Purmerendse Sandra vraagt aandacht voor woningnood in Purmerend

Nieuws
Sandra Mulder tijdens haar missie.
Sandra Mulder tijdens haar missie. (Foto: Chris de Vries)

PURMEREND - Het is niet de eerste keer in de wereldgeschiedenis dat iemand een grote wandeltocht begint om iets schrijnends in de samenleving duidelijk te maken. In dat rijtje staat vanaf 1 juni jongstleden Sandra Mulder uit Purmerend. Dat zij een revolte gaat realiseren zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar ze heeft wel een verhaal. Een triest verhaal over de woningnood in Purmerend en Nederland. Sandra gaat vanuit haar eigen beleving aandacht vragen voor dit grote sociale probleem, haar situatie maakt haar strijdbaar. Zij gaat haar ervaringen delen met zoveel mogelijk mensen tijdens een voettocht van Hulsberg in Limburg tot Den Helder, zo’n 300 kilometer.

Zij wil haar verhaal vertellen aan een ieder die zij op haar pad tegenkomt, zo zal zij stoppen op centrale plekken in grote steden en kleine dorpen. Statistieken zijn makkelijk en snel gemaakt maar de werkelijkheid die Sandra ervaart is echt confronterend. Zij zal de aandacht trekken met haar markante wandelwagen getooid met de Nederlandse vlag met opschrift ‘Wandelen tegen woningnood’.

Kan iedereen overkomen

Dit is tevens de naam van de Facebook pagina waar men de reis kan volgen. Sandra overnacht voor de gelegenheid in een meegebrachte tent op campings. Voor een wandeltocht kan je trainen maar plotseling dakloos worden, daar kan je je niet op voorbereiden, het kan iedereen overkomen. Sandra is nu enkele dagen onderweg en merkt nu al dat zij door de gesprekken veel herkenning heeft met haar verhaal. Ik spreek haar onderweg van Echt naar Weert. “De reacties zijn hartverwarmend en hartverscheurend, heel veel mensen en dan spreek je over drie generaties, worden door de woningnood getroffen. Daar schrik ik echt van. Ik kwam ook enkele jaren geleden in een wereld terecht die ik wel kende maar niet aan den lijve had ondervonden”, zegt Sandra.

Geen uitzondering

In Purmerend is de woningnood bijna het hoogst van Nederland. “En dan denk je toch, kan het nog beroerder. Uit de verhalen blijkt dat ik geen uitzondering ben, misschien ga ik wel een boek schrijven over mijn tocht. Zo zijn bijvoorbeeld ervaringen van lotgenoten nuttig, het is goed om eens over de grenzen van je eigen woonplaats te kijken.”

Doelgericht zwervend

De woningnood zal niet opgelost worden maar volgens Sandra Mulder kan er misschien wel naar de woonregels gekeken worden. Zij lijdt deze weken een zwervend bestaan maar wel doelgericht bestaan. Ze hoopt 23 juni terug te zijn in Purmerend.

CHRIS DE VRIES