4 mei dodenherdenking Middenbeemster

Algemeen
De dodenherdenking in Middenbeemster op 4 mei start op 't Landje.
De dodenherdenking in Middenbeemster op 4 mei start op 't Landje. (Foto: archieffoto Geert Heikens)

BEEMSTER - Het 4 mei comité Beemster nodigt bewoners uit om deel te nemen aan de 4 Mei-herdenking in Middenbeemster. Nieuw in deze herdenking is dat dit jaar gestart wordt met de activiteit op ’t Landje. Na de kranslegging worden alle belangstellenden uitgenodigd om deel te nemen aan een bijeenkomst in de Keyserkerk.

Het programma start om 19.45 uur wanneer belangstellenden bij elkaar komen rond het monument op ’t Landje Rijperweg. Diezelfde tijd vertrekt het organiserend comité vanuit de Keyserkerk naar ’t Landje. Om 19.57 uur start de herdenking met o.a. blazen taptoe; twee minuten stilte; zingen Wilhelmus en kranslegging. Het programma wordt om 20.15 uur afgesloten op ’t Landje. Daarna gaat de optocht met belangstellenden naar de Keyserkerk waar om 20.30 uur het herdenkingsprogramma start tpt 21.30 uur.

Leerlingen van de Lourdesschool uit Westbeemster zullen dit jaar onderdeel uitmaken van het programma. Zowel op ’t Landje als in de Keyserkerk. Voorafgaand aan de herdenking zal een parkeerverbod worden ingesteld op de parkeerplaatsen Rijperweg zuidzijde ter hoogte van het monument op ‘t Landje. Bewoners die zelf ook een boeket/bloemen willen neerleggen krijgen daartoe de gelegenheid na de officiële kranslegging.

Het kruispunt zal rond 19.45 en 20.15 uur korte tijd worden stilgelegd om een veilige oversteek te kunnen garanderen voor de stoet. De Rijperweg zelf zal tussen de Middenweg en de Raadhuisstraat gedurende de plechtigheid afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Verkeersregelaars zullen hierbij ondersteunend aanwezig zijn.

Keyserkerk

Het programma in de Keyserkerk heeft tussen 20.30 en 21.00 uur (tijden bij benadering) een meer ‘officieel’ karakter (toespraken, muziek, zang). Bijzonder onderdeel is de overhandiging van het Verzetsherdenkingskruis van Elias Doets aan het 4 mei comité Beemster. Tussen 21.00 – 21.30 uur heeft het programma een informeel karakter, onder het genot van een door het comité aangeboden kopje koffie/thee.

Het Gemeentebestuur zal deze avond vertegenwoordigd worden door de wethouder Coen Lageveen.

Ceremoniemeester bij het programma is Mart Hellingman.