Cultureel Purmerend zoekt nieuwe leden voor de (jongeren)wijkjury’s

Cultuur
Nico, Floortje, Tijn en Marcella kijken met veel plezier terug op hun jaar in de wijkjury.
Nico, Floortje, Tijn en Marcella kijken met veel plezier terug op hun jaar in de wijkjury. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND – Theater de Verbeelding en Theater de Purmaryn zijn weer op zoek naar nieuwe leden voor de wijkjury voor het seizoen 2024-2025. Voor het vijfde jaar alweer biedt dit jongeren en volwassenen die niet zo snel naar het theater gaan de kans om, in een gezellige groep, in twaalf voorstellingen gratis kennis te maken met het theater en een kijkje achter de schermen te krijgen. Vier leden uit de vorige jury’s vertellen enthousiast waarom een jaar in de wijkjury zo de moeite waard is.

Bezoek gratis twaalf voorstellingen met je mede-juryleden

Tijn Schinkel zit dit jaar in de wijkjury. Hij was niet zo van het theater maar ging een keer met zijn moeder mee, kwam daar in aanraking met de wijkjury en besloot een jaartje mee te draaien. “Daarvoor vond ik eigenlijk alleen cabaret wel leuk”, zegt Tijn. “Maar de wijkjury is veel meer divers. Ik ben door sommige voorstellingen erg verrast maar heb ook geleerd dat er bepaalde genres zijn die ik niet leuk vind, waar ik niet meer naar toe hoef.”

Gezellig met de groep

Het leuke vond Tijn ook dat je alles met de groep doet. “Je drinkt gezellig een biertje erna. Vooraf kom je bij elkaar, dan vertelt Jurgen iets over de voorstelling en geeft je iets mee om over na te denken. Je leert er dus ook nog wat van. En na afloop spreek je met een of twee van de spelers, zo hoor je ook wat er allemaal bij een voorstelling komt kijken. Ik ben wel van plan nu wat vaker naar het theater te gaan, en ook naar voorstellingen waar ik in eerste instantie niet zo snel naartoe zou gaan. Gewoon iets uitproberen.”

Veel geleerd

Floortje Marchand zat vorig jaar in de jongerenwijkjury en zit nu in haar examenjaar dus heeft wat minder tijd voor theater. Maar toen ze bij de wijkjury zat was ze er zo mee bezig dat ze voor haar profielwerkstuk cabaret koos als onderwerp. “Ik wilde onder andere het grijze gebied onderzoeken tussen belediging en humor. En ontdekken wat mensen interessant vinden, hoe het proces van het maken van zo’n hele show gaat. Ik heb ontzettend veel geleerd ervan.” Haar leraar ook; op haar profielwerkstuk prijkt een 8+. 

Je wordt uitgedaagd

Door het jaar in de wijkjury is Floortje ook meer gaan nadenken over dingen. “Je wordt in de wijkjury echt uitgedaagd. Vanuit je eigen mening met anderen discussiëren, je kunt gewoon zeggen wat je denkt en daar dan een leuk gesprek over voeren. Je ontdekt ook je eigen smaak, dat is soms verrassend. Een poppenvoorstelling vond ik zelfs het allermooiste, terwijl ik daar voorheen niets mee had. En je ontmoet mensen die je anders niet zou ontmoeten. Ik heb er zeker theatervrienden aan over gehouden.”

Die nagesprekken met de toneelspelers voelen als een privilege

Nico Raat en Marcella Sjollema draaiden vorig seizoen mee in de volwassen wijkjury en kijken er met veel plezier op terug. “Het is superleuk”, zegt Marcella. “Je komt in contact met veel soorten theater en alles krijgt een meerwaarde door de voor- en nagesprekken. Ook nu ga ik nog regelmatig naar theater, en ik neem altijd wel mijn man of een vriendin mee. En we hebben nog steeds de appgroep van de wijkjury waar we elkaar tips geven.”

Theater vermaakt

Nico geeft aan dat de wijkjury hem heel erg heeft verrijkt. “De meeste mensen weten totaal niet wat theater inhoudt. Het zet je aan tot nadenken over thema’s. Je wordt vermaakt. En sommige dingen blijven ook hangen. Ik merk dat ik oplettender ben gaan kijken bij toneelstukken. En ik heb ontzettend veel respect gekregen voor toneelspelers. Daar sta je met een solo van een uur of anderhalf, en die tekst gaat moeiteloos in een keer door. Fantastisch. En zo’n nagesprek met de performer, soms bekende mensen, voelt als een privilege, ik vond het geweldig.”

Elke wijkjury kiest na het jaar een gezamenlijke favoriet. Wie dat dit jaar wordt is nog afwachten, maar het kan verrassend uitpakken. “Vorig jaar waren de Ashton Brothers favoriet bij de jongeren”, vertelt Cor Stam van De Verbeelding. “Bij de volwassen jury kwam een dansvoorstelling er als favoriet uit. Dat hadden we ook niet verwacht, maar dat zegt veel.” 

Wil je meedoen?

Wil je ook een jaar meedraaien in een volwassen wijkjury? Of ben je tussen de 14 en 20 jaar en wil je graag in de jongeren wijkjury? Meld je dan z.s.m. aan bij Cor Stam, c.stam@theaterdeverbeelding.nl

Iedereen is welkom

Theaterervaring is niet nodig, integendeel! Iedereen is welkom, man, vrouw, elke leeftijd, uit elke wijk en met elke culturele achtergrond. Eind mei worden de jury’s van het komend seizoen samengesteld dus wees er snel bij.