheden genoeg dus, als je wilt sporten, en als Sportbuurtcoach zorgt Maud Boks voor de nodige ondersteuning. Contact met Maud? Stuur een mail naar mboks@teamsportservice.nl of bel haar via 06-20711378.