Buurtgezinnen in Purmerend helpt met het steungezin iedere zondag naar voetbal

Nieuws
In het weekend is Marianne met haar man en kinderen steungezin.
In het weekend is Marianne met haar man en kinderen steungezin. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overdag is Marianne leerkracht op een basisschool. In het weekend staat zij langs de lijn bij haar zoon én is zij met haar man en kinderen steungezin bij Buurtgezinnen. Voor de ouderen onder ons: nee, dit is geen schriftelijke versie van het tv-programma Jambers, maar het verhaal van een gezin dat zijn huis en hart heeft opengesteld om een kindje wekelijks een leuke middag te bezorgen.

Via een zoekvraag op Facebook maakte Marianne kennis met Buurtgezinnen in Purmerend. Daarin werd gezocht naar een steungezin waar de 9-jarige jongen met een leeftijdsgenootje kan spelen. Buiten school heeft de knul geen vriendjes om mee af te spreken. De jongen vindt het lastig om contact met leeftijdsgenootjes te maken, omdat hij soms moeilijk uit zijn woorden kan komen. “Alsof ik het verhaal over mijn eigen zoon las”, zei Marianne.

De jongens bleken elkaar al van school te kennen en vanaf de 1e kennismaking bij Marianne thuis was er een grote klik. Dat gold ook voor de beide moeders die elkaar wat betreft hun jongens heel goed begrijpen. “Collin en Lorenzo * gaan veel samen naar buiten en komen nu uit een sociaal isolement. De buurtkinderen reageren niet positief op de jongens omdat ze niet goed worden begrepen. Nu hebben ze elkaar en dat maakt ze sterker”, legt Marianne uit.

Aangepast sportteam

Al gauw werd duidelijk dat Lorenzo ook graag op voetbal wilde. Helaas kon zijn moeder hem niet brengen vanwege haar werk. Nu zit hij samen met Collin bij het aangepast voetbalteam op zondagochtend bij FC Purmerend. Marianne en haar man halen hem op, of hij slaapt de avond daarvoor bij hen. Dit is niet vooraf afgesproken, maar vanzelf zo ontstaan.

Voor deze kinderen is de harde voetbalwereld waar prestatie telt niet altijd geschikt. Marianne legt uit dat het bij dit voetbalteam niet uitmaakt wat je hebt. De kinderen zijn lekker met hun sport bezig zonder de druk van het winnen. Ze spelen immers geen wedstrijden. En voor de ouders is het fijn te zien dat hun kinderen eindelijk een leuke sport hebben gevonden. Het onderlinge (lotgenoten)contact is ook heel waardevol.

Waarom Buurtgezinnen?

Naast een leuk vriendje voor haar zoon via Buurtgezinnen vindt Marianne het fijn iets positiefs te kunnen toevoegen aan een maatschappij die volgens haar flink aan het verharden is. “Op deze manier helpen wij daadwerkelijk een ander. Elke keer krijgen we een knuffel van Lorenzo als hij komt of weer gaat. En de tijdbesteding is ook niet groot. Lorenzo draait leuk mee met het gezin, hij voelt zich thuis hier en de jongens hebben het erg gezellig samen. Ze maken soms elkaars ontbijt klaar.”

Marianne geeft toe dat ze ook wel even spannend vond of het zou klikken. “Gelukkig is er een wenperiode en zijn er ook evaluaties. En ik wil ook nog even kwijt dat ik het fijn vind dat coördinator Yolanda de tijd heeft genomen om uitgebreid te vertellen hoe het in zijn werk gaat en dat we vooral rustig alle tijd konden nemen om te beslissen.”

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Wil jij ook een ander gezin steunen, of zou je zelf wat steun kunnen gebruiken? Neem gerust contact op met Yolanda, coördinator Buurtgezinnen in Purmerend, via 06-48431089 of yolanda@buurtgezinnen.nl. Of kijk eens op www.buurtgezinnen.nl.

Benieuwd naar het aangepast voetbalteam bij FC Purmerend? Neem contact op met Nel Persenaire, medeoprichter van het team, via 06 43 10 08 42 of passendsporten@fc-purmerend.nl

* Vanwege hun privacy zijn de namen van de jongens fictief.

Afbeelding