John Korver, Purmerender tot in zijn diepste vezels, op 68-jarige leeftijd overleden

Nieuws
John Korver overleed woensdagavond 8 mei op 68-jarige leeftijd.
John Korver overleed woensdagavond 8 mei op 68-jarige leeftijd. (Foto: aangeleverd door de familie)

PURMEREND - John Korver, Purmerender tot in zijn diepste vezels, is woensdagavond 8 mei op 68-jarige leeftijd in Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland in Purmerend overleden. John Korver (68) kreeg twee jaar geleden de diagnose kanker. Daarnaast had hij een ernstige vorm van artrose. Als een paal boven water staat dat Purmerend afscheid heeft genomen van een van zijn allerbeste ambassadeurs. John Korver laat dochter Marcella (37) en zoon Robin (35) achter. 

Tot op het laatst bleef John ‘zijn’ stad trouw. Alles was erop gericht om thuis te sterven, maar toen dat onmogelijk bleek, besliste hij gedecideerd dat er in dat geval maar één huis was waar hij de laatste dagen van zijn leven wilde doorbrengen, namelijk het hospice in Purmerend. Daar was aanvankelijk geen plek, hij kreeg de keuze uit Middenbeemster en Zaanstad. Het waren geen opties voor Korver. Dat hij toch nog drie dagen in het hospice aan de Ds. M.L. Kingweg kon doorbrengen, was voor hem een (laatste) geschenk uit de hemel.

Ruwe bolster, blanke pit

John Korver was van het type ruwe bolster, blanke pit. Geen prater, maar een 100% doener. Altijd in touw voor een ander en zichzelf wegcijferend. Dat komt ook tot uiting in het herinneringsboekje, dat zijn dochter Marcella enkele weken voor zijn overlijden liet circuleren onder familie, vrienden en bekenden. ‘Een heerlijk en eerlijk mens’, ‘Super aardig, altijd een glimlach’, ‘Weinig woorden, altijd actie’, ‘Groot hart, stond altijd voor een ander klaar’ en ‘Droge en originele humor, vaak verrassend uit de hoek komend’. Het zijn voorbeelden van hoe men John Korver typeert en zegt alles over zijn karakter en hoezeer hij werd gewaardeerd. 

John Korver, in 1955 geboren in de Peperstraat en in 1963, op 8-jarige leeftijd, verhuisde naar de Breedstraat (op beide adressen runden zijn ouders een sportzaak), heeft Purmerend zijn hele leven in zijn hart gedragen. Dat bleek overduidelijk tijdens zijn laatste interview, tweeënhalve week geleden met ondergetekende. “Ik verzamel al vanaf mijn zesde jaar spullen van Purmerend. Maakt me niet uit wat, als het maar herinneringen zijn van en uit Purmerend. Het interview vond plaats naar aanleiding van de veiling van spullen die John de afgelopen ruim 60 jaar heeft verzameld van Purmerend. De veiling vindt aanstaande zondag (12 mei) plaats in De Doele aan de Koemarkt. De baten komen ten goede aan Inloophuis Wij Allemaal en Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland. Helaas krijgt John niet de kans om het mee te maken. Wie weet krijgt hij van boven nog wel mee dat er eerste bod van 250 euro is gedaan op een van de verzamelde spullen, een hemelwaterafvoerbak uit vroegere tijden.

In bestuur VHP en Stichting Marktstad

John Korver is van 1 februari 1987 tot 1 maart 2008 penningmeester geweest van Vereniging Historisch Purmerend (VHP). Diezelfde functie vervulde hij van 1 mei 1997 tot aan zijn overlijden bij de Stichting Purmerend Marktstad. “Tijdens de periode dat mijn vader bestuurslid was van de VHP waren maandelijkse vergaderingen en verenigingsavonden waar hij altijd bij aanwezig was. Als penningmeester was hij verantwoordelijk voor het opstellen van de jaarrekening, de begroting, het opmaken van de jaarbalans en de ledenadministratie. Zo fietste hij in het begin nog persoonlijk langs de leden om contributie te innen”, vertelt dochter Marcella Korver.

Voor het magazine van de VHP schreef John Korver in de loop der jaren verschillende artikelen, waaronder 125 jaar harddraverijen in Purmerend, Monumentencommissie Purmerend, Slot Purmersteijn-Nieuw Purmersteijn, Oude gebruiken rond Pinksteren en Filmfragmenten over Purmerend. Ook maakte Korver de eerste opzet van de plaatselijke monumentenlijst van de VHP.

Gedurende zijn periode bij Stichting Purmerend Marktstad hield John Korver zich voornamelijk bezig met het benaderen en onderhouden van contacten met sponsors, alsmede de eigenaren van stoommachines voor het evenement Purmerend onder Stoom. Sinds 2016 was hij coördinator van de veetentoonstelling.

Oliehandel Van der Veen

Je zou bijna vergeten dat Korver nog een werkzaam leven had. De laatste ruim 30 jaar was hij in dienst van Oliehandel Van der Veen in Wijdewormer en ook deze job deed hij met volle overtuiging en vol liefde.

John Korver wordt gecremeerd. Bijzonder en ook typerend voor hem koos hij er zelf voor om de laatste gang naar het eeuwige moederziel alleen te beleven. Dochter Marcella: “Eigenlijk wilde pa zijn lichaam aan de wetenschap geven, maar aangezien er een wachtlijst was moest het op een andere manier. Daarom heeft hij besloten om niemand uit te nodigen op zijn crematie. Hij heeft ons gevraagd om samen met familie, vrienden en bekenden over enkele weken bij Aad de Wolf op de Koemarkt een toost op zijn leven uit te brengen. En dat gaan we natuurlijk met alle liefde doen.”

John Korver (1955-2024). Purmerend neemt afscheid van een bijzonder mens. En van een Lid in de Orde van Oranje Nassau, de onderscheiding die hij vorig jaar kreeg opgespeld van burgemeester Ellen van Selm. Hij was geen prater, maar een doener in hart en nieren. Iedereen die hem kent zal hem missen! Purmerend misschien nog wel het meest.

JOHN BONTJE