Onrust groeit in Purmer-Zuid over komst en grootte van opvanglocatie

Nieuws
De opvanglocatie in Purmer-Zuid zuid komt te liggen tussen Purmer Zuid, Weidevenne, de Gors en Ilpendam.
De opvanglocatie in Purmer-Zuid zuid komt te liggen tussen Purmer Zuid, Weidevenne, de Gors en Ilpendam. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - In Purmer-Zuid is grote consternatie ontstaan na het uitlekken van een geheim document vanuit de gemeente Purmerend om in het gebied Purmer-Zuid zuid een opvanglocatie voor maximaal 1.500 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne neer te zetten. “Als het allemaal doorgaat betekent het dat Purmerend de op één na grootste opvanglocatie van Nederland binnen de grenzen krijgt”, verwoordt Simon Rutz de gevoelens van een groeiende groep. Bij hem en steeds meer bewoners begint de ontstane situatie nu pas goed door te dringen.  

1500 mensen uit Oekraïne huisvesten in kleine containerwoningen dicht op elkaar zou de gemeente Purmerend zelf ook niet moeten willen 

“Het is dat het document is uitgelekt, waarschijnlijk door iemand die het niet eens is, maar hiermee schaadt de gemeente Purmerend het vertrouwen tussen burger en overheid op grote schaal”, aldus Rutz. “Dat er een noodzaak is om vluchtelingen te helpen en op te vangen geniet ieders steun. Maar niet op de wijze zoals het nu gebeurt, door dit plan erdoor te drukken zonder dit algemeen bekend te maken. Maar een paar mensen in de nabijheid van de locatie hebben een brief ontvangen”, weet hij uit gesprekken met buurtgenoten.

Als locatie voor de opvanglocatie is gekozen voor het gebied dat precies tussen Purmerend Zuid, Weidevenne, de Gors en Ilpendam in ligt. Rutz: “Het is de laatste jaren duidelijk zichtbaar geworden dat bij de opvang van asielzoekers en vluchtelingen ‘spreiding’ het toverwoord is. Niet alleen door heel Nederland, maar ook in de provincies en gemeenten. De gemeente Purmerend heeft het voornemen om maar liefst (tot) 1500 vluchtelingen uit Oekraïne in dezelfde containerwoningen te plaatsen zoals deze nu ook zijn geplaatst bij de McDonalds en het voormalige politiebureau. En dat voor een periode van 10 tot 15 jaar en allemaal op een en dezelfde locatie. Dat is vragen om problemen en overlast.”

Asielzoekers uit andere landen

Hij vindt de wijze waarop dit door de gemeente geheim is gehouden geen enkel goed gevoel geeft over de mogelijke komst van toekomstige asielzoekers uit andere landen. “Zodra de containers er eenmaal staan en we jaren verder zijn is de stap klein voor de gemeente om daar ook asielzoekers uit verschillende andere landen op te vangen en te huisvesten. In eerdere correspondentie van de gemeente Purmerend wordt dit namelijk open gehouden.”

Vanaf vrijdag 27 oktober trekken 50 vrijwilligers de stad in om in totaal 20.000 flyers te verspreiden waarin ongeruste inwoners worden opgeroepen om aanwezig te zijn bij de vergadering waarin over het plan wordt besloten. Deze is op woensdag 1 november 

Reactie wethouder: We snappen de vragen en zorgen van de inwoners. We gaan met hen in gesprek. Er zijn geen plannen om een AZC te plaatsen

“Na Ter Apel zou dit de grootste opvanglocatie van Nederland worden. Nu zal de gemeente zeggen dat dit een andere opvanglocatie is omdat het alleen voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne is. Dat is feitelijk juist maar neemt niet weg dat zodra deze containerwoningen er eenmaal staan, het nog maar een kleine stap is om asielzoekers uit alle andere landen hierin te huisvesten en we weten uit eerdere ervaringen met Ter Apel wat er dan allemaal kan gebeuren. Gemeentebesturen komen en gaan en niemand weet hoe ons volgende gemeentebestuur of de landelijke politiek hier mee om zal gaan?”

Een dorp binnen een stad

1500 mensen uit Oekraïne huisvesten in kleine containerwoningen dicht op elkaar zou de gemeente Purmerend volgens Rutz zelf ook niet moeten willen. “Los van het feit dat er een dorp binnen een stad ontstaat is de kans op overlast, veiligheids- en gezondheidsproblemen en diverse andere calamiteiten veel te groot. Wij zijn van mening dat de gemeente hier veel te weinig oog voor heeft”, zegt Simon Rutz tot slot.

De gemeente Purmerend begrijpt de vragen en zorgen van inwoners over de mogelijke huisvesting van ontheemden uit Oekraïne in het gebied ten zuidoosten van de Verzetslaan (de Purmer Zuid zuid).

In gesprek

Wethouder Harry Rotgans: “Daarom gaan we binnenkort ook met hen in gesprek over deze grote opgave die het Rijk aan ons heeft voorgelegd, en waarover zowel door het Rijk als door Purmerend nog geen besluit is genomen. Op 1 november wordt het plan met de raad besproken, bewoners kunnen daar inspreken om hun mening mee te geven aan de raad.”

En: “We hebben al met de initiatiefnemers van deze actie gesproken en na de herfstvakantie staat een nieuw gesprek gepland. Zij kunnen ook inspreken bij de raadscommissie. We weten dat mensen erg bang zijn dat er een AZC komt. Ik kan hier het volgende op antwoorden: vanuit het Rijk zijn diverse opdrachten opgelegd aan gemeentes en veiligheidsregio’s. Dit zijn opdrachten voor de opvang van asielzoekers, ontheemden uit Oekraïne en AMVers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland hebben over deze taakstellingen afspraken gemaakt. Zaanstad neemt het deel asielzoekers op zich, Purmerend de Oekraïense ontheemden en de 5 overige gemeenten de AMVers. Overigens vangen op dit moment ook de andere zes gemeenten in de regio Oekraïense ontheemden op. Purmerend staat dus aan de lat voor de opvang van Oekraïense ontheemden, er zijn geen plannen om een AZC te plaatsen”, aldus Harry Rotgans.