Het succes van LEGO

Algemeen
Er bestaat geen twijfel over dat Lego een van de populairste speelgoedsets ter wereld is.
Er bestaat geen twijfel over dat Lego een van de populairste speelgoedsets ter wereld is. (Foto: Pixabay)

LEGO is een constructiespeelgoed dat al bijna 100 jaar bestaat. Het bestaat uit in elkaar grijpende plastic steentjes waarmee allerlei bouwwerken kunnen worden gebouwd, van huizen en kastelen tot ruimteschepen en wolkenkrabbers. LEGO is uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedproducten ter wereld, met miljarden verkochte stukken per jaar. Het bedrijf heeft sinds de oprichting een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels worden de producten verkocht in meer dan 140 landen over de hele wereld. In 2017 genereerde LEGO een omzet van 9,4 miljard euro, waarmee het een van de meest succesvolle speelgoedbedrijven in de geschiedenis is. Reden genoeg om te kijken naar de geschiedenis van deze onderneming en hoe ze over de jaren zo groot hebben kunnen worden.

Hoe LEGO een wereldwijd speelgoedimperium werd

Het begon allemaal in 1932 met een eenvoudig houten speeltje genaamd ‘Automatic Binding Bricks’. Maker Ole Kirk Christiansen begon deze blokken te maken in zijn timmerwerkplaats in Denemarken, en het bedrijf LEGO was geboren. Christiansen noemde zijn bedrijf LEGO, gebaseerd op de Deense woorden ‘leg godt’. wat “goed spelen” betekent. Christiansen’s zoon, Godtfred, kwam in 1934 in het bedrijf en hielp mee om het bedrijf uit te breiden. In 1947 begon LEGO met de productie van plastic speelgoed, dat duurzamer en goedkoper te produceren was dan houten speelgoed. Het was pas in 1949 dat LEGO begon met de productie van de in elkaar grijpende blokken die nu wereldwijd bekend zijn. In de beginjaren waren de LEGO stenen slechts beschikbaar in een beperkt aantal kleuren, maar tegen 1955 werden ze geproduceerd in rood, geel en blauw. In hetzelfde jaar bracht LEGO eveneens zijn eerste minifiguur uit, dat een onmiddellijke hit werd bij kinderen over de hele wereld. Tegen de jaren 1960, was LEGO een internationaal succes, met producten die werden verkocht in meer dan 50 landen. Vandaag is Lego een van het populairste speelgoed ter wereld, met een productie van miljarden stukjes per jaar. Het bedrijf heeft zich zelfs uitgebreid naar films, videospelletjes en themaparken. 

Het uitbreidend assortiment LEGO

Lego heeft een lange weg afgelegd sinds het bescheiden begin in de werkplaats van de Deense timmerman Ole Kirk Christiansen. Vandaag zijn de iconische bouwsteentjes geliefd bij kinderen en volwassenen over de hele wereld. Hoewel het basisontwerp van LEGO blokjes al meer dan 60 jaar onveranderd is, biedt het bedrijf nu een breed scala aan producten om aan de behoeften van elke bouwer te voldoen. Naast de traditionele stenen biedt LEGO nu ook minifiguren, speciale stukken en themasets aan. Of je nu een kasteel of een ruimtestation wilt bouwen, er is altijd een LEGO set die bij je past. En omdat er steeds nieuwe sets worden uitgebracht, is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Enkele van de meest populaire Lego sets zijn de Star Wars Millennium Falcon, de LEGO Movie Batcave Break-In, en het Spookhuis. Deze sets zijn populair omdat ze een mix bieden van klassieke LEGO speelbaarheid met iconische personages en locaties uit enkele van de meest populaire films en TV. Bovendien is het tegenwoordig ook mogelijk om in een LEGO shop losse onderdelen te bestellen, waarmee je gemakkelijk je collectie helemaal naar eigen wens uitbreidt.

Waarom Lego zo populair is bij zowel kinderen als volwassenen

Er bestaat geen twijfel over dat Lego een van de populairste speelgoedsets ter wereld is. Maar waarom is dat zo? Wat is het aan LEGO dat zowel kinderen als volwassenen aanspreekt? Een deel van het antwoord ligt wellicht in de geschiedenis van het speelgoed. LEGO werd voor het eerst gemaakt in 1932 en is daarmee een van de oudste speelgoedbedrijven ter wereld. Dit betekent dat er meerdere generaties mensen zijn die met LEGO zijn opgegroeid, waardoor het voor veel volwassenen een nostalgische optie is. Daarnaast is LEGO relevant gebleven door continu te innoveren en het assortiment uit te breiden. Vandaag de dag zijn er LEGO sets voor allerlei interesses, van Harry Potter tot Star Wars figuren. Dit betekent dat er een LEGO set is voor iedereen, ongeacht de leeftijd.

Een andere belangrijke factor in de populariteit van LEGO is zijn veelzijdigheid. Met LEGO kan je alles maken wat je maar kunt bedenken. Dit maakt het een geweldig speelgoed voor zowel kinderen als volwassenen, die uren kunnen doorbrengen met het bouwen en spelen met hun LEGO creaties. Dus wat maakt LEGO zo populair? Er zijn vele factoren - van de rijke geschiedenis tot de eindeloze mogelijkheden. Maar wat de reden ook is, het valt niet te ontkennen dat LEGO een blijvertje is. 

Recente uitdagingen voor LEGO

Hoewel het nu een van de populairste speelgoedartikelen ter wereld is, heeft LEGO niet altijd zo’n vaste voet aan de grond gehad. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren voor een aantal uitdagingen gestaan. Een van de grootste problemen is de toenemende populariteit van digitaal entertainment. Nu meer kinderen dan ooit videogames spelen of mobiele apparaten gebruiken, heeft LEGO hard moeten werken om relevant te blijven. Daarnaast heeft het bedrijf ook te kampen met dalende verkoopcijfers in enkele van zijn belangrijkste markten, zoals Europa en de Verenigde Staten. Ondanks deze uitdagingen blijft LEGO een van de populairste speelgoedmerken ter wereld. En met een nieuwe focus op duurzame productie en inclusief design, lijkt het bedrijf klaar om kinderen nog vele jaren te blijven vermaken en inspireren.

Toekomstplannen voor het bedrijf

LEGO heeft enkele spannende nieuwe plannen aangekondigd voor de toekomst van het bedrijf. Een van de meest ambitieuze is het LEGO City project, dat als doel heeft een hele stad te bouwen van LEGO blokjes. Het project bevindt zich nog in de beginfase, maar LEGO is al bezig met het ontwerpen en testen van prototypes voor LEGO gebouwen. Daarnaast is LEGO ook van plan om een nieuwe lijn van producten gericht op volwassenen te lanceren. De lijn zal bestaan uit LEGO sets die uitdagender en complexer zijn, maar ook uit LEGO thema meubels en woonaccessoires. LEGO denkt duidelijk aan de toekomst, en we kunnen niet wachten om te zien waar ze mee komen!

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie