VHP heeft nieuwe voorzitter en bereidt zich voor op 50-jarig jubileum

Algemeen
Tineke Abercrombie droeg het voorzittersstokje van VHP over aan Gerard Schotsman.
Tineke Abercrombie droeg het voorzittersstokje van VHP over aan Gerard Schotsman. Foto: Han Giskes

PURMEREND - Na twaalf jaar in functie droeg Tineke Abercrombie de voorzittershamer van Vereniging Historisch Purmerend onlangs over aan Gerard Schotsman. Hij kan verder bouwen op de stevige basis die Tineke en het bestuur hebben gelegd voor een professionele vereniging die op weg is naar het 50-jarig bestaan volgend jaar.

Gerard was al een aantal jaren lid van VHP toen de vraag kwam of hij wellicht voorzitter wilde worden. “Ik heb natuurlijk wel iets met geschiedenis. Het behoud van vroeger, van de herinneringen, is zo belangrijk. Bovendien woon ik sinds mijn twaalfde in Purmerend en was zelf getuige van veel ontwikkelingen hier.” Toevallig was de wijkkerngroep Weidevenne waarvan hij 16 jaar voorzitter was net opgeheven en hij voelde zich, hoewel met pensioen, ‘brodeloos’, lacht hij. “Ik mag graag met mensen omgaan, en VHP is een heel leuke vereniging, met een uitstekende samenwerking met alle andere partijen.”

Voortzetten ingezet beleid

Gerard zal het beleid van de vereniging zoals dat door het bestuur is ingezet voortzetten. “De kennis die Tineke heeft mag natuurlijk niet verloren gaan. Daarom hebben we afgesproken dat de projecten die door Tineke zijn gestart ook door haar worden afgemaakt. Daarnaast heeft ze zitting genomen in de jubileumwerkgroep en is druk bezig met mooie plannen voor de viering daarvan. Door de coronacrisis was het niet mogelijk, maar het bestuur had Tineke heel graag het feestelijke officiële afscheid willen geven dat ze heeft verdiend.”

Digitale beeldbank

Want er is veel bereikt onder haar voorzitterschap. VHP heeft een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Zo komt er nu twee keer per jaar een mooi, goed gevuld magazine bij de ruim 1800 leden op de mat, waar een vierkoppige redactie bovenop zit. Ook is de enorme beeldcollectie van VHP gedigitaliseerd. “Wat er nu binnen komt wordt bijgehouden door onze beeldarchiefgroep en filmarchiefgroep”, geeft Tineke aan. “Zij analyseren en beschrijven alles. We hebben een mooie samenwerking met het Waterlands Archief. Zij beschermen onze beelden in hun beeldbank. Voor hen is het fijn dat wij de beschrijvingen aanleveren, en voor ons beiden en voor de gebruikers dat alles samenkomt in één archief.”

Verhuizing

Een opsteker was de verhuizing in 2011 vanuit de zolder van het oude RSG-gebouw naar het sluiswachtershuis. Tineke: “We hebben hier, normaal gesproken, elke maand een inloopmiddag. Die zijn erg succesvol met gemiddeld dertig bezoekers. Soms komen ze spullen brengen, soms een verhaal vertellen, soms gewoon even koffie drinken. Altijd heel leuk en gezellig. Door de week is hier de archiefgroep actief en we hebben een kamer voor het Gilde Purmerend waarmee we een hechte samenwerking hebben. Kortom; dit huis wordt hartstikke goed gebruikt.”

En dan zijn er natuurlijk nog de wapenfeiten van de laatste jaren in de strijd voor het behoud van het historisch aanzien van Purmerend. Zoals het gevecht tegen de bouw van de woontoren van 24 verdiepingen op de plaats van het voormalige postkantoor, en het pleidooi voor behoud van de gevel van het oude Bellevue aan het Tramplein.

“In het algemeen denk ik dat wij meer bewustwording hebben gecreëerd”, geeft Tineke aan. “Dat zie je bijvoorbeeld aan de plannen voor het Slotplein en de Kanaalstraat. Dat is natuurlijk niet alleen door toedoen van VHP. Ook het huidige bestemmingsplan van de binnenstad geeft aan dat er historiserend gebouwd moet worden.”

Jubileumplannen

Volgend jaar bestaat VHP 50 jaar. Een aantal plannen wil Tineke vanuit de jubileumwerkgroep wel alvast verklappen. “Er zal een boek verschijnen over het recente verleden van Purmerend vanaf de jaren ’50; waarom de stad is zoals hij nu is. En een grote wens van ons is de terugkeer van de waterpomp op de Kaasmarkt. De gemeente heeft al bereidheid getoond hiervoor, maar we hebben sponsoren nodig om het te realiseren.”

Er staat dus nog veel moois op stapel bij VHP waar de nieuwe voorzitter mee kan verder bouwen. “Dat komt zeker goed. Ik wens Gerard heel veel succes bij deze mooie vereniging”, besluit Tineke.