Nieuwe gezichten op Open Spanbroeker Sjoel Kampioenschappen

Uit
Tijdens de sjoelwedstrijden in café Vroeg of Laat is het erg gezellig.
Tijdens de sjoelwedstrijden in café Vroeg of Laat is het erg gezellig. (Foto: aangeleverd)

De dertiende editie van de Open Spanbroeker Sjoel Kampioenschappen (OSSK) worden vrijdag 20 januari om 20.30 uur verspeeld in café Vroeg of Laat, Spanbroekerweg 192 in Spanbroek. 

“In de Spanbroeker sjoelwereld is veel gebeurd na de laatste editie”, meldt wedstrijdleider Ton Koelemeijer. “Het gebrek aan wedstrijden op top-niveau (ook de Elite-editie van het OSSK werd afgeblazen) deed een groot aantal sjoelduo’s besluiten de sjoelstenen in de wilgen te hangen. Als ik kijk naar het deelnemersveld valt onmiddellijk het ontbreken van duo Swart/Sneek op. Als enige duo in het bezit van de felbegeerde gouden sjoelsteen, schreven zij zich dit keer niet in. Ook een befaamd duo als Hoek/Buis en teams uit de sjoelfamilie Schuit ontbreken.”

Bij het ontbreken van de één, biedt dat kansen voor een ander. Dit jaar dus veel nieuwe gezichten, maar ook verrassende herintreders. Zo lijkt het erop alsof het team van oud-winnaars Karel/Link zich dit jaar opsplitst om de kansen te spreiden. Geruchten zeggen dat zij na de verhuizing een sjoelschuur 2.0 inrichtten.

Damesteams

Verrassend is verder het hoge aantal damesteams dat zich heeft geplaatst. Deskundigen hebben vooral hoge verwachtingen van team Kraakman/Teunenbroek. Sjoelgoeroe Jacques du Joule tipt hen zelfs als potentiële finalisten. Hij sluit zelfs een complete damesfinale niet uit. In de oefencompetities blijkt ook team Hoebe/Dekker hoge ogen te schuiven. “Of dit daadwerkelijk betekent dat Niels van Diepen zich zorgen moet maken weten we pas aan het eind van de avond. In 2020 liet Van Diepen al zien dat hij met iedere partner kan winnen.”

Ook in de organisatie van het sjoelevenement is het een en ander veranderd. Zo maakte sjoelmeester Sjoerd Sneek plaats voor Frank Dekker. Zijn eerste actie was het aantrekken van een gulle sponsor, waardoor er geïnvesteerd werd in acht nieuwe sjoelbakken. De allerbeste bakken, niveau Champions League, zijn aangeschaft. Dekker kreeg van de ontwikkelaars van de bakken zelfs een eervolle uitnodiging om in de fabriek in Noord-Frankrijk te worden ingewijd in het prepareren, onderhouden en opslaan van de sjoelbakken. “Dekker brengt deze kennis dit jaar echter niet in de praktijk. Ik heb hem uit zijn functie moeten ontheffen, toen hij zich op de valreep aanmeldde als deelnemer”, laat Ton weten. “Na zijn verloren finale in 2020 wil Dekker revanche. Om de schijn van dubieuze praktijken te voorkomen, mag hij daarom zijn functie Chef Sjoelbak uitoefenen. Daarvoor heb ik oud-chef sjoelbak Wil Appel en zijn maatje Paul Molenaar gevraagd de nieuwe bakken wedstrijdklaar te maken. Of de verouderde technieken van Appel op de nieuwe bakken werken, is nog onduidelijk. Jacques du Joule vindt het geen handige zet van mij, maar spreekt wel van een gelijk speelveld voor alle spelers.”

Publiek kan het evenement gratis bijwonen, wordt echter wel verzocht achter de dranghekken te blijven als er gesjoeld wordt.

Afbeelding