Emotie en vreugde bij de officiële opening van Flexibel de Theaterschool

Algemeen
Burgemeester Ellen van Selm verklaart, temidden van de eerste studenten, de Theaterschool officieel voor geopend.
Burgemeester Ellen van Selm verklaart, temidden van de eerste studenten, de Theaterschool officieel voor geopend. (Foto: Anneke Beumer)

PURMEREND – Hoewel de eerste studenten er al een aantal maanden op hebben zitten vond afgelopen maandag de officiële opening plaats van Flexibel de Theaterschool in Cultuurhuis Wherelant. En wat voor één. Een flink gezelschap had zich verzameld in Wherelant om getuige te zijn van mooie, en vaak ook emotionele woorden van de mensen die een grote rol speelden in de totstandkoming van deze professionele en unieke theaterschool voor jongeren met een verstandelijke beperking. En om voorgesteld te worden aan de eerste enthousiaste en zeer gemotiveerde lichting studenten van het jaar 2022-2023. “We schrijven hier vandaag geschiedenis.”

“Dat ‘zo is het nu eenmaal’ kan bij het grof vuil.”

Stralend en met een big smile kwamen tien van de twaalf eerstejaars de trap af. José van den Hurk, directeur van Wherelant, benoemde het, omringd door hen, maar direct: Een sensationeel moment voor niet alleen Wherelant maar voor heel Nederland, deze eerste theaterschool voor jongeren met een beperking. Vele jaren was het voor haar en anderen een grote droom, en een droom, haalt ze aan, moet je omzetten in ambitie die je werkelijkheid moet laten worden. Dat werd hij, op 3 oktober dit jaar, de eerste schooldag.

Initiatiefnemers

De theaterschool kwam tot stand op initiatief van Henriette ter Riet, artistiek leider van theatergroep Flexibel die al 25 jaar onderdak heeft bij Wherelant, docenten Marianne van Zeijlen en Tim Schuitvlot, en Jantine Geels, projectleider. Zij gingen in gesprek met de gemeente en met de zorginstellingen Prinsenstichting, Odion, Breidablick en Edulife. Ook ondernemers werden benaderd om zich aan de school te verbinden waarvan onder andere De Haan Facilitair Bedrijf, Technoberg en de Rabobank zich groot hebben gecommitteerd.

Tekst loopt door onder afbeelding


V.l.n.r.: Henriette, Jantine, José, Tim en Marianne. (Foto: Els Broers)

Geschiedenis schrijven

Henriette is al 25 jaar verbonden aan de Theatergroep Flexibel van Wherelant. “En dan komt daar na 25 jaar een theaterschool uit. Ik had dat nooit durven dromen. We schrijven hier vandaag geschiedenis. Een theaterschool, de Flexibel-familie, om mensen te raken, verhalen te vertellen, een spiegel voor te houden en bespreken wat er in de maatschappij gebeurt. Een gezelschap dat is uitgegroeid tot een theaterschool. Want wat is mooier dan te zijn wie je bent, met het spotlight op je, een podium en applaus. Dat publiek hebben we nodig. Om ons te ondersteunen en te helpen de theaterwereld te veroveren. Met Connecting theater. Waarin altijd de verbinding wordt gezocht met het publiek. Bij ons zit alles in het momentum, het hier en nu. We werken met een introscript waarin altijd ruimte is voor improvisatiemomenten. We willen hiermee de theaterwereld veroveren op onze eigen unieke manier.”

Emotioneel

Voor Jantine staat het moment dat de theaterschool in haar gedachten kwam nog vers voor ogen als ze Willem erbij haalt die jaren geleden als kleine jongen al bij Flexibel speelde. Hij wilde acteur worden. Toen hij 18 werd meldde hij dat hij ging werken en een dagbesteding ging zoeken. "Maar hij wilde zo graag de theaterwereld in. Zo begonnen wij na te denken over de theaterschool die nu, vijf jaar later, realiteit is geworden, en waar ook Willem nu studeert.” Jantine krijgt het emotioneel moeilijk als ze terugdenkt aan haar zusje met downsyndroom. Zij kreeg nooit de kans om te kiezen wat ze echt wilde.

Tekst loopt door onder afbeelding


Jantine haalt herinneringen op met Willem. (Foto: Els Broers)

Nieuwe mogelijkheden

Ook voor Joan Nederlof, oprichter van theatergezelschap Mugmetdegoudentand en gastdocent en vaste partner van de theaterschool, gaat de connectie diep. Waar zij zelf naar de theaterschool ging was haar broertje met downsyndroom daar niet welkom. Hij was daar erg verdrietig over. "Maar er was niets aan te doen, zo vertelden we hem, zo is het nu eenmaal. En nu staan we hier, in de allereerste theaterschool voor mensen met een beperking. Belangrijk nieuws voor het hele land. Nu kan ‘zo is het nu eenmaal’ bij het grof vuil, om plaats te maken voor nieuwe mogelijkheden. Zo zorgden de verloren kansen van de een voor deze kans voor de ander. In oktober zijn we met elkaar van start gegaan en voor onze eerste voorstelling hebben we Fame als uitgangspunt gekozen. Een gezamenlijke voorstelling van Flexibel en Mugmetdegoudentand die op 21 mei in theater de Purmaryn wordt opgevoerd.”

Leren over jezelf

Pien Heijnis, directeur van de Martin Luther Kingschool voor voortgezet speciaal onderwijs, had een feest van herkenning met de vele oud-leerlingen die ze terugziet als student van de Theaterschool. Op haar school loopt inmiddels een project waarin kinderen kennismaken met het theatervak. Dat mondde uit in de voorstelling ‘Lang en gelukkig’ die drie keer werd opgevoerd in het dorpshuis van Neck. “Belangrijk. Want theater spelen is veel leren over jezelf, over sterk in je schoenen staan. We hopen dat alle talenten op de Martin Luther Kingschool straks kunnen aansluiten bij de theaterschool.”

Dromen najagen

Voor wethouder Eveline Tijmstra die zich jarenlang vanuit de gemeente inzette om de theaterschool tot stand te brengen was de opening eveneens een mijlpaal. Ze haalde een liedje aan dat ze zelf graag luistert om haar eraan te herinneren wat ze met haar werk wil bereiken, A million dreams van Pink. Oplezen bracht hem niet over, dus spontaan zong ze het maar, op de perfecte plek, het podium van Flexibel. “Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar talent te ontdekken. Ook op de Martin Luther Kingschool. En dat er dan een plek is waarin je dat verder kunt ontwikkelen en je eigen droom kunt najagen. Dat maakt het team van Wherelant nu mogelijk voor een grote groep studenten. En ik hoop dat er nog vele bij komen.”

Mooie toekomst

Aan burgemeester Ellen van Selm tenslotte de taak om de school officieel te openen. Maar niet voor ze iedereen een groot compliment gaf voor wat er nu bereikt is. "Flexibel gaat een mooie toekomst tegemoet.” Met de studenten om zich heen sloeg ze op de gong. Daarna volgde een impressie van de eerste maanden van de school op het scherm. En met een luid ‘dit ben ik’, en ‘dit zijn wij’, gevolgd door een diepe buiging naar het publiek van de studenten was de Theaterschool echt officieel geopend.


José van der Hurk te midden van de studenten van de theaterschool. (Foto: Els Broers)