Weggeefwinkel nu aan Pampusstraat, maar toekomst is allerminst zeker

Algemeen
Linda Teunissen, Esther van Wurf, Nancy van Dijk en Gavin Smit (van links naar rechts) voor de Weggeefwinkel Wheermolen.
Linda Teunissen, Esther van Wurf, Nancy van Dijk en Gavin Smit (van links naar rechts) voor de Weggeefwinkel Wheermolen. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Sinds eind juni is Weggeefwinkel Wheermolen gevestigd aan de Pampusstraat 47a. Dat betekent dat mensen die het keihard nodig hebben na een lange periode van onzekerheid weer terecht kunnen. Vorig jaar moest de winkel, die toen nog De Saamhorigheid heette, weg uit het pand aan de Mercuriusweg. Mede dankzij de vasthoudendheid van wijkmanager Edwin Färber, en niet te vergeten de steun van Intermaris, is een andere locatie gevonden. Al moet erbij gezegd dat de huidige vestiging op de nominatie staat om op termijn gesloopt te worden.

Verhuizing op termijn dreigt doordat pand op termijn wordt gesloopt

Het vacuum waarin de weggeefwinkel een tijdlang zat, doordat er geen ruimte beschikbaar was, zorgde ervoor dat een aantal vrijwilligers bedankte. Inmiddels is de groep weer op volle sterkte en worden degenen die zich spontaan aanmelden op een wachtlijst geplaatst. “De mensen weten ons gelukkig weer te vinden”, stelt Esther van Wurf. Zij en de op dat moment ook aanwezige Nancy van Dijk, Linda Teunissen en Gavin Smit ontfermen zich over de binnenkomende spullen en over degenen die een kijkje komen nemen, om uiteindelijk met een of meer artikelen de ‘winkel’ te verlaten. Alie, Patricia, Wesley en Jacco zijn de andere vrijwilligers die regelmatig helpen. 

Twee jaar geleden, toen de Weggeefwinkel net opende in het voormalige schoolgebouw aan de Mercuriusweg, schreef deze krant dat het mooi was dat een dergelijk initiatief in een stad als Purmerend er is, maar dat het in feite een schande is dat het moet bestaan. Het impliceert dat er simpelweg grote behoefte is aan een voorziening als deze. Nancy van Dijk: “Dat kun je wel zeggen. Het is tijdens en na Corona alleen maar noodzakelijker geworden. Steeds meer mensen worden geconfronteerd met hoge energierekeningen en duurdere boodschappen en kunnen het hoofd niet of nauwelijks boven water houden. Zij komen bij ons om te kijken of we iets hebben wat ze nodig hebben. De een noemt het schrijnend, wij zijn blij dat we deze mensen kunnen helpen.”

Wisselend aanbod

In de afgelopen maanden is de ruimte aan de Pampusstraat flink gevuld met spullen. Nancy: “Gelukkig komen met regelmaat mensen met spullen die zij niet meer gebruiken. Zodat we een wisselend aanbod hebben.”

De Weggeefwinkel kan op meubels na nagenoeg alles gebruiken. “Voor meubels hebben we geen ruimte”, aldus Gavin, die eraan toevoegt dat spullen die aangeboden worden schoon en heel moeten zijn. Het liefst zien we ook nog dat het gesorteerd is, dan kunnen we het zo in de stellingen zetten of ophangen.”

Anderen ook de gelegenheid

De medewerkers van de ‘goedkoopste winkel van Purmerend’ proberen scherp in de gaten te houden met welke frequentie de ‘klanten’ komen. “De winkel is voor iedereen, maar het kan niet zo zijn dat iemand hier meerdere keren in de week aan het struinen is en telkens als er iets nieuws staat of hangt opnieuw met spullen naar huis gaat. Anderen moeten ook de gelegenheid hebben. We zijn daar extra alert op”, vertelt Linda Teunissen.

De openingstijden zijn maandag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur. Het inbrengen kan tot 11.30 uur. Dit om de medewerkers de gelegenheid te geven om de aangeboden spullen netjes in de schappen te leggen. Weggeefwinkel Wheermolen, Pampusstraat 47a. Om eventuele overlast voor de overige bewoners van het complex te beperken is het verzoek om om te lopen naar de achterzijde van het gebouw. Het telefoonnummer is 06 16731209. Het e-mailadres is weggeefwinkelwheermolen@gmail.com Ook te volgen op de Facebookpagina Weggeefwinkel Wheermolen.