Stations Purmerend scoren voldoende in Stationsbelevingsmonitor

Algemeen
Weidevenne scoort met een 7,12 het hoogste van de Purmerendse stations.
Weidevenne scoort met een 7,12 het hoogste van de Purmerendse stations. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Wat voor een cijfer zou jij Station Purmerend, Overwhere en Weidevenne geven? Als het een voldoende is, ben je het met veel andere reizigers eens. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022.

Het station van Purmerend krijgt dit jaar een 6,75. Station Overwhere een 7,05. De waardering voor Station Weidevenne is nog iets hoger, namelijk 7,12.

De drie stations in Purmerend behoren niet bij de 25 best gewaardeerde stations van Nederland. Om daarin een plekje te krijgen, moet je minstens een 7,8 scoren. De beste gewaarde stations van Nederland zijn te vinden in Zuid-Limburg. Op de eerste plek staat Klimmen-Ransdaal (8,3), gevolgd door Schin op Geul (8,2) en op de derde plek Valkenburg (8,1).

Om te ontdekken welke aspecten er toe doen in de beleving van de reiziger, is door NS Stations en ProRail een onderzoeksmethode ontwikkeld waarmee de impact van de verschillende maatregelen op de stationsbeleving van reizigers gemeten kan worden. Dit is de stationsbelevingsmonitor (SBM). Via enquêtes wordt reizigers gevraagd naar hun waardering van de stations. Met behulp van deze informatie worden de stations gemonitord en wordt er per station een focus geïdentificeerd en wordt bekeken welke maatregelen wel of niet werken voor de reiziger. Grote stations (top 47) worden elk kwartaal gemeten, de overige stations eenmaal per jaar.