Archieffoto van de herdenking op de Kaasmarkt in 2019.
Archieffoto van de herdenking op de Kaasmarkt in 2019. (Foto: Han Giskes)

4 mei & 5 mei 2022 in Purmerend: alles over Dodenherdenking en Bevrijdingsfestival

Algemeen

PURMEREND - Voor het eerst sinds corona kan er weer volop aandacht zijn voor 4 en 5 mei. Het 4 en 5 mei comité Purmerend heeft daarom veel activiteiten op stapel staan, georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Waterland, de Gildegidsen en het Waterlands Archief.

Woensdag 4 mei Nationale herdenkingsdag

Ook dit jaar wordt in Purmerend stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Het thema dit jaar is Vrijheid in Verbondenheid. De herdenkingstocht vertrekt om 18.50 uur vanaf de Kaasmarkt. Om
19.20 uur komt deze aan bij het verzetsmonument aan de Jaagweg waar bloemen en kransen worden gelegd. De stoet keert terug via dezelfde route naar de Kaasmarkt waar rond 19.40 uur eveneens bloemen en kransen worden gelegd. Om 19.59 uur blaast de Trompettist ‘Taptoe’ waarna twee minuten stilte volgen. Daarna blaast het Koperensemble Stedelijk Orkest ‘Het Wilhelmus’ 1e en 6e couplet en houdt burgemeester Don Bijl een toespraak, gevolgd door de voorzitter van het 4-5 mei comité Purmerend, de heer Dick Blokker. Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt.

Programma Nicolaaskerk

De bijeenkomst in de Nicolaaskerk start met een inleidend orgelspel door Peter van Voorst waarna de Dick Wijers, bestuurslid van het 4-5 mei comité Purmerend, de opening verricht. Het concert wordt deze keer verzorgd door het Stedelijk orkest met solisten met een afsluitend orgelspel door Peter van Voorst. Na afloop wordt een kopje koffie/thee aangeboden.

Interkerkelijk avondgebed in de Lutherse kerk

Voorafgaand aan de herdenkingstocht houdt het beraad van kerken een interkerkelijk avondgebed in de Lutherse kerk met als thema “Verlangen naar vrede” Voorganger is Helmine Pronk. Aanvang 18.15 tot 18.50 uur.

Herdenkingsdienst Purmerkerk

De herdenkingsdienst in De Purmer start om 19.45 uur bij de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Harry Rotgans.

Herdenking Beemster

De herdenking in de Beemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg vanaf 19.45 uur waarna er een herdenkingsprogramma volgt in de Keyserkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Coen Lageveen.

Filmhuis

Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de film Persian Lessons, toegang is gratis. Meer informatie vindt u op www.filmhuispurmerend.nl

Theater de Purmaryn

In Theater de Purmary is op 4 mei om 20.30 uur de gratis toegankelijke voorstelling te zien van Servaes Nelissen ‘Steeds lichter’. Kaarten hiervoor zijn te reserveren bij De Purmaryn, www.depurmaryn.nl

Bevrijdingsfestival Koemarkt 5 mei

Op donderdag 5 mei organiseren de vrienden van de Koemarkt het Bevrijdingsfestival. Het programma is als volgt;

16.00 - 17.30 uur  Inloop. Van 17.30  tot 19.00 uur: John Wals - a Few Dutch and a Welshmen. Van 19.30 tot 21.00 uur: Dare Devils . Van 21.30 tot  23.00 uur.: DIS Band.

Kindervrijmarkt Purmer-Zuid 5 mei

In de Purmer-Zuid in wijkpark De Driegang is er zoals andere jaren de kindervrijmarkt, ter gelegenheid van Bevrijdingsdag. Vele honderden kinderen proberen op 5 mei hun spulletjes te ruilen en te verkopen. Dit evenement wordt georganiseerd door de Zuid-Pool en de wijkkerngroep,

Overige activiteiten rond 4 en 5 mei

Expositie Tweede Wereldoorlog

Tot en met 5 mei is de gratis toegankelijke expositie Tweede Wereldoorlog te zien in de bibliotheek en aangrenzende Nieuwenhuijzenzaal en gang van het Waterlands Archief. Eric Bijtelaar heeft op deze locaties vier vitrines met gevarieerde oorlogsobjecten ingericht met afbeeldingen, documenten en documentatie over de oorlog. Locatie: Bibliotheek Waterland, Waterlandlaan 40 en Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, Purmerend.

Herdenkingswandeltocht 30 april

Op zaterdag 30 april kan men deelnemen aan de Herdenkingswandeltocht Tweede Wereldoorlog in het centrum van Purmerend. De wandeling duurt 1,5 uur en start vanaf de VVV-Museumwinkel, om 13.30 uur en eindigt in de Bibliotheek. Kosten voor leden € 6.50 en niet leden € 7.50. Deelnemers ontvangen gratis het boekje van Meijer van der Sluis en een kopje koffie of thee. Aanmelden alleen via de bibliotheek: (dus niet via de museumwinkel) . Gidsen van dienst: Daan Sopar , Dick Blokker, Henk Meines. www.bibliotheekwaterland.nl

Herdenkingsfietstocht 1 mei

Op zondag 1 mei is de Herdenkingsfietstocht Tweede Wereldoorlog Purmerend en Omstreken. De tocht duurt ca. 2 uur ( ca.15 km). Deelname kost € 4,00. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdag 30 april voor 15.00 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen @purmerendsmuseum.nl. Gidsen van dienst Gerard Wegman en Henk Meines.

Lezing 2 mei

Op 2 mei is de lezing Purmerend tijdens de Tweede Wereldoorlog te beluisteren met accent op onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis. Locatie: Bibliotheek Waterland, Waterlandlaan 40, Purmerend. De lezing vindt plaats op de tweede etage, aanvang 19:30 uur. Graag vooraf aanmelden via de bibliotheek: www.bibliotheekwaterland.nl/actueel/. Betaling vooraf.

Meer informatie over het programma op 4 mei kunt u vinden op de website van het 4 en 5 mei comité Purmerend, www.4en5meipurmerend.nl

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Levensgrote kartonnen ‘Beemstermolen’ door regen en wind ingestort Algemeen 26 jun, 08:19
Afbeelding
Het is weer volop Reuring in Purmerend Algemeen 25 jun, 09:47
Afbeelding
Innovatie rondom ICT dat past bij jouw bedrijf Algemeen 24 jun, 10:52
Afbeelding
Woning Herikkruid belangrijke schakel in internationaal drugsnetwerk Algemeen 24 jun, 10:29
Afbeelding
Auto opzettelijk op groep mensen ingereden in Landsmeer 112-nieuws 24 jun, 06:14
Afbeelding
Weekend vol Reuring, zondag speciale Kidz-voorstellingen Algemeen 23 jun, 17:00
Afbeelding
De Purmer 400 jaar naar climax: ruim 10 dagen groot feest! Algemeen 23 jun, 15:00
Afbeelding
Jerry Huizinga mag naar huis Algemeen 23 jun, 13:34
Afbeelding
HV Vido gaat starten met rolstoelhandbal Algemeen 23 jun, 13:00
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Gastles over kansen, risico’s en verleidingen van IT-talent groot succes Algemeen 23 jun, 10:11
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Purmerend

Op Rodi Purmerend volg je het laatste nieuws uit Purmerend. Rodi Purmerend informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Purmerend

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Purmerend in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief